Här kan du läsa mer om Prov- och tävlingskommitténs ansvarsområde och arbetsuppgifter samt se vilka frågor som just nu anses särskilt angelägna.
Ansvarsområde:
SKKs kommitté för prov- och tävlingsregler som inte avser utställning, jaktprov, mentala prov-/beskrivningar.
Ansvarig för följande regelverk:
- Regler för agilitytävlingar
- Regler för arbetsprov för sennenhund
- Regler för nationella bruksprov
- Regler för nationell anpassning av regelverk för IGP, IGP-FH, IPO-R, IPO-NS, Mondioring
- Regler för dragprov
- Regler för lure coursing prov
- Regler för lydnadstävling
- Regler för polarhundsprov
- Regler för rallylydnad
- Regler för spårprov för engelsk blodhund
- Regler för tjänstehundscertifikat
- Regler för uthållighetsprov
- Regler för SBC vallanlagsprov
- Regler för vallhundsprov
- Regler för vattenprov
- Regler för freestyle/heelwork to music
- Regler för nosework
- Regler för kroppsvallare
Kommitténs arbetsuppgifter:
Att på plats följa internationella mästerskap inom kommitténs ansvarsområde och som genomförs i Sverige.
Att på plats, vid behov, följa övriga prov anordnade av specialklubb respektive verksamhetsklubb inom kommitténs ansvarsområde.
I SKKs stadgar § 2 regleras att special- eller verksamhetsklubb klubb kan arrangera provverksamhet utifrån regler utfärdade av SKK.
Att i samråd med berörd specialklubb/ar eller verksamhetsklubb ha det övergripande ansvaret för ovan nämnda regelverk. Kommittén ska biträda klubbar som önskar införa nya prov-/tävlingsformer för sina raser eller hundsporter.
Att stödja special- och verksamhetsklubbar samt avtalsklubbar i deras arbete med berörd hundsport.
Rätt att bevilja dispens från regelverk inom kommitténs ansvarsområde.
I uppgifterna ingår:
- Rätt att fastställa prov- och tävlingsregler efter samråd med specialklubb/-ar eller verksamhetsklubb.
- Beslutanderätt vid tolkning av regler vid protester
- Rätt att besluta om kontroll av prov-/tävlingsreglernas upprätthållande samt att besluta om dopingprovtagning.
- Rätt att besluta om ändring av sär-/championatregler respektive andra titlar/beteckningar inom kommitténs ansvarsområde.
- Rätt att pröva special- eller verksamhetsklubbs disciplinära åtgärder mot domare.
- Rätt att besluta om bidrag till special- eller verksamhetsklubbs domarkonferenser inom kommitténs ansvarsområde.
- Att följa svenska och internationella erfarenheter av olika prov- och tävlingsformer samt dressyrmetoder inom kommitténs ansvarsområde.
- Att bevaka de krav som djurskyddslagen ställer på träning och tävling med hund
- Att bevaka att etiska krav upprätthålls i samband med prov- och tävlingsverksamhet, där hundars välfärd då alltid ska ha högsta prioritet
- Att följa utveckling och verksamhet inom numerärt små rasspecifika prov- och tävlingsformer inom kommitténs ansvarsområde
- Att fortlöpande sprida kunskap om kommitténs arbete genom nyhetsbrev eller på annat sätt
- Att följa att SKKs policy för djurhantering vid vallningsträning med hund efterlevs
Övrigt
- Att verka för att SKKs regelverk inom kommitténs ansvarsområde ska vara utformade på ett lättförståeligt sätt
- Ledamöterna i NKUs lydnads-, freestyle-, agility och rallylydnadskommittéer samverka med och rapporterar till kommittén.
- Ledamöterna i FCIs Commission for Utility Dogs, Obedience Dogs, Agility Dogs, Sight Hound, Rescue Dogs, Herding Dogs, Sledge Dogs, Dog Dancing, Rally Obedience, Mondioring och Canicross, samverkar med och rapporterar till kommittén och CS
- Att verka i linje med SKKs miljöpolicy
- Att ansvara för att prov- och tävlingsregler stödjer utvecklingen av rasspecifika egenskaper och/eller stödjer angelägna samhällsengagemang och aktivering med hund
- Kommitténs beslut kommuniceras i första hand genom protokollet. Önskas annan spridning av beslut delger kommittésekreterare detta till SKKs marknadsavdelning som i samråd beslutar i vilka kanaler informationen sprids.
