Här kan du läsa mer om Jakthundskommitténs ansvarsområde och arbetsuppgifter samt se vilka frågor som just nu anses särskilt angelägna.
Ansvarsområde:
SKKs kommitté för jakthundsfrågor. Kommittén ansvarar för de policydokument som gäller jakthundsfrågor och ska verka för att sprida informationen om dessa.
Målet är att den verksamhet som SKK bedriver alltid ska möta de krav som Djurskyddslagen ställer med beaktande av jaktlagstiftningens intentioner och för att nuvarande jaktformer med hund kan behållas och utvecklas.
Ansvarig för följande regelverk:
SKKs och specialklubbarnas jaktprovsregler
- SKKs regler för jaktprovschampionat
- SKKs regler för bruksavels- och bruksuppfödarpris
- Anlagstest i vildsvinshägn
- Regler för viltspårprov
- Regler för grythundsarbete
- Jaktprov för brittiska stående fågelhundar (fältprov, fjällprov, skogsprov)
- Jaktprov Svenska Vorstehklubben
- Fullbruksprov Svenska Vorstehklubben
- Jaktprov Specialklubb för kontinentala fågelhundar
- Jaktprov för retriever(A-prov & B-prov)
- Jaktprov för spaniel
- Tollingjaktprov
- Funktionsbeskrivning retriever
- Jaktprov för wachtelhund inklusive skogsprov & vildsvinsprov
- Jaktprov för älghundar, löshund och ledhund
- Jaktprov för ställande vildsvinshundar, Svenska Älghundklubben
- Drevprovsregler för tax
- Drevprovsregler för basset/drever/beagle/alpenländische dachsbracke
- Drevprovsregler för stövare
- Jaktprov för skällande fågelhundar
- Jaktprov för tysk jaktterrier inklusive vildsvinsprov & fullbruksprov
- Jaktprov på vildsvin med drivande hund, Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar
- Jaktprov Svenska Schweisshundklubben
- Eftersöksprov på vildsvin Svenska Schweisshundklubben
- Praktisk eftersöksbedömning Svenska Schweisshundklubben
- Anlagsprov på vildsvin i hägn för terrierraser
- Anlagsprov eftersök rovvilt, Svenska Schweisshundklubben
- Regler för jaktprov på frilevande björn, Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar
Kommitténs arbetsuppgifter:
- I SKKs stadgar § 2 regleras att specialklubb kan arrangera provverksamhet utifrån regler utfärdade av SKK. Kommittén har i samråd med berörd specialklubb eller specialklubbar det övergripande ansvaret för ovan nämnda regelverk.
- Kommittén ska biträda klubbar som önskar införa nya provformer för sina raser.
- Kommittén ska i samarbete med jakthundklubbarna stärka SKKs profil inom områden som rör jakt- och jakthundar. Kommittén ska i samverkan med Svenska Jägareförbundet arrangera ett årligt möte med jakthundklubbarna
- Vidareutveckla samverkansformerna mellan SKK och Svenska Jägareförbundet i frågor av gemensamt intresse
Jaktprovsregler
- Rätt att fastställa jaktprovsregler enligt specialklubbarnas förslag
- Rätt att fastställa regler för viltspårprov, anlagstest i vildsvinshägn och grytprov efter samråd med berörda klubbar
- Rätt att tolka regler vid protester etc.
- Rätt att bevilja dispens från respektive regelverk inom kommitténs ansvarsområde
- Rätt att besluta om kontroll av jaktprovsreglernas upprätthållande
- Rätt att pröva specialklubbarnas disciplinära åtgärder mot jaktprovsdomare
- Rätt att besluta om bidrag till specialklubbars konferenser för jaktprovsdomare
- Ansvara för att jaktprovsregler stöder utvecklingen av rasspecifika egenskaper eller stöder angelägna samhällsengagemang inom jakt och viltvård
Championatregler
- Rätt att besluta om ändringar i regler för jaktprovschampionat enligt specialklubbarnas förslag
Regler för bruksavels- och bruksuppfödarpris
- Rätt att tolka regler för bruksavels- och bruksuppfödarpris samt rätt att ändra dessa. Kommittén ska samråda med SKK/PtK m.fl. kommittéer när det gäller provregler utanför JhKs ansvarsområde.
