Hundrastorg & hundrasparad

Hundrastorget är en riktig favorit på mässan! Här kan du kan hälsa på hundarna, se de olika rasernas typiska drag och ställa frågor till rasklubbarnas experter.

Barn hälsar på hund på Hundrastorget.
Fotograf: Jenny Jurnelius

På hundrastorget finns massor med engagerade rasklubbar på plats redo att besvara alla dina frågor om de olika hundarna. Hit ska du gå om du planerar att köpa hund eller vill låta barnen bekanta sig med lugna, fina hundar.

Hundrasparaden – mässans härligaste tåg

Både lördag och söndag kan du titta på en fantastisk hundrasparad i finalringen. Ta plats vid stora finalringen i hall A, vila benen och njut!

Informationsmontern för Köpahund

I anslutning till Hundrastorget hittar du Köpahundmontern. Där kan du få hjälp med alla dina frågor som rör hundköp och hundval och få värdefulla tips inför livet med hund.

Hundraser på Hundrastorget

Här ser du alla hundraser som fanns på hundrastorget med egen monter år 2023. OBS! Listan för 2024 är ännu inte uppdaterad.

Airedaleterriern är en flott hund, full med temperament, robust och sportig. En allroundhund som är pigg och villig att hänga med på det mesta. Intelligent, energisk och avlad för självständigt arbete – alltså tar den egna beslut om den inte styrs. Rasen behöver röra på sig och få mental träning för att må bra.

Tre airedaleterrier står uppställda bredvid varandra.
Fotograf: Tina Johansson

Alaskan malamute har avlats fram för att arbeta som slädhund i polartrakter och då inte för snabba löp utan för att dra tung last. Rasen används fortfarande som draghund som den specialist den är på att dra tunga lass långa sträckor. Snö och kyla är inget som hindrar en alaskan malamute. Den gillar att jobba med fysiskt aktivitet, och hänger gärna med på löpturer, simning och fjällvandring. Den kan vara dominant mot andra hundar och kräver en kunnig och konsekvent ägare. Rasen saknar vaktinstinkt.

Alaskan malamute ute i snö.

American hairless terrier finns i två varianter; med eller utan päls, sk naken. Rasen har en stark jaktinstinkt men på grund av sin hårlöshet är den olämplig för de flesta jaktaktiviteter. Den är energisk, alert, nyfiken och lättlärd. Om den socialiseras vid tidig ålder passar den utmärkt som sällskapshund.

American hariless terrier omgiven av blommor
Fotograf: Måns Engelbrektsson

American staffordshire terrier är en mycket social och trevlig familjehund, hos en familj som har tiden, intresset och kunskapen som krävs för att uppfostra och tillfredsställa den. Rasen fungerar även bra till olika hundsporter, till exempel nosework, spår och lydnad. Rasen kallas även för AST.

American staffordshire terrier springer genom vatten.

Australian cattledog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta kategorier av aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

Två australian cattledog ligger bredvid varandra på gräsmatta.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Kelpien har en naturlig instinkt och fallenhet för att valla får, både på öppen ostängslad mark och i inhägnade fållor. Genom sin storlek och kapacitet har kelpie visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till hundsporterna bruks, agility och lydnad. Den passar även som tjänstehund inom såväl bevakning som räddning.

Australian kelpie står uppställd framför en gran.
Fotograf: David Dalton

Australian shepherd är en intelligent arbetshund med vall- och bruksegenskaper. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och vill arbeta i team med sin förare. Den lämpar sig därför för flera aktiviteter och då gärna med bruks eller vallning. Rasen är en trogen kompis som har energi nog för långa arbetspass. 

Australian shepherdvalp står bredvid sin mamma med en leksak i munnen.
Fotograf: Tina Johansson

Den australiska terriern är en tuff liten terrier, en stor hund i litet format. Den klarar det mesta som en stor hund kan. Dagens australiska terrier är ett lättskött sällskap för både ung och gammal. Även om den är liten är den sportigare och tåligare än man tror. Rasen är känd för sin vaksamhet och sin vighet, egenskaper som gör den till en lämplig hund på skogspromenader, lydnadsplanen och agilitybanan.