- Kommittén har möjlighet att lämna förslag om önskat nytt IT-stöd eller förändring i befintligt stöd. Kommittén ska innan beslut fattas, inhämta en bedömning från SKKs IT-avdelning av konsekvenserna av vad önskad förändring innebär i tid och kostnad. En bedömning görs av IT-avdelningen av när en förändring eller utveckling kan ske med hänvisning till de sedan tidigare fastställda projekten och uppdragen. I uppdrags- eller projektbeställningen ska anges skäl till önskad förändring, nyttan för SKK samt bedömd resursåtgång och kostnad. Slutligt ställningstagande till förändring eller inte sker av VD i samråd med CS utsedda arbetsgrupp.
- Kommittén ska i största möjliga utsträckning vara transparent i sina beslut och beslutsprocesser.
Aktiviteter från verksamhetsplanen och givna KF-uppdrag 2019:
- Samtliga regelverk inom kommitténs ansvarsområde ska revideras under kommande verksamhetsperiod
- Följa upp erfarenheter av när privata företag arrangerat officiella tävlingar från tävlingsåret 2019 för avrapportering till KF 2021
- Stödja etablering av nya hundsporter.
- Främja ungdomars deltagande inom prov- och tävlingsverksamhet
- Specifikt följa upp vissa verksamheteter såsom skyddshundsprov, vallhundsprov samt nose work
- Verka för ökad tillgänglighet till tävlingar för personer med olika typer av funktionsnedsättningar
Övriga anvisningar:
Kommitténs sekreterare är Boa Strandberg
Övriga uppgifter delegerade av kommittén fördelas av Tävlings- och utbildningschefen, som även har rätt att vid behov adjungera ytterligare personal till kommitténs sammanträden.
CS strävar efter att så många som möjligt av de praktiska frågorna ska handläggas av kansliets personal så att behandlingstiden för ärendena förkortas.
Kommittén förelägger SKK/CS ett förslag till budget inför varje verksamhetsperiod före den sista juni det år KF genomförs. SKKs VD delger därefter kommitténs ordförande fastställd budget.
I frågor som berör andra länder ska kommittén lämna sitt ställningstagande till CS innan kommittén meddelar SKKs ståndpunkt internationellt.
SKKs avtalsanslutna klubbar har begränsningar i vilka rättigheter de har inom SKK-organisationen. Det finns också hundraser registrerade i SKK där någon ansvarig specialklubb ännu inte utsetts. Aktuell lista upprätthålls av Föreningskommittén som även utsett kontaktpersoner för dessa raser. I ärenden som berör någon av dessa raser ska en kontakt tas med den utsedda personen inom SKK/FK innan beslut fattas av kommittén.
Kommittén ska, i frågor som är av väsentlig betydelse för flertalet läns- och specialklubbars verksamhet, i möjligaste mån inhämta berörda klubbars synpunkter innan slutligt beslut tas. Kommittén ska självständigt se till att berörda klubbar eller enskilda medlemmar som berörs av fattat beslut får information om beslutet. Vid remisser ska alltid en remisstid på tre månader ges. Vid fråga av väsentlig betydelse för klubb ska kommittén skicka en (1) påminnelse innan slutligt beslut tas.
Kommitténs ordförande äger rätt att i samråd med SKK:s VD anmäla enskild person till SKKs Disciplinnämnd. Kommittén ska delge CS information om anmälan som gjorts i CS namn till DN. Om ärendet rör person eller ärende som är av särskilt känslig natur ska CS få kännedom om anmälan innan DN beslutar i ärendet.
Om medlem agerar mycket olämpligt på sätt som är menligt för annan SKK-medlem, personal eller funktionär ska kommittén hänskjuta ärendet till SKKs ordförande och VD som gör en prövning om en överträdelse av SKKs stadga § 14 moment 1 eller grundregel 1:2 har skett.
Om kommittén fattar beslut som kräver större resurser från SKKs kansli än vad som är normalt för kommittén ska dessa godkännas av SKKs VD.
Kommitténs ledamöter:
Agneta Ståhle, Ordf.
Ylwa Malmberg
Göran Wessman
Jonny Hedberg
Åsa Wrede
Ann Awes
Beatrice Palm
Kjell Svensson, SKK, adj.