Även om man har bestämt sig för att skaffa hund kanske man drar sig för det arbete det innebär med en valp. Då kan alternativet vara en omplaceringshund.
Det finns många hundar i Sverige som av olika anledningar behöver nya hem. Att välja att köpa en utländsk hund från någon av de organisationer som marknadsför till exempel spanska gatuhundar innebär alltid en risk. Dessa hundar kan bland annat bära på kroniska sjukdomar, en del kan till och med smitta människor. Med tanke på att det finns gott om inhemska hundar som behöver omplaceras finns det ingen anledning att importera hemlösa hundar.
Olika orsaker till omplaceringar
Skilsmässa, förändrade arbetsförhållanden med mera kan vara skäl till att en familj eller en person inte kan ha kvar sin hund. En hund som söker ett nytt hem behöver alltså inte vara en ”problemhund” utan helt enkelt en hund som ägaren inte längre kan ta hand om på ett bra sätt.
Därutöver finns förstås individer som ägaren av andra orsaker inte vill ha kvar. Kanske kräver hunden motion och aktivitet i en utsträckning som ägaren inte kan tillgodose. Det kan naturligtvis också handla om hundar som har avvikelser i beteendet som inte är möjliga för ägaren att träna bort. Som spekulant på en vuxen hund bör du förhöra dig noga om orsaken till att hunden behöver flytta.
Fördelar och nackdelar
Fördelen med att bli ägare till en vuxen hund är att grundarbetet redan är gjort. Hunden är förmodligen rumsren, den biter inte sönder möbler och skor, den kan gå långa promenader. Nackdelen är att en del olater kan vara befästa, att du inte vet vilka erfarenheter hunden har i bagaget och att din möjlighet att påverka hundens uppfostran är mer begränsade.
Ta reda på så mycket du kan!
Det är viktigt att man försöker att bilda sig en uppfattning om hur den vuxna hunden är och vilka erfarenheter den har med sig. Här är några av de grundläggande frågor du kan ställa den tidigare ägaren:
- Är hunden frisk?
- Finns det något den är rädd för eller inte tycker om?
- Kan den vara ensam några timmar?
- Är den rumsren?
- Kommer den när man ropar, det vill säga kan den vara lös?
- Jagar den?
- Hur trivs den med andra hundar?
- Är den van vid barn?
- Vaktar den?
Var hittar man en vuxen hund?
Oavsett var du bor i landet kan du vända dig till Hundstallet, där många hundar väntar på att få nya hem.
Många rasklubbar har omplaceringsverksamhet och det händer att uppfödare placerar ut lite äldre hundar. Även om en hund har några år på nacken ska man inte utgå ifrån att den är gratis. Den har förhoppningsvis många goda år kvar att leva, och det är rimligt att man betalar för sin hund.
Länkar till rasklubbarnas hemsidor hittar du på köpahund.se. Sök på den ras du är intresserad av och när du får upp informationen om rasen hittar du länken på samma sida.
Även Fonus begravningsbyrå samarbetar med olika djurskyddsföreningar för att hjälpa till att hitta nya hem till hundar där deras ägare avlidit.
Försäkring och avtal
Innan du övertar en vuxen hund ska den veterinärbesiktigas, precis som man gör vid leverans av valpar. Det är också viktigt att du och överlåtaren tecknar avtal när ni har bestämt att du ska köpa hunden. Ofta är det lämpligt att ta över den försäkring som hunden redan har istället för att teckna en ny. Uppfödare i Svenska Kennelklubben, SKK, använder sig av organisationens eget köpeavtal som kan rekvireras från SKKs centrala kansli.