Tre australisk terrier sitter bredvid varandra
Fotograf: David Dalton

Azawakh gillar långa promenader, där den ges tillfälle till att springa lös. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och kapplöpning är utmärkta substitut för den, hos oss i Sverige, otillåtna hetsjakten. Jaktinstinkten kan vara stark, men de är mycket lyhörda och relativt lättlärda, så med rätt träning kan man ha hunden lös på lämpliga platser.

Azawakh ute på promenad.
Fotograf: David Dalton

Barbet är en medelstor hund som ursprungligen användes till fågeljakt, både som stötande i tät vass och som apportör. Barbet är en samarbetsvillig ras som går att ha till jakt och till de flesta hundsporter. Rasen är ofta fäst vid sin familj och brukar vara både sällskaplig och anpassningsbar, vilket gör den till en lugn och trygg hund i många olika miljöer.

Barbetvalp springer på en åker med höbalar.
Fotograf: Monica Nordin

Dagens basenji är i första hand en sällskapshund, men i de inre delarna av Afrika används rasen än i dag som jakthund, i första hand för att driva vilt in i fällor. Rasen kan inte skälla men när den blir glad utbringar den ett joddlande läte. Den är att betrakta som en livlig hundras men som gärna kelar och ligger nära sin ägare. Den är självständig men ändå tillgiven och alert. Gentemot främlingar kan den vara reserverad.

Uppställningsbild på basenji.
Fotograf: Per Undén

Basset hound är historiskt sett en drivande jakthund. Den har använts som så kallad packhound, vilket betyder ”jaga i flock”. Rasen hålls idag, både i sitt hemland och här i Sverige, huvudsakligen som sällskapshund och är genom sitt godmodiga temperament en utmärkt familjehund.

Basset hound ute bland höstlöv.
Fotograf: David Dalton

Beagle är en drivande hund som används för drevjakt på hare, rådjur, hjort och räv. Som komplement under icke jakttid kan man aktivera hunden med viltspår, agility och lydnadsdressyr/tävlingslydnad. Rasen ska vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den ska vara alert och ha ett stabilt temperament.

Två beagle, varav en valp, ligger ute bland höstlöv.

Bearded collie, med sin bakgrund som vallhund, är en trevlig sällskapshund med fina allroundegenskaper. Den lämpar sig också väl till bland annat vallning, bruks, viltspår och freestyle. Rasen är vänlig, livlig, aktiv, glad och positiv och fungerar oftast utmärkt med människor, artfränder och andra djur. Den är mycket intelligent och behöver aktiveras för att komma till sin rätt.

Bearded collie visar upp sig i utställningsringen.
Fotograf: Jenny Jurnelius

Beauceron en populär vall- och brukshund i sitt hemland, där den också används som tjänstehund inom militären och polisväsendet. Den lämpar sig väl för bruks (inklusive skydd) och vallning men också för hundsporter som agility och lydnad. Beauceron ger ett respektingivande intryck med en vaken och modig blick. Rasen har stor integritet och dess starka karaktär kräver en erfaren ägare. Med rätt träning får man en hund med kapacitet för mycket och med stor vilja att samarbeta.

Uppställningsbild på beauceron
Fotograf: Per Undén

Bergamascons ursprungliga uppgift är att, tillsammans med sin herde, vakta hjordarna mot de stora rovdjuren. Den vaktar sitt territorium genom att valla bort ovälkomna gäster. Den har alltid levt i närheten av människor och i ömsesidigt förtroende och beroende. Detta finns i mycket stor utsträckning kvar hos rasen som alltid vill vara i närheten av människor och ha kontroll på var de finns. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men man bör känna till att vaktinstinkterna finns i rasen.

Uppställningsbild på bergamasco.
Fotograf: Per Undén

Berner sennenhund är i dag främst en trevlig familjehund, en trogen kamrat som bäst kommer till sin rätt när den får arbeta. Den har använts flitigt som skyddshund eller som vall- och draghund i Schweiz. Rasen ska vara självsäker, uppmärksam, vaksam och orädd i vardagslivets olika situationer. Den ska vara godmodig och tillgiven familjen, självsäker och vänlig mot främlingar samt ha ett jämnt temperament och god följsamhet.

