Klicka på ett ämne nedan för att komma till frågorna.
Annonsering av klubbens arrangemang 
Fråga: Kan en officiell utställning anses vara giltig om inbjudan ej presenterats för klubbens medlemmar via klubbens medlemstidning eller per brev till samtliga? Utställningen hade endast utannonserats på annat sätt t ex genom Hundsport el dyl. Alla klubbmedlemmar är ej medlemmar i länsklubb och får därmed ej Hundsport.
Svar: Till all officiell verksamhet måste medlemmarna inbjudas på lämpligt sätt. Om inbjudan inte skett på lämpligt sätt kan arrangemanget ställas in (med ekonomiska konsekvenser som följd).
Bilda rasklubb 
Fråga: Hur går man tillväga när man vill bilda rasklubb?
Svar: De som är intresserade av att bilda rasklubb bildar först en interimsstyrelse. En interimsstyrelse fungerar inte som en vanlig styrelse, dess inledande uppgift är att analysera vilket intresse som finns att bilda klubben. Interimsstyrelsen skall förbereda ett årsmöte där beslut om klubbens bildande skall tas. Till årsmötet skall bl.a. stadgeförslag, anpassat efter SKKs typstadgar, presenteras. Vidare skall en tänkt verksamhetsplan, budget samt övriga vanliga årsmötesfrågor föreläggas.
Därefter ansöker klubben hos aktuell specialklubb, eller hos SKK om det rör sig om en klubb som kan få en s.k. avtalsanslutning, om att få bli godkänd rasklubb.
Observera dock att det inom SKK-organisationen endast kan finnas en godkänd rasklubb per ras. Frågan ovan berör alltså endast de raser där det ännu inte finns någon godkänd rasklubb.
Delegat/Kennelfullmäktige 
Fråga: En styrelseledamot väljs av sin klubb som delegat till Kennelfullmäktige (KF). Under KF väljs sedan vederbörande in i SKKs Centralstyrelse. Kan vederbörande sitta kvar som KF-delegat fram till nästa KF?
Svar: Nej, delegat som under pågående KF väljs som ledamot till SKKs Centralstyrelse, kan inte fortsätta som delegat. Vederbörande måste avträda som delegat med omedelbar verkan och suppleant i klubben skall tillträda.
Ekonomisk årsredovisning 
Av resultat- och balansräkningen skall tydligt framgå intäkter och kostnader rörande klubbens större verksamheter, samt klubbens kapital. Årets vinst eller förlust skall också tydligt framgå. Det tillhör inte god ordning att vid ett årsmöte presentera en obearbetad datalista eller en alltför hårt komprimerad sammanställning.
Förberedda sammanträden/ledamöter 
Fråga: Bättre förberedda sammanträden, bättre pålästa ledamöter och en stringent ordförande. Hur fixar man det?
Svar: Handlingar och beslutsunderlag sänds ut i god tid före sammanträdet. Ordförandeklubban har stor inverkan. Kräv mötesordning, vilket bl.a. innebär att ledamot skall begära ordet innan han/hon börjar tala.
Handläggning av inkomna ärenden 
Fråga: Från en medlem inkommer klagomål mot annan medlem, lokalklubb inom klubben, kommitté osv. Styrelsen begär yttrande/synpunkter från den som klagomålet riktar sig mot. Skall/bör yttrandet alltid sändas till den klagande för kännedom? Om ja, räcker det att kopia bifogas protokollutdraget till den klagande?
Svar: Svårt att ge entydigt svar! Måste avgöras från fall till fall. Generellt kan sägas att om styrelsen anser sig behöva ytterligare information från den klagande, bör svaret sändas ut för kännedom och yttrande innan styrelsen går till beslut. Om styrelsen anser sig ha tillräckligt underlag för beslut, räcker det att ”den anklagades” yttrande bifogas protokollutdraget.
Jäv 
Fråga: Kan en styrelse besluta om sitt eget arvode eller att andra förmåner ska utgå till styrelseledamöterna, t.ex. gratis deltagande vid klubbens aktiviteter?
Svar: Beslut om arvode för styrelseuppdrag eller andra förmåner till styrelsen måste tas av årsmötet och styrelsen bör tänka på att även förmåner ska beskattas. I det fall det gäller andra uppdrag som styrelseledamöter kan åta sig, exempelvis funktionärsuppdrag, är det viktigt att styrelseledamoten som ska vara funktionär inte ska vara med och ta beslut om arvodet. Huvudprincipen är att ledamöterna inte ska fatta beslut som gynnar dem själva.
Kennelfullmäktige 
Fråga: Skall SKKs revisorer granska Kennelfullmäktige?
Svar: Nej.
Klagomål styrelse/kommitté 
Fråga: En medlem sänder till styrelsen ett klagomål på hur styrelsen och avelskommittén sköter sina uppgifter och begär att avelskommitténs ledamöter skall anmälas till SKKs Disciplinnämnd. Skall sådana frågor anmälas till Disciplinnämnden?
Svar: En styrelse kan alltid tillsätta arbetskommittéer, men kommittéerna skall återrapportera till styrelsen och det är alltid styrelsen som har det slutliga ansvaret för arbetet. Klagomålet skall behandlas och problemet eventuellt åtgärdas av styrelsen. Det finns inget skäl att anmäla sådant ärende till Disciplinnämnden eftersom nämnden endast prövar anmälan om brott mot organisationens fastställda regelverk (stadgar, grundregler, registreringsbestämmelser osv.) och inte hur arbetet i klubbarna bedrivs.
Medlemskrav 
Fråga: Kan en icke medlem lämna in en anmälan eller protest mot någon del av SKK-organisationen och förvänta sig få den behandlad?
