Header
SKK hem

Berger des pyrénées à face rase

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Rasen är en medelstor vallhund som har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Berger des pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig) återfanns på det pyreneiska låglandet. Den är fortfarande ovanlig utanför sitt hemland även i Frankrike. Första individen kom till Sverige 1985.

Användningsområde

Det är en hund för den aktiva hundägaren och används fortfarande som vallhund i hemlandet på vissa håll. Som den vallhund den är har den behov av aktivering. Den vill vara delaktig i familjens aktiviteter och vill känna sig nyttig. Med glädje och entusiasm ställer den upp på all form av träning, om det så är lydnad, agility, freestyle, spårarbete eller vallning, ivrig över att få vara till lags. Rasen har inget extremt motionsbehov, men däremot ett stort behov av att få springa fritt.

Hälsa

Berger de pyrénées är en förhållandevis frisk och tålig ras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en oerhört aktiv, alert, outtröttlig och intensiv hund. De är väldigt lättlärda och vill gärna ställa upp för sin flock, samtidigt som det är en hund med en stor egen vilja, en stark karaktär och stor integritet. Det är en hund som tar plats och som märks. Berger de pyrénées är i grunden en misstänksam hund och är många gånger reserverad mot främmande och kräver därmed social- och miljöträning från tidig ålder. De har lätt att ta till skall och har en del vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Berger des pyrénées à face rase har halvlång eller kort päls. Mankhöjd för hanar är 40–54 cm och tikar 40–52 cm. Färgen är fawn i alla nyanser, med eller utan svarta strån, grått i alla nyanser, harlekin, brindle och svart.

Pälsvård

Pälsvården är enkel och kräver oftast inte många genomborstningar per år. Den ska heller inte trimmas eller klippas.

Övrigt

Det är en ras för den som har det lilla extra intresset och för den som är villig att lägga ner tid på sin hund. En berger de pyrénées kräver sin ägare, men ger man den det den behöver och vill ha så ger den tillbaka tusenfalt och blir en idealisk partner för ett aktivt liv. Rasklubbens slogan ”Alltid på G – Berger des pyrénées” överensstämmer verkligen med hur den är. Med ett spjuveraktigt energiknippe som denna i huset blir livet aldrig tråkigt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.