Berner sennenhund ligger under ett äppelträd.

Bichon frisé är en utpräglad sällskapshund, glad och lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. Den kräver måttligt med motion, men tackar inte heller nej till skojig aktivering, som till exempel agility eller flyball. En bichon frisé passar bra till en oerfaren hundägare. Rasen passar även bra med barn.

Uppställningsbild på bichon frisé
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Bichon havanais är med sitt mjuka lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown. Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och är en idealisk familje- och sällskapshund. Den följer gärna med på äventyr.

Bichon havanais går längs en grusgång.
Fotograf: Ralf Bitzer

Biewer terrier är framförallt en sällskapshund och passar utmärkt till olika hundsporter som till exempel agility, rallylydnad, nosework samt för dig som gillar utställningar. Den är en liten, glad hund med mycket energi som gillar att bli aktiverad. Rasen är alert, orädd och hänger gärna med på det mesta. De har en viss jaktlust och kan springa efter både fåglar, katter och andra smådjur.

Biewer terrier springer längs en grusväg
Fotograf: Melissa Westergård

En bolognese ska till karaktären vara trofast, mycket klok och måttligt aktiv. Den ska vara påhittig, lättlärd och tillgiven sin ägare eller familj, dess vänner och bekanta. Till temperamentet skiljer den sig markant från de övriga bichon-raserna, som är glada och livliga hundar medan denna ras är mer allvarlig och reserverad. Den är lugn, ägaremedveten och en typisk enfamiljshund. Den har alltid skattats högt för sin eminenta vaktförmåga och har en utmärkt hörsel.

Bolognese ute på gräsmatta.
Fotograf: Torsten Widholm

Border collie är i alla avseenden en snabb, livlig, energisk och uppmärksam hund. Den är mycket arbetsvillig och då handlar det inte i första hand om fysisk motion. Den vill och behöver ha en uppgift i livet och ser till att få det också. Rasen är i första hand en vallhund. De anlag och egenskaper man uppskattar även i andra kretsar har skapats genom sträng selektering på vallanlag och inget annat.

Fyra border collie sitter på rad.

En borderterrier är en glad kompis med ett ganska stort aktivitetsbehov. Rasen är främst en grythund, men är också populär som stötande/kortdrivande hund. Rasen gillar att arbeta och lämpar sig även bra för viltspår, lydnad och agility. Den älskar människor och passar bra i barnfamiljer. Rasen är kontaktvillig och röstkänslig och har lätt att lära sig saker och trivs när den får använda sitt huvud.

Uppställningsbild på borderterrier.
Fotogtaf: Per Undén

Bostonterrier är en utpräglad sällskapshund som är pigg, vänlig och livfull. Den är arbetsvillig och har mycket energi. Tack vare att rasen är både intelligent och alert så är den en rolig kamrat att utöva hundsporter med. Den tackar inte heller nej till att mysa i soffan.

Bostonterrier ligger ned.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Boxern är en aktiv och energisk hund och dess mentala egenskaper gör den till en mycket duglig bruks- och tjänstehund. Rasen används även i tjänst som polis-, räddnings- och bevakningshundar och som servicehund. Men vanligast är att boxern fungerar som familjehund och bästa vän. Under förutsättning att den får motion och stimulans, både fysiskt och mentalt, passar rasen utmärkt som ren familjehund.

Boxer sitter ned och tittar in i kameran.
Fotograf: David Dalton

Bracco italiano används främst som stående fågelhund men även för jakt på småvilt. Rasen är mycket lämplig för jakt i tät och svårframkomlig terräng. Bracco italiano är pålitlig och intelligent med hög dresserbarhet. Rasen är uthållig och lättlärd men envis. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj och är mycket tillgiven.

Bracco italiano står bland höstlöv i en skog.

Broholmer har bakåt i tiden använts som vakthund på större gårdar och slott i Danmark. Dagens hundar har kvar sina vaktegenskaper men ses i dag mest som en sällskapshund. Broholmer ska vara lugna, vänliga och ändå vaksamma. De kan vara reserverade mot främlingar.