Övrigt
- Att verka för att SKKs regelverk inom kommitténs ansvarsområde ska vara utformade på ett lättförståeligt sätt
- SKKs representant i FCIs kommittéer för retriever, spaniel, kontinentala stående fågelhundar, brittiska stående fågelhundar, grythundar och drivande hundar samverkar med och rapporterar till kommittén och CS
- JhK ska stödja SKKs representanter i FCIs jakthundskommittéer samt granska representanternas rapporter
- Genom SKKs representanter i FCIs kommittéer verka för att sprida kunskap om svensk jaktkultur och nordisk jakttradition i Europa
- SKKs representant i Nationella Viltolycksrådet och Rovdjurscentret de 5 stora rapporterar till kommittén. JhK utser SKKs representanter
- Följa svenska och internationella erfarenheter av olika prov och tävlingsformer
- Bevaka att jaktprovsverksamheten drivs i enlighet med Djurskyddslagens och jaktlagstiftningens intentioner och att all jakt med hund sker under högt etiskt ställda krav
- I samråd med Svenska Jägareförbundet bevaka att etiska krav i samband med hundars medverkan vid jakt och jaktprov upprätthålls
- Bistå SKKs Föreningskommitté med förslag på lämplig specialklubb för nya raser
- Uppmärksamma svenska landslagets framgångar vid internationella mästerskap
- Fortlöpande sprida kunskap om kommitténs arbete genom t.ex. artiklar, nyhetsbrev etc.
- Arbeta i linje med SKKs miljöpolicy
- Kommitténs beslut kommuniceras i första hand genom protokollet. Önskas annan spridning av beslut delger kommittésekreterare detta till SKKs marknadsavdelning som i samråd beslutar i vilka kanaler informationen sprids.
- Kommittén har möjlighet att lämna förslag om önskat nytt IT-stöd eller förändring i befintligt stöd. Kommittén ska innan beslut fattas, inhämta en bedömning från SKKs IT-avdelning av konsekvenserna av vad önskad förändring innebär i tid och kostnad. En bedömning görs av IT-avdelningen av när en förändring eller utveckling kan ske med hänvisning till de sedan tidigare fastställda projekten och uppdragen. I uppdrags- eller projektbeställningen ska anges skäl till önskad förändring, nyttan för SKK samt bedömd resursåtgång och kostnad. Slutligt ställningstagande till förändring eller inte sker av VD i samråd med CS utsedda arbetsgrupp.
- Kommittén ska i största möjliga utsträckning vara transparent i sina beslut och beslutsprocesser
Aktiviteter från verksamhetsplanen och givna uppdrag från KF 2019:
- Samtliga provregelverk inom kommitténs ansvarsområde ska revideras under verksamhetsperioden
- Aktivt medverka i hur förvaltningen av vildsvinsstammen samt de allt mer ökande klövviltstammarna och det behov av utbildade hundar, både för jakt och eftersök som det medför i enlighet med SKKs fastställda policy. Vidare ska behovet av ett stöthundstest ses över
- Aktivt medverka som SKKs fackexperter i de tre statliga utredningar som tillsatts utifrån den nya Djurskyddslagens krav.
- Följa upp erfarenheter av när privata företag arrangerar officiella jaktprov i hägn från provåret 2019 för avrapportering till KF 2021.
- Bevaka och följa utvecklingen av rovdjursförvaltningen och dess påverkan på de traditionella jaktformerna med hund
- Bevaka att etiska krav upprätthålls i samband med hundars användning vid jakt, provverksamhet och fågelutsättning. Detta arbete ska ske i samverkan med Svenska Jägareförbundet.
