Kommitténs uppdrag
Senast uppdaterad den 28 mars 2022
Här kan du läsa om de uppdrag Prov- och tävlingskommittén har att arbeta med under 2022-2023 på uppdrag av Centralstyrelsen. Dessa utgår från Kennelfullmäktige, KF, samt Länsklubbsfullmäktige.
Kontinuerliga uppdrag
- Att i samråd med berörd specialklubb eller verksamhetsklubb ha det övergripande ansvaret för de regelverk som sorterar under kommittén.
- Att ansvara för att prov- och tävlingsregler stödjer utvecklingen av rasspecifika egenskaper och/eller stödjer angelägna samhällsengagemang och aktivering med hund.
- I syfte att tillhandahålla ett brett utbud av hundsporter som ett stöd i aveln och för att möjliggöra möten mellan medlemmar med samma intresse ska kommittén:
- Biträda klubbar som önskar införa nya prov-/tävlingsformer för sina raser eller hundsporter.
- Arbeta för att prov- och tävlingsverksamhet som vunnit intresse hos medlemmarna och som ännu inte bedrivs inom SKK finner en lämplig klubb som ansvarar för respektive prov- och tävlingsverksamhet.
- Att stödja special- och verksamhetsklubbar samt avtalsklubbar i deras arbete med berörd hundsport.
- Att på plats följa internationella mästerskap inom kommitténs ansvarsområde som genomförs i Sverige.
- Att på plats, vid behov, följa övriga prov anordnade av specialklubb respektive verksamhetsklubb inom kommitténs ansvarsområde.
- Att följa svenska och internationella erfarenheter av olika prov- och tävlingsformer samt dressyrmetoder inom kommitténs ansvarsområde. Detta ska bland annat göras genom att:
- Kontinuerligt följa upp av de rapporter som SKKs representanter i FCIs kommissioner obligatoriskt lämnar efter varje internationellt möte.
- Följa utvecklingen av olika dressyrmetoder som tillämpas och verka aktivt för att sådant som strider mot SKKs policy relation människa - hund inte ges möjlighet att etablera sig i landet.
- Att bevaka att etiska krav upprätthålls i samband med träning och prov/ tävlingsverksamhet så att de lever upp till de krav som djurskyddslagen ställer och att hundars välfärd alltid har högsta prioritet.
- Att följa utveckling och verksamhet inom numerärt små rasspecifika prov- och tävlingsformer inom kommitténs ansvarsområde.
- Säkerställa tillgången till kompetenta domare och funktionärer för de olika hundsporterna för att få en väl fungerande hundsport.
- Arbeta för en ökad tillgänglighet till SKKs olika verksamheter för personer med olika typer av funktionsvariationer.
- Stödja olika tävlingsformer som riktar sig till ungdomar.
- Att fortlöpande sprida kunskap om kommitténs arbete.
- Att följa att SKK policy för djurhantering vid vallningsträning med hund efterlevs.
Tidsbestämda uppdrag
- Stödja berörda special- och verksamhetsklubbar i genomförandet av KFs beslut att:
- ”Allmän hundsport (för närvarande agility, lydnad, rallylydnad, freestyle och nose work) kan av den special- eller verksamhetsklubb, som SKK delegerat huvudmannaskapet till, bevilja juridisk person (företag eller organisation) utanför SKK rätt att arrangera officiell tävling/prov” (KF §14)
- Djurskyddslagen som gäller från 2019 kommer även under kommande verksamhetsperiod att vara föremål för kontinuerliga samtal kring tolkning och utformning av detaljföreskrifter. Detta gäller både vad avser det politiska i regeringskansliet och riksdagen som berörda myndigheter.
Målet under verksamhetsperioden är att SKKs synpunkter har beaktats vid införande av eventuellt förändrade myndighetsföreskrifter. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- De prov/tävlingsregelverk som fastställdes 2021 och de som kommer att fastställas 2022 ska gälla för en ny period till och med 2026. Detta skapar en ökad trygghet hos hundägare och funktionärer genom att inte regelverken ändras varje år. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Särskilt bevaka att etiska krav upprätthålls i samband med hundars användning vid tidvis ifrågasatta provformer som vallhundsprov och skyddshundsprov. De aktuella policyer som finns för dessa verksamheter ska kontinuerligt uppdateras. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Medverka till att Nordiska Mästerskap i agility arrangeras i Sverige 2022 samt ge stöd för Nordiska Mästerskap i lydnad 2023. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Följa upp arbetet med att etablera SBK specialsök som en officiell provform.(KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Med anledning av att prov- och tävlingsreglerna revideras kommer ett ökat behov av att avsätta ekonomiska medel för genomförande av domarkonferenser för dessa verksamheter.(KF § 17 & 20 verksamhetsplan)