1920-talet

En sanning konstaterades: ”Utställare av hundar äro som bekant ett oroligt släkte, vilka ofta hava ytterst svårt att dölja sin missräkning över, att deras älskling icke erhållit ett väntat pris.”

Fem handers står i utställningsringen med sina hundar.
Bedömningen av foxterriers 1929 - nu var det övervägande kvinnor i ringen! Fotograf: Th Modin

Viktigt med hälsan!

1921 var första året då särskilda hundägare-/veterinärintyg skickades in i förväg eller lämnades in tillsammans med hunden, och 1927 började man med regelrätta veterinärbesiktningar. Ingenstans i världen, utom i Holland, vidtogs sådana rigorösa åtgärder som i Sverige för att förhindra sjuka hundar att komma in.

Referat

1925 skrevs att ”Utställare av hundar äro som bekant ett oroligt släkte, vilka ofta hava ytterst svårt att dölja sin missräkning över, att deras älskling icke erhållit ett väntat pris.” En utländsk domare skrev i hemlandets tidskrift 1929 om ”de överskådliga anordningarna, det väl genomtänkta händelseförloppet, utställarnas lugna, förnäma hållning, det välförsedda bordet med hederspris, (...) blott uppvisade äkta silversaker, samt framför allt den höga ståndpunkten hos uppfödningen av de flesta raser.”

Anpassningar

Under 1920-talet ökade schäfern i popularitet och antal. 1924 hade man en inhägnad ring för just schäfer, ”varigenom tillfälle bereddes honom (domaren) att låta hundarna uppvisas i frihet”. En nyhet för utställningen 1927 var att alla domarna gemensamt skulle utse ”utställningens bästa hund”. I konkurrens med en pointertik och en strävhårig foxterriertik vann en irländsk terriertik.

Några nedslag i decenniet

  • 1920: 811 anmälda hundar, varav ett femtiotal från Norge och Danmark.
  • 1921: 28-29 maj vid Haga tingshus. Ett nytt rekord: 913 hundar anmälda.
  • 1925: 551 anmälda hundar. På grund av mul- och klövsjuka fick hundar från Skåne, Öland och Danmark inte komma in på utställningen.
  • 1926: Jubileumsutställning – SKKs 25:e utställning. En vacker affisch av konstnären Knut Stangenberg togs fram.
  • 1927: 650 anmälda hundar och 5 000 besökare. H.M.K. Gustav V ställde ut sin collie Dick.

Bilder

Hund blir undersökt av veterinär
Sverige var en av de första länderna i världen som kontrollerade hundarna, så att de inte hade med sig smittsamma sjukdomar in på utställningsområdet.
Fru Helga Lendin med sina collies Mr Flint och Bessie.
Fru Helga Lendin med Mr Flint och Bessie, två fina collie, var med på Stockholmsutställningen 1922.
Busig boxer drar i kopplet.
Uppvisningsteknik och hundarnas lydnad hade fortfarande mycket övrigt att önska...
Rullande annonspelare
Små lastbilar med reklam cirklade runt i Stockholm hela veckan innan utställningen 1926 för att locka publik till evenemanget.