Arrangera Hundens Dag i din stad, för att uppmärksamma hundens betydelse för oss människor och för samhället. Ordna en uppvisning eller en parad, låt stora och små träffa hundar, tävla och vinna priser. Och bjud in hela byn till festen!
Hundens Dag är inte ett evenemang som anordnas i en viss stad, en viss dag på året. Vem som helst kan när som helst arrangera Hundens Dag. Syftet med evenemanget ska vara att uppmärksamma hundens betydelse i samhället.
Fantasin sätter gränserna!
Vad händer på Hundens Dag? Det bestämmer ni. Anordna en hundparad, en uppvisning i agility eller rallylydnad, låt ortens hundar tävla om titeln ”Charmigaste hund”, bjud in lokala hundklubbar, veterinärer, zoo-butiker, politiker och alla som arbetar med hundar på något sätt – och ha roligt tillsammans en dag.
Fler tips på aktiviteter hittar du längst ner på sidan.
Det går förstås utmärkt att samarbeta om evenemanget med exempelvis grannbyn eller med en organisation, företag eller annan aktör. Kanske kan ni utnyttja Hundens Dag till att knyta nya kontakter? Bjud gärna in politikerna att tala om vad de lokalt vill göra för hunden och hundägaren! Glöm heller inte att kontakta de lokala medierna för att få publicitet och locka fler besökare. Flera länsklubbar och brukshundklubbar arrangerar Hundens Dag, se ytterligare information på deras webbsidor.
Lycka till!
Beställ informationsmaterial här:
Värdefullt informationsmaterial kan beställas gratis hos Svenska Kennelklubben. Uppskatta gärna hur många besökare in tror kommer att delta på evenemanget. 10–50, 50–100, 100–500, 500–1000 eller ännu fler besökare.När Hundens Dag är över, skicka in en bild och en liten bildtext direkt till Svenska Kennelklubbens tidning Hundsport för eventuell publicering och gärna också till webmaster@skk.se så kanske det blir en notis på Svenska Kennelklubbens webbplats.
Kontakta oss
Om du beställer material eller vill ha ytterligare information om Hundens Dag, ta kontakt med SKKs kontorsservice:
kontorsservice@skk.se
08-795 30 00
Några tips på möjliga aktiviteter för Hundens dag:
- Gör en manifestation! Samla hundägare och deras hundar, assistanshundar med dess förare och hundintresserade. Gå mellan två centralt belägna punkter och samlas “mitt i byn”. Låt någon förtroendevald, hundprofil, politiker eller annan betydelsefull person med lokal anknytning tala om hundens betydelse, och gärna om assistanshundarnas betydelse för dess hundägare och samhället!
- Ordna en uppvisning med assistanshundar och deras förare; för service- och signalhundar, ledarhundar, diabeteshundar, stresshundar, rehabhundar, vårdhundar, epilepsihundar, cancerhundar m.m. Hundar och förare kan också “bara finnas” på plats, så att den som är intresserad har möjlighet att fråga, titta och få information. SKK har tagit fram ett broschyrmaterial om assistanshundar.
- Anordna en ”prova-på-aktivitet”: Att gå utan att se, att köra rullstol i dagens samhälle m.m.
- Informera om valpköp: SKK/länsklubben kan ge råd och tips, dela ut informationsmaterial etc.
- Svenska Brukshundklubben kan presentera sin utbildningsverksamhet, med informationstält/bord, broschyrer etc.
- Sveriges Hundungdom kan presentera sin verksamhet, med informationstält/bord, broschyrer etc. Ge möjlighet att ta det så kallade Hundborgarmärket.
- Service- och Signalhundsförbundet kan presentera sin verksamhet och demonstrera hur de tränar sina hundar. De har egna broschyrer och annat material som kan kompletteras med SKKs broschyr och inbetalningskort.
- Anordna uppvisningar: Engagera Svenska Brukshundklubben och välj teman som lydnadshunden, jakthunden, brukshunden, servicehunden, signalhunden, ledarhunden, draghunden eller vallhunden. Även polishunden, narkotikahunden, räddningshunden, mögelhunden, kvicksilverhunden, rökhunden, bombhunden, minhunden, svamphunden.
- Anordna uppvisningar i exempelvis agility, freestyle och rallylydnad.
- Anordna en ”rasparad” där ni presenterar olika raser. Ni kan också ha olika teman, som ”udda raser”, ”raser från olika länder”, ”svenska raser”,” jakthundar”, ”dvärghundar” etc.
- Titt- och klapphörna: Udda raser, pälsraser, nakenhundar, världens största/minsta ras. Använd snälla hundar som tål att klappas av små och stora barn!
- Anordna en lokal tävling i stil med ”Ortens charmigaste hund”. Möjligt för alla hundar att delta, oavsett ras. Låt gärna även blandrashundar delta, som de inte alltid är välkomna på officiella utställningar och tävlingar. Låt en ”hundkändis” eller känd lokal person döma. Dela gärna ut massor av priser!
- Arrangera en liten gala, där lokala artister sjunger/uppträder. Låt intäkterna från biljettförsäljningen gå till ett välgörande ändamål på temat hund, till exempel till insamlingen för assistanshundar.
- Anordna trimning och klippning: Ge information och demonstrera, låt någon visa och berätta. vardagsvård, ”pudelklippning”, ”rycka en tax” etc. Låt en lokal veterinär/djursjukhus ge vardagstips om kloklippning, vaccinering, id-märkning etc.
- Ordna en sagostund för de minsta: Samla barnen i udda hundsängar och läs sagor som handlar om hundar.
- Gör plats för en ”dikthörna” där små och stora barn kan skriva korta dikter om hundar, på temat “Min bästa vän hunden” exempelvis.
- Gör plats för en rit- och målarhörna: Temat är naturligtvis hund! Anorna en liten tävling, där de som ritat de finaste teckningarna vinner priser!
- ”Gissa ras” eller ”gissa vikt” på hunden. Ni kan exempelvis ha stor/liten hund och udda raser. Låt alla delta och var generösa med priser!
- Tema: ”Vilken ras ska jag välja?” Bjud in rasklubbar som kan presentera sina raser och berätta om sin verksamhet.
- Gör plats för en filmhörna, där små och stora barn kan titta på film på temat hund. Filmer kan lånas av Service- och signalhundsförbundet. Komplettera med tecknade hundfilmer för barnen. Hundägarproblem med Barbro Börjesson, Skurt m.m.
- Gör plats för en fotohörna: Låt en Lokal fotograf ta bilder på besökarnas hundar, med eller utan barn.
Känn din hund
Ytterligare en aktivitet som kan arrangeras i samband med Hundens Dag är ”Känn Din Hund”. Här får hundägaren möjlighet att förstå sin hund ännu lite bättre. En hundkunnig person gör en lättare genomgång av hundens kondition och mentala hälsa, och fyller därefter i ett diplom som hundägaren kan ta med sig hem. Alla hundar över fyra månader med fullgod vaccinering har rätt att delta. (Observera att genomgången inte ska förväxlas med den bedömning som sker på regelrätta hundutställningar. Ingen förhandsbedömning krävs.) Någon konkurrensbedömning ska inte ske – utan alla ska ses som vinnare!