Hunden på sommaren

Sommartider är härliga tider för hundar! Det blir ofta mer aktiviteter utomhus och kanske också mer tid tillsammans med husse och matte. Men det finns också en del faror som kommer med sommaren.

Australian shepherds leker i vatten

Sommaren är för många en skön del av året, det gäller både två- och fyrbenta. Värmen och ljuset innebär mer utevistelse och det är något som alla hundar uppskattar. De flesta av oss är lediga under sommaren och då kan det vara roligt att utnyttja tiden till att umgås mer med sin hund.

Hundar älskar att få hänga med sin husse och matte och det finns många sommaraktiviter som passar att göra med sin hund. Passa på att göra utflykter i skogen, besök en undanskymd badplats där hunden kan bada fritt, gör en båttur i vår fantastiska skärgård eller bege dig på vandring i den svenska fjällvärlden. 

Se upp med värmen på sommaren

Hundar svettas inte som vi människor gör, utan flåsar, tappar orken och vill bara ligga och trycka på kalla golv eller i skuggiga hörn av trädgården när det är varmt ute. De avger värme genom tassarna och kan också kyla ner sig genom att hässja och lägga buken mot marken.

Kanske trivs din hund i ett kyltäcke eller mår bra av ett svalkande bad? Undvik att träna, jogga eller cykla med hunden när det är som varmast ute. Den måste förstås få röra på sig, men ta era promenader på morgonen och kvällen när det är svalare.

Största faran för hunden är varma bilar. Bilen blir snabbt mycket varm och situationen kan bli livshotande för hunden. Lämna därför aldrig din hund i bilen, även om det finns moln på himlen eller du har parkerat i skuggan.

Läs mer om hundar i bilen

Med värmen följer fler faror

Tyvärr följer också andra saker med solen och värmen, som kan ställa till det för hunden. Här ger vi dig råd och tips för en säkrare och härligare sommar.

När alger blommar producerar de gift. Om din hund fått i sig sjö- eller havsvatten vid algblomning kan det leda till algförgiftning. Om hunden kräks, får diarré eller blir väldigt orolig strax efter en utflykt vid vatten bör den undersökas av en veterinär.

Badglada hundar kan drabbas av fukteksem, vätskade eksem som kan uppstå om hunden badar ofta och inte hinner torka mellan doppen. Även insektsbett kan leda till hotspots. Upptäcker du en röd, vätskade fläck på din hund så klipp rent runt sårytan. Tvätta med antiseptisk lösning, exempelvis klorhexidinlösning och se till att hunden inte kommer åt att slicka. Uppsök veterinär om området är stort eller inte torkar upp.

Hundar kan drabbas av fästingburna sjukdomar men ju fortare fästingen avlägsnas desto mindre är smittorisken. Titta igenom hundens päls när ni har varit ute, det är inte säkert att fästingen har hunnit sätta sig fast. Det finns flera olika preparat som förebygger fästingangrepp – rådgör med apotek eller veterinär om vilket som är lämpligt.

Huggormsbett kan ge allvarliga skador på hjärta, lever och njurar. Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag kan hunden bli trött och den bitna kroppsdelen svullnar upp. Om din hund blir biten, håll den i stillhet och uppsök snarast en veterinär. Även paddor kan utsöndra gift om de blir stressade, och hunden kan bli slö och dregla om den får i sig av giftet.

Bett eller stick från insekter som myggor, knott och getingar ger oftast inga allvarliga reaktioner men kan både klia och ömma. Håll hunden under uppsikt, speciellt om den blivit stungen i munnen. Skulle den få en kraftig reaktion eller svårigheter att andas bör den undersökas av en veterinär.

Under vår och sommar är det många som har picknick i parken, på stranden eller tar en glass på promenaden. Kvarlämnade kycklingben, glasspinnar, eller majskolvar kan skada hundens mage eller leda till magsjuka. Gör vad du kan för att undvika att hunden får i sig sådant som människor lämnat efter sig och se upp så att den inte skär sig på vassa sopor.