Broholmer med ägare ute på en stor gräsyta.
Fotograf: Åsa Lindholm

Bullmastiff ska utstråla kraft, vara tålig, aktiv och pålitlig. Till temperamentet är den gladlynt, alert och trofast. Bullmastiff är en perfekt familjehund, men inget för dig med extrema ambitioner. Som alla hundar behöver den stimulans och aktivitet, men gärna i sitt eget tempo. Den är ganska egensinnig och avgör gärna själv vad som är nödvändigt, när detta eventuellt bör utföras, hur och i vilken takt.

Uppställningsbild på bullmastiff.
Fotograf: Per Undén

Bullterrier är en utpräglad sällskapshund och en allsidig familjehund som tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning. Rasen har ett stabilt psyke och är godmodig, lekfull och en sann livsnjutare. Den är modig, envis och stark och har en spontan och framfusig karaktär som kräver en konsekvent uppfostran med givna regler redan från valpstadiet.

Uppställningsbild på bullterrier.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Cairnterrier är en arbetande terrier, som ska kunna traska omkring i bergen en hel dag utan att bli uttröttad. En typisk cairn tar livet med en klackspark och har alltid något på gång. Den är envis, uthållig, full av idéer och ibland med ett hetsigt temperament. Numera är cairnterriern oftast sällskapshund men en typisk cairn har kvar sin ursprungliga karaktär och är en utmärkt allroundhund. Den är otroligt duktig på spår, showig på utställning och snabb och pigg på agility.

Uppställningsbild på cairnterrier
Fotograf: Per Undén

Cavalier king charles spaniel lever mycket väl upp till de förväntningar man kan ha på en sällskapshund. Den är i allmänhet orädd, social med både människor och andra hundar, lekfull och lätthanterlig. Den är sportig och beskrivs ofta som en ”stor hund i litet format”. Den passar, utöver sällskap, utmärkt för utställning, agility, lydnad, spår, eftersök (viltspår) och andra roliga hundsporter. Det finns också individer som är servicehundar.

Cavalier king charles spaniel ligger ned.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Ceskyterrier var tidigare en terrier som föddes upp för jakt på räv och grävling. Numera är rasen främst hållen som sällskapshund. Ceskyns jaktlust är styrbar och den prioriterar alltid familjen framför vilda djur. Den har en allmänt välvillig inställning till omgivningen, den är positiv och nyfiken gentemot allt och alla. Rasen fungerar utmärkt med andra husdjur, alltifrån kaniner till hästar.

Uppställningsbild på ceskyterrier.
Fotograf: David Dalton

Chart polski användes i Polen för jakt på hare, räv, hjort, fågel och även varg. I dag är det en sällskapshund som är lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte). Chart polski är en självsäker, reserverad och modig hundras. Under jakt är den snabb, mycket skicklig och uthållig.

Handler ställer upp sin chart polski utanför utställningsringen.
Fotograf: Torsten Widholm

Chihuahuan är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela. Rasen är en renodlad sällskapshund.

Tre chihuahua ute i naturen.
Fotograf: Liselotte Nilsson

Chinese crested dog lämpar sig mycket bra som sällskapshund. Den förekommer framförallt på utställning, men den tycker också om olika former av aktiviteter såsom agility och freestyle. Den förekommer i två olika varianter; en naken och en pälsad (powder puff). Båda varianterna kan födas i samma kullar och tävlar på utställning i samma konkurrens.

Chinese crested dog på rasbedömning.
Fotograf: Jenny Jurnelius

Chodský pes är en allroundhund som passar de flesta typer av aktiviteter och hundsporter. I Tjeckien används de fortfarande som arbetande vallhundar men är även framgångsrika inom andra hundsporter såsom bruksprov, räddningshund, lydnad och freestyle. Rasen kännetecknas av sitt livliga temperament, stora nyfikenhet, vänliga sinne och stabila karaktär.

Chodský pes står uppställd på grusväg.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Cirneco dell´etna är livlig, vänlig, nyfiken, modig men också mjuk och tillgiven. Den kan varna när främlingar är i antågande. Den ska kunna arbeta tillsammans med flera hundar, även av samma kön. Rasen är en smidig och uthållig hund som med sin avståndssyn, goda hörsel och uppmärksamhet används för att jaga vilda kaniner på Sicilien. Rasen används främst som sällskapshund i Sverige.

