1910-talet

Välkommen till ett händelserikt decenium med den första kvinnliga domaren och den första tvådagarsutställningen. Att anmäla kostade 5 kr!

Tre handlers med fem hundar.
Uppfödargrupp à la 1919. Fotograf: O Norberg, Stockholm

Domarkåren utökas

Den stora nyheten 1911 var att en kvinnlig domare skulle döma några av sällskapshundarna. 1914 var det premiär för en kvinnlig ringsekreterare. Fler och fler utländska domare ingick också i domarkåren. Det var andra tider; en engelsk domare blev illa biten av en welshterrier och övervägde att ge den ett hederspris för det duktiga hugget!

Regeldiskussioner

Prissättningen var under livlig diskussion. Styrelsen framhöll "att prisbedömningen hädanefter måtte ske strängare och större sparsamhet med pris iakttagas av resp. domare”. 1911 genomfördes regeln att domarna inte får se katalogen förrän efter bedömningen. Kvalitetsbedömningen hade också diskuterats och 1912 provade man att ta bort den, men efteråt ansågs det att det var rättvisare med kvalitetsbedömning.

Hundutställning börjar bli ett måste...

När utställningen ställdes in 1918, på grund av de oroliga krigstiderna, skrev en skribent ”Det är uppenbart, att avhållandet av årliga hundutställningar hunnit bli en institution, vid vilken den hundälskande och hunduppfödande allmänheten hunnit vänja sig och som man numera rent av synes fordra!” 1919 hölls för första gången en tvådagarsutställning. När man ville ta ut 20 kr i anmälan och 6 kr i utfodringsavgift, gjorde högljudda protester att man ändrade tillbaka till 5 kr resp. 4 kr.

Några nedslag i decenniet

  • 1910: 27-29 maj. Ett utställningstält införskaffades, det största i Sverige med sina mått på 19 m x 108 m!
  • 1912: 620 anmälda hundar. Var sjätte medlem i SKK ställer ut. En stor attraktion var uppvisningarna med polishundar.
  • 1913: 30 maj - 1 juni. Mellan Stallmästaregården och Haga tingshus. 688 anmälda hundar. Rekord för vakt- och sällskapshundar – hela 150 anmälda.
  • 1916: 757 anmälda hundar – en rekordanmälan med stor publiktillströmning. Alla kataloger slutsålda!

Bilder

Annons för utställningen 1910.
Så här spektakulärt annonserade man utställningen 1910. Sankt bernhardshundarna Balder och Zampa var rullande annonspelare.
Den engelskfödda borzoitiken Ch Ramsden Romance tillsammans med ägaren, Ulla Levin.
Den engelskfödda borzoitiken Ch Ramsden Romance var storvinnare under större delen av 1910-talet. Här tillsammans med ägaren, Ulla Levin.
Polishundsuppvisning
Uppvisningen av Sveriges två första polishundar, som innehades av Stockholmspolisen, var nog största attraktion på Stockholmsutställningen 1910.