Svar: Avseende Disciplinnämndens ärenden framgår av SKKs stadgar att medlemskap krävs. Även vad avser klagomål och/eller protester i övriga sammanhang skall medlemskrav råda.
Närvaro (Telefonmöte/Styrelsemöte) 
Styrelseledamöter kan deltaga från två eller flera platser genom 3-partssamtal eller konferenssamtal med högtalartelefoner. Styrelsen är beslutför då en majoritet av ledamöterna finns på samma plats eller närvarar genom 3-parts eller konferenssamtal. Antalet beslutföra ledamöter är relaterad till antalet ordinarie styrelseledamöter. Som styrelsens beslut gäller den mening som de flesta ledamöterna förenar sig om. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av tjänstgörande ordförande.
Uttalande: Det börjar bli allt vanligare att styrelsemöten sker via telefon. Det är viktigt att noggranna protokoll förs och vederbörligen justeras.
Otydliga beslut 
Sekreteraren (och i ännu högre grad övriga ledamöter) uppfattar inte vilket beslut som fattats – eller rättare sagt: de närvarande uppfattar beslutet på olika sätt.
Förslag: Ordföranden repeterar beslutet före klubbslaget – och att klubbslag verkligen konsekvent nyttjas så att alla tydligt uppmärksammas på att ett beslut fattats! Särskilt viktigt torde detta vara vid omedelbar justering. Man bör följa vad som anges i boken ”Föreningsteknik” dvs. att man alltid skriftligen dokumenterar beslutet innan man klubbar omedelbar justering.
Uttalande: Propositionsordningen är viktig! Ordföranden kan ajournera mötet i några minuter för att formulera propositionsordningen
Rekonstruktion av klubbmaterial 
Fråga: En klubb har genom brand förlorat stora delar av sitt klubbmaterial. Vad gör man i denna situation?
Svar: Följande kan göras: Begära utdrag från bank och postgiro. Lyssna hos ledamöter/suppleanter, både nuvarande och tidigare, om vad som kan finns arkiverat i privathem och be att få ta kopior. På samma sätt lyssna med nuvarande och tidigare revisorer. Ta kontakt med huvudklubb (specialklubb eller SKK) och höra efter om vad som finns arkiverat och som kan kopieras. Höra med det lokala föreningsrådet om något kan finnas arkiverat där.
Upphörande av lokal kennelklubb 
Fråga: En lokal kennelklubb, som är godkänd av länsklubben, har inte längre en fungerande verksamhet. Det går inte att få tag i den senast valde ordföranden och ej heller i revisorerna. Hur skall länsklubben gå vidare i denna fråga?
Svar: Regleras i stadgar för lokal kennelklubb § 3 mom 1 – Upphörande av lokalavdelning.
Fråga: En lokalavdelning inom ras-/specialklubb läggs ned p.g.a. bristande verksamhet. Hur hanteras verksamhetsfrågor, t ex tävlingar, för området när denna situation uppstår.
Svar: Huvudstyrelsen bör ta beslut om temporär ändring av geografiskt upptagningsområde av verksamhet.
Utlånade originalhandlingar 
Fråga: En medlem som lånat originalhandlingar av klubben återlämnar inte handlingarna, trots påminnelser. Hur kan klubben agera?
Svar: Om det är ställt utom allt tvivel att handlingarna tillhör klubben och att alla möjligheter är uttömda, d.v.s. vare sig styrelse eller revisorer (eller närmast övergripande klubb om det rör sig om en ras- eller lokalklubb) har lyckats tala medlemmen tillrätta, finns möjligheten att vända sig till Kronofogdemyndigheten för att begära handräckning.
Verksamhet utanför klubbens egna verksamhet 
Fråga: En klubb åtog sig ett uppdrag som ligger utanför klubbens normala verksamhet. (Bevakning med hund.) Ersättning betalades utan kvitto. Vid årsmötet framkom att ordföranden handhaft kassan för uppdraget. Redovisning till styrelsen skedde muntligt. Någon skriftlig redovisning fanns inte. Någon misstanke om ”fiffel” med pengarna fanns inte, däremot påpekades vid årsmötet olämpligheten att klubben överhuvudtaget åtagit sig detta uppdrag, bl.a. med tanke på att klubbens försäkringar inte gällde vid detta tillfälle och att ungdomar också deltog i arbetet. Styrelsen kände till uppdraget och hade ”tyst” godkänt uppdraget och den ekonomiska hanteringen. Hur borde dels årsmötet och dels revisorerna agera?
Svar: Det beskrivna fallet handlar bl.a. om skattebrott! Uppdrag utanför klubbens egen verksamhet får på detta sätt inte utföras! Revisorerna skall om de får vetskap om detta, ta kontakt med styrelsen.
Vilande klubb 
Fråga: När bör en rasklubb kunna vilandeförklaras och hur gör man?
Svar: När ingen aktiv verksamhet bedrivs i en rasklubb, kan klubben vilandeförklaras. Klubbens handlingar samt ekonomiska tillgångar överförs till specialklubben (närmast övergripande klubb) för förvaring/arkivering och förvaltning. Förnyad prövning om rasklubbens fortsatta existens bör göras inom 5 år.
Ärenderegister 
Ett vanligt problem torde vara att man inte känner igen/kommer ihåg tidigare beslut, dvs. man tar upp en fråga som varit uppe tidigare och som man helt eller delvis redan beslutat i.
Förslag: Upprätta ett ”ärenderegister” vilket borde vara lätt i dag genom att i datorn klippa och klistra till fortlöpande register med fasta ärenderubriker.
Uttalande: Bra förslag om att upprätta någon form av sakregister