Uppställningsbild på cirneco dell'etna
Fotograf: Per Undén

Cocker spaniel fungerar utmärkt som en sportig och aktiv sällskapshund som gärna jobbar gärna tillsammans med sin ägare. Den är läraktig, vänlig, livlig, lekfull och ibland också egensinnig. Rasen har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. Den används även till andra hundsporter än jakt såsom lydnad, agility och viltspår. Rasen kräver en mer fast hand än vad man kan tro av det sockersöta utseendet.

Cocker spaniel sitter bland blommande träd.

Collie är en brukshund som inte bara duger för de klassiska bruksgrenarna som spår, sök och rapport. Rasen tillhör gruppen vallhundar, där hundarna är aktiva och lättlärda och älskar att jobba. Den har visat goda resultat inom bruks, lydnad, agility, viltspår, rallylydnad och som servicehund. Rasen är en populär utställningshund. Det är en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro. Lång- och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden.

Kort- och långhårig collie sitter bredvid varandra.
Fotograf: Tina Johansson

Continental bulldog är en ung ras som har sitt ursprung i korsningar mellan raserna engelsk bulldogg och old english bulldog. Rasen erkändes av den internationella kennelunionen, FCI, år 2022. En continental bulldog är uppmärksam, självsäker och vänlig och är en utmärkt sällskapshund.

Continental bulldog undersöker några burkar i ett av momenten i BPH.
Fotograf: Åsa Lindholm

Curly coated retriever är lugn inne och livlig ute, har lätt att lära men kan vara egensinnig. Den är vänlig och lekfull, med en stor portion humor och uppfinningsrikedom. Eftersom detta är en stark och stor ras är den mycket lämpad för mer ansträngande motionsformer såsom långa skogspromenader, cykelturer, simning, ridturer och att få följa med familjen på fjället. Den är en apporterande fågelhund och den vill arbeta med både hjärna, nos och kropp.

Uppställningsbild på curly coated retriever
Fotograf: Pernilla Arvanitidis

Dandie dinmont terrier är ursprungligen en jaktterrier specialiserad på grävling, räv och utter men är numera en uppskattad sällskapshund. Den är en lugn och fridsam terrierras. Den är sportig och tålig i alla slags väder. Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.

Uppställningsbild på dandie dinmont terrier.
Fotograf: Per Undén

Gårdshunden är en liten, pigg, frisk, sund och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situationer. Än idag tjänstgör en del dansk-svenska gårdshundar som råttjägare, men det stora flertalet är sällskapshundar. Rasen tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och kräver en del aktivering. Det är en utpräglad väktare som omedelbart slår larm om främlingar kommer in på dess hemområde. I övrigt är det inte en skällig ras.

Dansk-svensk gårdshund ligger i gräset och leker med en boll.
Fotograf: Marika Lindelöf

Dvärgpinschern är en sällskapshund som tycker all aktivering är kul. Rasen älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. Den är livlig och temperamentsfull. Lika delar passivitet och aktivitet gör den till en balanserad och trevlig familjehund.

Dvärgpinscher sitter på en mossbeklädd sten.
Fotograf: Johanna Anderkrans

Dvärgschnauzer är främst en sällskapshund men fungerar som en bra allroundhund för den som är intresserad av att arbeta med sin hund. Rasen har integritet och är läraktig, alert, nyfiken och uthållig. En stor hund i litet format som med god uppfostran blir en utmärkt följeslagare. Den tycker om att vara aktiv och gillar allsköns former av lek.

Uppställningsbild på dvärgschnauzer.
Fotograf: Per Undén

Engelsk bulldogg är en sällskapshund och som alla hundar behöver den motion och stimulans för att må bra. Maratonlopp är inget för bulldoggen men väl långa promenader i skog och mark. Den engelska bulldoggen ger intryck av beslutsamhet, styrka och aktivitet. Den är alert, djärv, lojal, pålitlig och modig.

Engelsk bulldogg under rasparaden på Stockholm Hundmässa.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Engelsk springer spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Rasen används huvudsakligen till fågeljakt samt vid jakt på till exempel vildkanin och hare. Arbetslusten, följsamheten och viljan att vara till lags gör den till en utmärkt hund för i princip alla förekommande discipliner. Rasen är en väl fungerande sällskapshund för den aktiva familjen.

