Inledning
Att ta emot anmälningar
Avels- och uppfödargrupper
Att lägga katalog
Antal hundar per domare
Katalog
Övrigt innehåll i katalogen
Resultatlista och kritiklappar
PM / ringfördelning
Resultatredovisning
Bilagor
Inledning
För de som använder sig av SKKs dataprogram "Katalog för PC" hänvisar vi även till särskild användarhandbok, som ersätter vissa delar av detta avsnitt.
Var noga med att se till att den eller de som är inblandade i administrationen är väl insatta i de särbestämmelser som gäller för respektive ras. Särbestämmelserna finner du i SKKs Utställnings- och championatbestämmelser. Glöm inte att titta i eventuellt supplement eller protokollsutdrag som rör ändringar i bestämmelserna!
Att ta emot anmälningar
Normalt är att anmälningstiden går ut en månad före utställningen. Några klubbar har fyra eller fem veckor; kontrollera vad som är praxis i din klubb.
Vem ska ta emot anmälningarna? Vanligtvis går anmälningarna till utställningssekreteraren eller motsvarande, eller till kassören, men det är naturligtvis upp till varje klubb att organisera detta på det sätt som passar klubben bäst. Det kan vara bra med ett separat bank- eller plusgiro som används enbart till anmälningsavgifter. Det förenklar rutinen vid avprickning av betalningar.
Den som tar emot anmälningarna kan med fördel kontrollera anmälningarna löpande. Kontrollera att hunden är anmäld i rätt klass, notera om hunden ska märkas med specialtecken i katalogen (se särbestämmelser i Utställnings- och championatbestämmelser), kontrollera att hund- och ägaruppgifter är korrekt ifyllda samt gör markeringar på blanketterna.
Det finns många olika sätt att markera anmälningsblanketterna. Vanligt är att man använder en överstrykningspenna och markerar de fält som innehåller relevanta uppgifter för katalogen. Därefter sätts anmälningarna in i en pärm och sorteras först gruppvis, därefter klassvis efter ras och kön. Om någon anmält på fel blankett, kan anmälan skrivas om på ny blankett då det underlättar när du ska bläddra fram och tillbaka bland anmälningarna att alla är av samma storlek och papperskvalitet.
Separat och fortlöpande noteras antalet hundar som anmälts per domare, så att klubben i god tid kan se om det behövs fler domare till utställningen.
Fördelen med att låta kassören ta emot anmälningarna är att denne då löpande kan pricka av betalningarna innan anmälningarna lämnas till utställningssekreteraren. Om någon annan än kassören tar emot anmälningarna är det viktigt att inbetalningarna snabbt lämnas till den som administrerar utställningen så att betalningar kan börja prickas av. För att underlätta kan inbetalningsavierna sorteras i samma följd som anmälningsblanketterna, se ovan. Tyvärr är det inte alltid som inbetalningsavierna innehåller tillräcklig information, så det kan vara nödvändigt att ha en låda för oklara betalningar. Om betalning inte inkommit på en anmäld hund bör ägaren tillskrivas snarast.
Förutom kontroll att anmälningsavgiften är betald ska även en medlemskontroll ske. Se därför till att uppdaterad medlemslista finns tillgänglig.
Avels- och uppfödargrupper
När anmälningarna är sorterade ska avels- och uppfödargrupper kontrolleras.
Uppgifter om avelshundar, registreringsnummer etc. finner man i SKKs Hunddata. Om inte Katalog för PC används kan Rasdata eller Dogbyte vara värdefulla informationskällor. För avelshundar som har grupp skrivs en anmälan. Ägaren till avelshunden ska ha ett meddelande om att hunden har grupp och vilka hundar som ingår i gruppen.
Motsvarande uppgift ska skickas till uppfödare som har fått en uppfödargrupp.
Att lägga katalog
När avelshundar kompletterats och sorterats in tillsammans med övriga anmälningar (de läggs sist i rasen), ska hundarna sorteras rasvis enligt nedan:
Valpklass I
Valpklass II
Hanhundar
- Juniorklass
- Unghundsklass
- Bruks-/Jaktklass
- Öppen klass
- Championklass
- Veteranklass
Tikar
- Juniorklass
- Unghundsklass
- Bruks-/Jaktklass
- Öppen klass
- Championklass
- Veteranklass
Avelsklass
Uppfödarklass
Efter sortering bestäms eventuellt ordningen mellan raserna, om det är aktuellt. Tänk på att det finns vissa raser där man måste följa en viss bedömningsordning (taxar ska alltid gå i ordningen kanin, dvärg, normal - dvärgpudel ska alltid gå före toypudel).
