Här kan du läsa mer om KUS ansvarsområde och arbetsuppgifter samt se vilka frågor som just nu anses särskilt angelägna.
Ansvarsområde:
Kommittén som bildats efter KF 2019 har inledningsvis inga egna regelverk som kommittén ansvarar för.
Mot bakgrund till det som regleras i stadgarnas § 2 – stödja uppfödarna i arbetet för en god hundavel, ska SKK vara en stödjande funktion för uppfödarna. Kommittén ska ta reda på vilka behoven är och ge förslag till en handlingsplan för att stärka SKKS renommé och förtroende hos uppfödarna.
De formella besluten i enskilda ärenden, oavsett om det avser en uppfödare eller en eller flera ras- eller specialklubbar beslutas under verksamhetsperioden av CS eller i andra CS-kommittéer.
Aktiviteter från verksamhetsplanen och givna uppdrag KF-uppdrag 2019:
För att få en bra kunskap ska kommittén inledningsvis genomföra en större enkätundersökning bland SKKs uppfödare för att få en sån god bild som möjligt av uppfödarnas syn på SKK, våra tjänster, stödet till uppfödarna, SKKs regelverk, myndigheters regelverk med mera.
- Föreslå stöd till uppfödare som kan identifieras från den genomförda enkäten
- Ta fram och presentera det stöd som SKK idag erbjuder uppfödarna
- Kommittén ska ge förslag till kansliet för marknadsföringsinsatser för att förbättra den registrerade rashundens rykte och anseende
- Kommittén ska ge förslag till kansliet på marknadsföringsinsatser för att få blivande valpköpare att köpa sin valp från en uppfödare ansluten till SKK
- Kommittén ska samverka med andra CS kommittéer med uppdrag att föreslå CS regelförändringar som ska ha som mål att SKKs regelverk ska vara så formulerade att "det ska vara lätt att göra rätt"
- Inventera uppfödare t.ex. de som fått Hamiltonplaketten att kunna fungera som mentorer för andra uppfödare
- I samverkan med, i första hand, UKK och de företrädare för SKK som regelmässigt har möten med Jordbruksverket verka för att minska importen av valpkullar av de raser som för tillfället är mest populära
- Undersöka möjligheten att inrätta en stödlinje för uppfödare
Övrigt
- Kommitténs beslut kommuniceras i första hand genom protokollet. Önskas annan spridning av beslut delger kommittésekreterare detta till SKKs marknadsavdelning som i samråd beslutar i vilka kanaler informationen sprids.
- Kommittén har möjlighet att lämna förslag om önskat nytt IT-stöd eller förändring i befintligt stöd. Kommittén ska innan beslut fattas, inhämta en bedömning från SKKs IT-avdelning av konsekvenserna av vad önskad förändring innebär i tid och kostnad. En bedömning görs av IT-avdelningen av när en förändring eller utveckling kan ske med hänvisning till de sedan tidigare fastställda projekten och uppdragen. I uppdrags- eller projektbeställningen ska anges skäl till önskad förändring, nyttan för SKK samt bedömd resursåtgång och kostnad. Slutligt ställningstagande till förändring eller inte sker av VD i samråd med CS utsedda arbetsgrupp.
- Kommittén ska i största möjliga utsträckning vara transparent i sina beslut och beslutsprocesser.
- Arbeta i linje med SKKs miljöpolicy
Övriga anvisningar:
Kommitténs sekreterare är Anna Ackenäs
Övriga uppgifter delegerade av kommittén fördelas av VD, som även har rätt att vid behov adjungera ytterligare personal till kommitténs sammanträden.
CS strävar efter att så många som möjligt av de praktiska frågorna ska handläggas av kansliets personal så att behandlingstiden för ärendena förkortas.
Kommittén förelägger SKK/CS ett förslag till budget inför varje verksamhetsperiod före den sista juni det år KF genomförs. SKKs VD delger därefter kommitténs ordförande fastställd budget.
I frågor som berör andra länder ska kommittén förelägga CS sitt ställningstagande innan kommittén meddelar SKKs ståndpunkt internationellt.
SKKs avtalsanslutna klubbar har begränsningar i vilka rättigheter de har inom SKK-organisationen. Det finns också hundraser registrerade i SKK där någon ansvarig rasklubb ännu inte utsetts. Aktuell lista upprätthålls av Föreningskommittén som även utsett kontaktpersoner för dessa raser. I ärenden som berör någon av dessa raser ska en kontakt tas med den utsedda personen inom SKK/FK innan beslut fattas av kommittén.
Kommittén ska, i frågor som är av väsentlig betydelse för flertalet läns- och specialklubbars verksamhet, i möjligaste mån inhämta berörda klubbars synpunkter innan slutligt beslut tas. Kommittén ska självständigt se till att berörda klubbar eller enskilda medlemmar som berörs av fattat beslut får information om beslutet. Vid remisser ska alltid en remisstid på tre månader ges. Vid fråga av väsentlig betydelse för klubb ska kommittén skicka en (1) påminnelse innan slutligt beslut tas.
Om kommittén fattar beslut som kräver större resurser från SKKs kansli än vad som är normalt för kommittén ska dessa godkännas av SKKs VD.
Kommitténs ledamöter:
Bo Skalin, Ordf.
Patric Cederlöf
Ewa Erikson
Jeanett Lemmeke
Monica Stavenborn
Thommy Sundell
Ulf Uddman, SKK, adj.
Helena Nyberg, SKK, adj. vid behov
Lotta Skoog, SKK, adj. vid behov