Uppställningsbild på engelsk springer spaniel.
Fotograf: Per Undén

Eurasier är en självsäker, lugn sällskapshund med en hög retningströskel. Den är vaksam och uppmärksam utan att vara skällig. Med sin robusta hälsa och sitt okomplicerade sätt, sin anpassningsförmåga och sin trofasthet är den en värdefull familjemedlem. Eurasier har mycket lätt för att lära men är inte någon brukshund.

Barn och eurasier sitter ute på gräset.
Fotograf: Sara Ljusterfors

Faraohunden är glad och vänlig till sin natur, både mot människor och hundar. Den kan också bemöta sin omgivning med ointresse när andan faller på. I dag räknas faraohunden främst som en ren sällskapshund och den är en populär utställningshund. Aktiviteter med fart och fläkt passar utmärkt för en faraohund, såsom lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och agility.

Två faraohundar iklädda julinspirerade halsband.
Fotograf: Jenny Jurnelius

Field spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Den ska arbeta i ett sicksackmönster så nära jägaren att viltet alltid reses inom skotthåll. Rasen är envisare än de flesta spaniels, men den är också fridsammare. Rätt tränad med tålamod, bestämt men vänligt, blir den en utmärkt jakthund. Många individer har även visat bra resultat inom viltspår. Rasen fungerar också utmärkt som familjehund i ett aktivt hem.

Field spaniel på vandring i skogen.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Den finska lapphunden är en mycket bra allroundhund som lämpar sig utmärkt till agility, i lydnadsringarna, i spårskogen, som vallhund, räddningshund och även som eftersökshund samt jakthund främst på fågel och älg. Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är vänlig och social men måste aktiveras för att må bra.

Uppställningsbild på finsk lapphund.
Fotograf: Per Undén

Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasen är mångsidig och den meriteras både på jaktprov och på utställning. Rasen är aktiv och behöver såväl mental som fysisk träning. Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan förutom att användas som apportör i stort sett passa till de flesta hundsporter.

Två flatcoated retriever utforskar ett vattendrag i skogen.
Fotograf: Johanna Anderkrans

Galgo español ska vara elegant och harmonisk, lugn och emellanåt tillbakadragen. Vid jakt uppträder den mycket livligt och levnadsglatt. I Spanien används rasen fortfarande som jakthund på småvilt. Den är mycket snabb och jagar med hjälp av synen. Rasen kan vara en utmärkt familjehund. Den deltar också på lure coursing (jakt efter konstgjort byte). Rasen finns i en släthårig- och en strävhårig variant.

Uppställningsbild på galgo español.
Fotograf: David Dalton

Gammel dansk hönsehund är en stående fågelhund. Men till skillnad från de flesta andra stående fågelhundar, så arbetar den med nosen tämligen lågt då den söker. Denna egenskap, i kombination med dess lugna och metodiska arbetssätt, samt utmärkta luktsinne, gör den också till en skicklig eftersökshund vid jakt på klövvilt. Rasen fungerar också som duglig och villig apportör vid jakt på fält-, skogs- och sjöfågel, samt hare och kanin.

Uppställningsbild på gammel dansk hönsehund.
Fotograf: Per Undén

Golden retrieverns ursprung som apporterande fågelhund gör den till en arbetade ras. Idag är den en allroundhund som lämpar sig väl både som jakthund eller sällskapshund i ett aktivt hem. De goda egenskaper som karaktäriserar golden retrievern som jakthund har även gjort den uppskattad i många andra sammanhang, till exempel som brukshund eller familjehund.

Golden retriever sitter bland höstlöv.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Griffon belge är en tillgiven och vänlig sällskapshund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära med mjuka och för hunden lustfyllda metoder. Denna rasvariant är strävhårig och förekommer i två färger; svart och black and tan, men även melange (melerad med svarta och röda hårstrån) är tillåtet.