Därefter läggs katalogen, dvs anmälningarna numreras löpande. Tänk på att deltagande avelshundar ska få ett eget katalognummer. Hundar som är anmälda till två klasser, dvs någon officiell klass samt avelsklass, finns i katalogen på två ställen men med ett katalognummer.
Uppfödargrupper ska inte ha något katalognummer, ej heller någon nummerlapp.
Antal hundar per domare
Som rekommendation gäller att en domare inte bör döma mer än cirka 70 hundar per dag, dock kan ett antal upp till 80 hundar tillåtas (inklusive valpklass men exklusive avelshundar).
Från 2009-01-01 har KF beslutat att införa en bestämmelse om enhetlig gräns om att en domare har att döma högst 80 hundar per dag. Möjlighet till dispens finns dock kvar. Dispens ges endast i undantagsfall och efter särskild prövning av SKKs UtstK och fordrar alltid domarens godkännande.
Vid hundantal överstigande 80 konfererar arrangören med domaren om vilka raser som ska lyftas bort, i första hand flyttas valpar. Lyckas ni ändå inte få ner antal hundar till 80 ska ansökan om dispens göras till SKKs Utställningskommitté/VU via sekreteraren på SKKs kansli (eller vid icke kontorstid direkt hos VU). Observera att domarens godkännande ska ha inhämtats före ansökan om dispens.
Domare ska även godkänna eventuella tillägg eller borttag av raser. Raser får ej flyttas till domare så antalet därmed överstiger 80. Ras får inte heller flyttas från domare som utannonserats (för länsklubbar sista publiceringen i Hundsport, för specialklubbar publiceringen i ras-/specialklubbstidning) där antalet hundar är under 80.
Mellan 2020 och 2014 gäller särskilda regler kring antal hundar av brakycefala raser som domaren får döma, läs mer om det här (länk kommer inom kort).
Det är tillåtet med domarelev-/aspiranttjänstgöring i ringar där antalet hundar inte överstiger 80.
Katalog
Det är viktigt att alla uppgifter i katalogen, t ex bestyrelse, bedömningsordning mm, uppdateras med aktuell information varje år.
Katalogens framsida
På katalogens framsida ska följande information finnas:
- Utställningsdatum
- Arrangerande klubb
- Ort (Obs! Orten måste vara samma som angetts vid ansökan, annars kan resultaten inte registreras. Utställningsplats kan som ett tillägg anges om klubben vill, men orten måste fortfarande stå på framsidan av katalogen).
På länsklubbsutställningars katalogframsidor ska även följande framgå:
- Status (nationell, Nordic eller internationell utställning)
På Nordic Dog Show utställningar ska dessutom följande finnas:
På internationella utställningar ska dessutom följande finnas:
- FCI-logo
- Texten "Fédération Cynologique Internationale (FCI)" (FCIs regeltext: “The catalogue of these shows must be clearly marked with the FCI-logo and the following expression: ‘Fédération Cynologique Internationale (FCI)’.”
- Texten "International Dog Show with attribution of the CACIB of the FCI" (FCIs regeltext: “The shows, which have been sanctioned by the FCI, must be indicated and designated as follows: ‘International Dog Show with attribution of the CACIB of the FCI’.”)
Övrigt innehåll i katalogen
Utställningskatalogen ska, förutom anmälda hundar, innehålla följande uppgifter:
- Bestyrelse
- Kommissarie
- CUA
- Domare
- Ringsekreterare
- Eventuella finaltävlingar med uppgift om domare mm
- Skänkta hederspriser och eventuella vandringspriser (gärna även statuter)
- Information om prisbeteckningar, prisband och kokarder
- Utdrag ur aktuellt regelverk för utställningar gällande klasser och bedömningsordning
Vid internationella utställningar ska icke FCI-erkända raser placeras separat i katalogen. Detta hanteras med automatik för internationella utställningar i programmet ‘Katalog för PC’. som kommer att tas i bruk inför 2011. I ett senare skede kommer det även att finnas en kolumn i rasregistret som syns i ‘Katalog för PC’.
Tänk på att man ej får ha separat katalog för valpar vid internationell utställning.
När katalogmanus är klart kompletteras detta med annonser och lämnas för tryckning. Undvik att sälja annonser så att ni får tre tomma sidor på grund av en annons. Om katalogen är en vikt/häftad A4-katalog, måste katalogens sidantal vara jämnt delbart med 4.
Det är viktigt att använda ett lättläst typsnitt och teckenstorlek med normal läsbarhet vid tryckning av katalog.
Resultatlista och kritiklappar
Det är viktigt att samtliga uppgifter på resultatlistan är ifyllda i förväg.
