Kommitténs uppdrag
Senast uppdaterad den 28 mars 2022
Här kan du läsa om de uppdrag Jakthundskommittén har att arbeta med under 2022-2023 på uppdrag av Centralstyrelsen. Dessa utgår från Kennelfullmäktige, KF, samt Länsklubbsfullmäktige.
Kontinuerliga uppdrag
Jaktprovsregler
- Övergripande ansvar för de jaktprovsregelverk där huvudmannaskapet är delegerat till en specialklubb.
- Eget ansvar för de jaktprovsregelverk som inte är delegerade till en specialklubb.
- Att ansvara för att provregler stödjer utvecklingen av rasspecifika egenskaper och/eller stödjer angelägna samhällsengagemang och aktivering med hund.
- I syfte att tillhandahålla ett brett utbud av provverksamhet som ett stöd i aveln och för att möjliggöra möten mellan medlemmar med samma intresse ska kommittén:
- Biträda klubbar som önskar införa nya provformer för sina raser.
- Arbeta för att provverksamhet som vunnit intresse hos medlemmarna och som ännu inte bedrivs inom SKK finner en lämplig klubb som ansvarar för respektive provverksamhet.
- Stödja special- och verksamhetsklubbar samt avtalsklubbar i deras arbete med berörd provform.
- Stödja olika provformer som riktar sig till ungdomar.
- Verka för en ökad tillgänglighet till SKKs olika verksamheter för personer med olika typer av funktionsvariationer.
Samverkan
- Främja samarbete med jakthundklubbarna.
- Vidareutveckla samverkansformerna mellan SKK och Svenska Jägareförbundet i frågor av gemensamt intresse.
- Sprida informationen om SKKs policydokument som gäller jakthundsfrågor och kontinuerligt hålla dem uppdaterade.
- Ta del av rapporter från SKKs representant i Nationella Viltolycksrådet och Rovdjurscentret de 5 stora.
Internationellt
- Stödja SKKs representanter i FCIs jakthundskommittéer samt kontinuerlig uppföljning av de rapporter som dessa representanter obligatoriskt lämnar efter varje internationellt möte.
- Genom SKKs representanter i FCIs jakthundskommittéer verka för att sprida kunskap om svensk jaktkultur och nordisk jakttradition i Europa.
- Följa utvecklingen av nationella och internationella erfarenheter av olika provformer.
- Uppmärksamma svenska landslagets framgångar vid internationella mästerskap.
Jaktetik
- Bevaka att jaktprovsverksamheten drivs i enlighet med Djurskyddslagens och jaktlagstiftningens intentioner och att all jakt med hund sker under högt ställda etiska krav. Detta för att säkerställa att nuvarande jaktformer med hund ska kunna behållas och utvecklas. I detta arbete ska ett kontinuerligt samråd ske med Svenska Jägareförbundet.
- Följa utvecklingen av olika dressyrmetoder som tillämpas och verka aktivt för att sådant som strider mot SKKs policy relation människa - hund inte ges möjlighet att etablera sig i landet.
- Att arbeta för att SKKs synpunkter beaktas vid införande av eventuellt förändrade myndighetsföreskrifter som rör jakt- och jaktprovsverksamhet och som baseras på Djurskydds- och jaktlagstiftning. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
Förvaltning
- Medverka i arbetet med hur förvaltningen av de allt mer ökande klövviltstammarna utvecklas och de behov som finns av utbildade hundar för jakt och eftersök
- Medverka i hur förvaltningen av vildsvinsstammen utvecklas och det behov av utbildade hundar som detta medför, för jakt och eftersök, i enlighet med SKKs fastställda policy.
- Arbeta för en samsyn mellan olika intressenter där de fyra stora rovdjuren inte i något geografiskt område allvarligt påverkar närings- och fritidsverksamheter och att hundägarnas intressen särskilt beaktas. Beslut om rovdjursstammarna på regional nivå ska ske med stor hänsyn tagen till lokala förhållanden.
Kommittén
- Bistå SKKs Föreningskommitté med förslag på lämplig specialklubb för nya raser
- Fortlöpande sprida kunskap om kommitténs arbete.
Tidsbestämda uppdrag
- Arbeta för att staten tar ett större ekonomiskt ansvar för skada eller dödsfall vid rovdjursangrepp. (KF § 72)
- Bistå Svenska Jägareförbundet i arbetet med att få löshundsjakten internationellt erkänd som ett kulturarv. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Arrangera en årlig träff med samtliga jakthundsklubbar i samverkan med Svenska Jägareförbundet och därmed öka samhörighetskänslan mellan jakthundsklubbarna och SKK. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Medverka på jaktmässor och bland annat informera om fördelar med att välja rashund för jakt. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Etablera ett stöthundstest för att stödja förvaltningen av de allt mer ökande klövviltstammarna. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Avsätta ekonomiska medel för genomförande av domarkonferenser för att möta det ökade behovet som uppstår med anledning av att jaktprovsreglerna reviderats. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Anordna en viltspårprovsdomarkonferens 2022. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Fastställa jaktprovsregelverk för de provformer som pga pandemin har fått sitt ikraftträdande datum framflyttat till 2022-01-01 respektive 2023-07-01 att gälla till 2026-12-31 respektive 2027-06-30. (KF § 17 & 20 verksamhetsplan)
- Djurskyddslagen som gäller från 2019 kommer även under kommande verksamhetsperiod att vara föremål för kontinuerliga samtal kring tolkning och utformning av detaljföreskrifter. Detta gäller både vad avser det politiska i regeringskansliet och riksdagen som berörda myndigheter. Jordbruksverket ansvarar främst för regler som rör avel och uppfödning och Naturvårdsverket gällande olika delar av jakt- och jaktprovsverksamheten.