- Följa utvecklingen av SKKs jaktprovsadministrativa system
- I samarbete med Svenska Jägareförbundet arrangera årligt möte med jakthundklubbarna
- Om SKKs framställan att få löshundsjakten klassificerad som ett kulturarv godkänns medverka i att detta stärker värdet av denna traditionella jaktform.
- Verka för en ökad tillgänglighet till jaktprov för personer med olika typer av funktionsvariationer
- Stödja insatser som riktar sig till ungdomar som vill utveckla sin kunskap kring jakt- och jakthundar
- Anordna en viltspårdomarkonferens 2021
- Medverkan från kommittén på två årliga jaktmässor.
- Bereda uttalande och remissvar i rovdjursfrågor som bygger på forskning och politiska beslut samt i frågor som avser jakt med hund eller andra närbesläktade ärenden.
Övriga anvisningar:
Kommitténs sekreterare är Björn Eek
Övriga uppgifter delegerade av kommittén fördelas av Tävlings- och utbildningschefen, som även har rätt att vid behov adjungera ytterligare personal till kommitténs sammanträden.
CS strävar efter att så många som möjligt av de praktiska frågorna ska handläggas av kansliets personal så att behandlingstiden för ärendena förkortas.
Kommittén förelägger SKK/CS ett förslag till budget inför varje verksamhetsperiod före den sista juni det år KF genomförs. SKKs VD delger därefter kommitténs ordförande fastställd budget.
I frågor som berör andra länder ska kommittén förelägga CS sitt ställningstagande innan kommittén meddelar SKKs ståndpunkt internationellt.
SKKs avtalsanslutna klubbar har begränsningar i vilka rättigheter de har inom SKKorganisationen. Det finns också hundraser registrerade i SKK där någon ansvarig rasklubb ännu inte utsetts. Aktuell lista upprätthålls av Föreningskommittén som även utsett kontaktpersoner för dessa raser. I ärenden som berör någon av dessa raser ska en kontakt tas med den utsedda personen inom SKK/FK innan beslut fattas av kommittén.
Kommittén ska, i frågor som är av väsentlig betydelse för flertalet läns- och specialklubbars verksamhet, i möjligaste mån inhämta berörda klubbars synpunkter innan slutligt beslut tas. Kommittén ska självständigt se till att berörda klubbar eller enskilda medlemmar som berörs av fattat beslut får information om beslutet. Vid remisser ska alltid en remisstid på tre månader ges. Vid fråga av väsentlig betydelse för klubb ska kommittén skicka en (1) påminnelse innan slutligt beslut tas.
Kommitténs ordförande äger rätt att i samråd med SKKs VD anmäla enskild person till SKK:s Disciplinnämnd. Kommittén ska delge CS information om anmälan som gjorts i CS namn till DN. Om ärendet rör person eller ärende som är av särskilt känslig natur ska CS få kännedom om anmälan innan DN beslutar i ärendet.
Om medlem agerar mycket olämpligt på sätt som är menligt för annan SKK-medlem eller funktionär ska kommittén hänskjuta ärendet till SKKs ordförande och VD som gör en prövning om temporärt tävlingsförbud för överträdelse av SKKs stadga § 14 moment 1 eller grundregel 1:2 har skett.
Om kommittén fattar beslut som kräver större resurser från SKKs kansli än vad som är normalt för kommittén ska dessa godkännas av SKKs VD.
Kommitténs ledamöter:
Magnus Jensen, Ordf.
Henrik Barnekow
Johan Sonesson
Anders Carlsson
Gunnar Pettersson
Tore Larsson
Vakant
Peter Ledin, Svenska Jägareförbundet. adj.
Kjell Svensson, SKK, adj.
Eliza Kajanus, journalistisk bevakning, adj.