Header
SKK hem

Svensk lapphund

Ingår i grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Svensk lapphund sägs vara en av de mest ursprungliga hundraserna och en av Sveriges nationalraser. Rasen togs fram av samerna för att användas som vall-, jakt- och vakthund. Dessa egenskaper gör den fortfarande i dag till en mycket allsidig hund med många användningsområden. Visste du att hund nr 1 i Svenska Kennelklubbens första stambok är just en lapphund? Den svenska lapphunden är lika mycket ett svenskt kulturarv som en hundras.

Användningsområde

Rasen finns representerad i alla tänkbara hundsporter och aktiviteter; bruks, agility, lydnad och som räddningshund för att nämna några. Lapphunden används på sina håll även som jakthund och då främst för jakt på älg, fågel och vildsvin. Oavsett vad ditt intresse är kan alltså lapphunden vara en passande ras. Det viktiga är att den får aktivering i någon form och ordentligt med motion.

Hälsa

Rasen anses frisk överlag men höftledsdysplasi (HD) kan förekomma. Den gentestas även för ögonsjukdomen PRCD PRA innan den används i avel. Lapphunden blir ofta upp mot 12–14 år gammal och behåller sitt pigga sätt långt upp i åren.

Egenskaper / Mentalitet

Den svenska lapphunden är en härlig familjehund då den är social och aktiv. Det är en hund som måste aktiveras såväl psykiskt som fysiskt. Ordentligt med motion och arbete i någon form – då mår den som bäst. I unga år kräver rasen en trygg, stabil och tydlig uppfostran. Tack vare sin stora arbetslust och intelligens är den lättlärd, den tycker det är kul att arbeta ihop med sin ägare. Den är snabbt med på noterna när något händer, men kan också snabbt slappna av och varva ner.

Storlek och utseende

Svensk lapphund är en ras av mellanstorlek, med en pigg och käck uppsyn och en lurvig svart päls, som ibland har vita tecken på tass eller bringa. Pälsen isolerar mot väder och vind, kallt såväl som varmt. Lapphunden är därför en hund som fungerar i de mest skiftande miljöer och omständigheter. Mankhöjd för hanar är 45–51 cm och tikar 40–46 cm. Vikt för hanar är 16–20 kg och tikar 14–16 kg.

Pälsvård

Trots sin ymniga päls är lapphunden mycket lättskött vad gäller pälsvård. Dess härliga mjuka päls har en förmåga att sköta sig själv, och behöver bara borstas igenom någon gång ibland. När den fäller tappar den dessutom pälsen i tussar som är lättare att städa upp än päls som fälls i enstaka strån.

Övrigt

Lapphunden är hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig kamrat och familjemedlem. Den är vaken och intelligent, har god hälsa och älskar att få vara med sin flock. Du kan hitta lapphundar både på landet och i staden. Det viktiga är en aktiv och medveten hundägare som bryr sig om sin hund.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.