Årets hundar hyllades av publiken

Nyheter
Resultat

Under lördagen delades priserna för Årets bragdhund, Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets sociala tjänstehund ut på Stockholm Hundmässa. Vår nyinrättade utmärkelse, Svenska Kennelklubbens Hedersutmärkelse, delades även ut. Hundarna hyllades av publiken och fick ta emot medaljer och fina priser.

Under lördagens finalshow fick årets fem hundar ta emot sina välförtjänta medaljer och publikens applåder.

Årets bragdhund 2023 – Saiva

Den elva år gamla finska lapphunden Saiva räddade sin matte från att frysa ihjäl, som efter en halkolycka blev liggande med bruten höft utanför huset, i minusgradig kyla. På eget initiativ sprang Saiva, som aldrig annars lämnar tomten, två kilometer bort till närmsta granne för att hämta hjälp.

Årets sociala tjänstehund 2023 – Chip

Den åtta år gamla border collien Chip har en uppgift som många människor skulle betrakta som övermäktig. Tillsammans med sin matte Louise arbtetar Chip med att stötta och trösta barn som på grund av obotlig sjukdom befinner sig i livets slutskede. Genom sin närvaro ger han familjen en paus från den svåra verklighet de befinner sig i. 

Årets narkotikasökhund 2023 – Max

Labrador retrieverhanen Max arbetar tillsammans med sin förare Frida Hessbo hos Tullverket i Skåne med att söka efter narkotika, vapen och ammunition. Max har tack vare sin fantastiska nos bland annat hittat ett stort parti narkotika som låg packat i en dieseltank på en lastbil och nio vapen som hade gömts inne i en bils kaross. Under ett år har Max tillsammans med sin förare hittat narkotika och vapen som beräknas motsvara en samhällsnytta om över 100 miljoner kronor.

Årets polishund 2023 – Sky

Den tyska schäferhunden Krogstorps Sky älskar att jobba som polishund och tjänstgör som kombihund, vilket innebär att hon är en patrullhund som även har utbildats för vapen- och narkotikasök. Skys breda kompetens spänner från brottsbekämpande insatser till sökinsatser som räddat människoliv. Tillsammans med sin förare Magnus Stenlilja har patrullen bland annat hittat 24 försvunna personer på räddningssök de senaste två åren. Deras medverkan har haft en betydande del i utgången i ett stort antal insatser under åren.

Svenska Kennelklubbens Hedersutmärkelse – Killian

Golden retrievern BeLutraces Killian blev känd för hela svenska folket i samband med att han och husse Kiril Hristov ideellt åkte ned till det jordbävningsdrabbade Turkiet för att hjälpa till. Tack vare den sjuåriga räddningshundens arbete kunde 18 personer hittas vid liv i rasmassorna. Efter det har Killian och husse fortsatt att åka ut ideellt för att hjälpa till vid katastrofer, nu senast i Marocko.

Eftersom SKK inte hade någon existerande utmärkelse där en hund av Killians kaliber stämde in, skapade vi Svenska Kennelklubbens Hedersutmärkelse. Den ska endast ges till hundar som utfört unika insatser som inte kan belönas på annat sätt.

Läs mer

Bilder från prisutdelningen