Afghanhund
Självständig skönhet med böljande päls.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 10, Vinthundar
- Ursprungsland
- Afghanistan
- Hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Vinthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Mycket
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Afghanhunden är idag en utpräglad sällskapshund, som med sin vackra böljande päls får mycket uppmärksamhet. Rasen kan även användas i sporterna hundkapplöpning och lure coursing (jakt efter konstgjort byte). Afghanhunden har väldigt god syn, är också mycket vig och kan hoppa högt direkt från stående position.
Om du funderar på afghanhund:
- Den har ett stort frihetsbehov och behöver mycket motion för att inte bli uttråkad.
- Rasen kräver bad och borstning minst en gång i veckan. Pälsen behöver fönas torr.
- Rasen fäller inte särskilt mycket päls utöver det som borsten fångar upp.
- Afghanhund är lugn och tålmodig om den känner sig trygg i sitt hem.
- Rasen är uppmärksam samt självständig och använder det till sin fördel i vardagen.
- Cykelmotion är ett utmärkt sätt att motionera sin vuxna hund på.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Afghanhundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 68–74 cm och tikar 63–69 cm. Alla färger är tillåtna, men vita tecken på huvudet eller vit krage i högsta grad oönskat. Typiskt för rasen är den långa, rikliga pälsen och svansen som är ringlad längst ut.
Skötsel
En vuxen afghanhund kräver mycket pälsvård. Valparna föds släthåriga och när pälsen sakteligen växer ut kan det vara svårt för en nybliven valpköpare att förstå vad pälsvården innebär. Som unghund kommer eldprovet. Då fäller den sin valppäls och den nya pälsen kräver mycket skötsel för att hålla efter tovor som lätt uppstår. För att undvika problem med tovor behöver den vuxna hundens päls hållas efter någon gång i veckan med bad och borstning.
Egenskaper och mentalitet
Att socialisera sin afghanhund är väldigt viktigt. Individer i rasen kan variera från mycket frimodiga till mycket blyga. Rasen kan vara avvaktande mot främlingar och väljer gärna sina vänner själv. Tillsammans med personer som den trivs med kan den visa sin envishet, tillgivenhet och även släppa loss och vara riktigt påhittig.
Ursprungligen användes rasen för hetsjakt. Hundarna jagade då i par, och huvudsakligen med hjälp av sin goda syn och de lade själva ner sitt byte. Det stora intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.
Hälsa
Som helhet är rasen frisk och sund. Ska man använda sin hund i avel bör den dock ögonundersökas för juvenil katarakt (ögonsjukdom).
Historik
Det finns många teorier om afghanhundens ålder och ursprung. Några hävdar en minst 7 000-årig historia, med ursprung runt Mose berg i Sinai. I Afghanistan menar man att detta är den hundras som valdes att följa med Noak på arken. Andra hävdar en inte äldre historia än några hundra år, och att afghanhunden inte är något annat än en sen avläggare till rasen saluki, med inblandning av många olika raser.
De första individerna importerades till Sverige från England på 1930-talet.
Dokument
-
pdf
Rasstandard afghanhund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, afghanhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium afghanhund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12