Resultatlistorna ska finnas i ringsekreterarlådan. Det är resultatlistan som senare skickas vidare till SKK för registrering av resultaten i de fall klubben inte gör det själv. Obs! Namn och registreringsnummer på hunden måste skrivas så tydligt att det inte finns någon som helst risk att fel hund tilldelas meriterna.
Den som skriver resultatlistorna bör också ges i uppdrag att förarbeta kritiklappar; arrangerande klubb, ort och datum, ras, kön, klass och domarens namn noteras.
PM / ringfördelning
PM kallas den information som skickas till utställaren cirka en till två veckor före utställningen, med uppgift om när veterinärbesiktning eller vaccinationskontroll äger rum. Ange också i vilken ring de olika raserna går och hur många hundar som deltar i varje ras. Tillsammans med PM skickas också nummerlappen. Det är ytterst viktigt att texten kontrolleras noga – det är den här informationen som hundägaren kommer att rätta sig efter när han eller hon kommer till din utställning!
PM innehåller uppgift om:
- Uppmaning att ta med nummerlapp och vaccinationsintyg till utställningen
- Vaccinationskrav
- Utställningsplats och vägbeskrivning (gärna karta), samt om möjligt även gatuadress och/eller GPS-koordinater
- Uppgift om tid för vaccinationskontroll
- Antal anmälda hundar i varje ras
- Uppgift om när bedömningen börjar
- I aktuella fall ges information om att mätning av tax, pudel, tysk spets (kleinspitz och mittelspitz) xoloitzcuintle och perro sin pelo del peru genomförs innan bedömningens början
- Meddelande om eventuella domarbyten
- Information om hur utställaren ska göra om hunden inte deltar på grund av sjukdom eller domarbyte
- Utannonserad reservdomare, samt information om att om namngiven reservdomare vid utställningen ersätter utannonserad domare återbetalas inte anmälningsavgiften
- För länsklubbsutställningar skall även BIS och BIG domare anges
- Vem som kan svara på eventuella frågor och även mobilnummer till någon som finns tillgänglig på utställningsdagen
- Typ av servering
- Information om parkering och eventuell P-avgift
- Påminnelse att ta med vattenskål och liggunderlag till hunden samt eventuellt stol till utställaren
Utforma PM så att utställarna känner sig väl informerade och framför allt välkomna till er utställning!
Om PM skickas till utställarna via epost ska det dels vara med dolda adresser och dels måste utställaren i förväg ha medgivit att PM skickas ut via epost. För de utställare som inte vill ha PM per epost ska det skickas med “vanlig” postgång.
Resultatredovisning
Resultatredovisning ska skickas till SKK inom tre veckor. Detta kan antingen göras genom att skicka originallistorna i pappersform, eller genom elektronisk redovisning. Av checklistan framgår vad som krävs i samband med resultatredovisning till SKK.
Länsklubb som använder sig av elektronisk redovisning gör detta i enlighet med anvisningar i manual till programmet "Katalog för PC".
Rutinerna för specialklubb som använder sig av elektronisk redovisning överenskoms mellan berörd klubb och SKKs kansli.
Läns- och specialklubbar som nyttjar elektronisk redovisning av utställningsresultat ska redovisa dessa inom 21 dagar. Eventuella felfiler ska vara åtgärdade inom 30 dagar efter utställningen. Observera att länsklubbar ska skicka underlagen (resultatlistor, kritiker mm enligt checklistan) till SKK först efter det att resultaten, inklusive eventuella åtgärdade felfiler, har registrerats. Specialklubbar behåller vid elektronisk redovisning resultatlistor och kritiker hos specialklubben centralt.
SKKs målsättning har under några år varit att styra den mesta av resultatredovisningen till att inkomma elektroniskt. Klubbar som väljer att redovisa manuellt via papperslistor kommer att få betala en betydligt högre stambokföringsavgift per resultat än de klubbar som redovisar elektroniskt. Specialklubbar som vill få tillgång till internettjänsten kontaktar SKKs tävlingsavdelning, epost tavling@skk.se
I de fall en arrangör på ett tidigt stadium finner att problem uppstår med resultatredovisningen uppmanas denne att ta en omedelbar kontakt med SKKs registreringsavdelning. I de fall SKKs kansli registrerar resultaten utgår en högre avgift.
Kritiklappar ska vid länsklubbsutställning sändas till SKK samt till respektive specialklubb/avtalsansluten rasklubb (etiketter kan beställas från SKKs tävlingsavdelning). Vid specialklubbsutställning kan det vara aktuellt att skicka kritiker till respektive rasklubb.
Här kan du läsa mer om hur kritikerna används och varför det är viktigt att de kommer till rätt ställe.
Bilagor Utställningsadministration