Uppställningsbild på griffon belge.
Fotograf: David Dalton

Griffon bruxellois är en tillgiven och vänlig sällskapshund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära med mjuka och för hunden lustfyllda metoder. Denna rasvariant är strävhårig och röd, endast något svart i skägget är tillåtet.

Uppställningsbild på griffon bruxellois.
Fotograf: Per Undén

Groenendael är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund och är även en utmärkt familjehund till den aktiva familjen.

Uppställningsbild på groenendael.
Fotograf: David Dalton

Grönlandshunden är i första hand en hund för friluftsmänniskor. Det är en passande hund för den som tycker om att vistas på fjället eller i skogen. Vintertid åker du skidor eller nomesläde med hunden och på sommaren hjälper hunden till att bära packning (klövjas) under vandringen. Rasens behov av arbete och motion är stort. Det är en hund som tycker om människor, kända som okända. Stark jaktinstinkt gör att hundarna är svåra att ha lösa i naturen.

Uppställningsbild på grönlandshund.
Fotograf: Per Undén

Hollandse herdershond användes tidigare mest som vakt- och vallhund, bland fåren. Numera används den som polishund, vakthund, brukshund och sällskapshund. Rasen är mycket formbar, vaksam och trogen sin förare och familj. Den är uthållig, aktiv och rörlig med de rätta vallhundsinstinkterna och ett livligt och intelligent temperament. Rasen finns i tre olika hårlag - långhårig, korthårig och strävhårig.

Uppställningsbild på hollandse herdershond.
Fotograf: Per Undén

Irish glen of imaal terrier användes ursprungligen för grävling- och utterjakt, samt vakt. I dag är den en glad och aktiv sällskapshund. Rasen aktiveras gärna med agility, långpromenader, sök- och spårarbete. Rasen har en stark flockkänsla och trivs bäst när hela familjen är samlad. Den älskar även att bada och trivs utmärkt i soffan. Det sägs att den inte är lika hetlevrad som andra terrier, men den är alltid aktiv och arbetsvillig.

Irish glen of imaal terrier ute på gräsmatta.

Irish softcoated wheaten terriern främst en uppskattad sällskapshund, men arvet från förfäderna på Irland finns kvar. Rasen har sitt ursprung som gårdshund vilket har gjort den väldigt mångsidig och med en engagerad ägare kan den lära sig det mesta. Utöver att vara familjehund passar rasen för rallylydnad, agility, nosework, lydnad och spår. Det är en positiv, social och uppfinningsrik hund som hänger med på det mesta samtidigt som den gillar att slappna av hemma i soffan.

rish softcoated wheaten terrier på väg på promenad.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Irländsk terrier är huvudsakligen en glad och trevlig familjehund – och en mycket allsidig sådan. Särskilt lämplig är den i den aktiva familjen. Den uppskattar att ha meningsfulla arbetsuppgifter och sysselsättning. Med hänsyn till sin mentalitet, sin snabbhet och smidiga kroppsbyggnad fungerar den med rätt förare utmärkt på lydnadstävlingar, agilitybanor, bruksprov, viltspår och eftersök.

Uppställningsbild på irländsk terrier.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Irländsk varghund är världens mest storvuxna hundras. Den användes ursprungligen för jakt på varg och storvilt, men är numera en sällskapshund. De lämpar sig bra för lure coursing (jakt på konstgjort byte) och kapplöpning, där de får testa deras ursprungliga jaktinstinkter. Rasen är vänlig och tillgiven.

Irländsk varghund på hundkapplöpning.
Fotograf: Camilla Fritz

Isländsk fårhund är en gårds- och vallhund. Som sådan har den också vaktande uppgifter. Det är främst i arbetet med får som den isländska fårhunden uppskattats men den används även vid förflyttning av hästar och kor. Det ligger i rasens natur att vara mycket alert och den välkomnar glatt besökare utan att visa aggressivitet. Rasen är pigg, vänlig, nyfiken, lekfull och orädd. Rasen fungerar som sällskapshund i en aktiv familj.

Isländsk fårhund sitter ute i gräset.
Fotograf: Lotta Bengtsson

Italiensk vinthund är i huvudsak en sällskaps- och familjehund. Det finns representanter av rasen i många olika tävlingsgrenar såsom utställning, lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility och lydnad. I flera länder används rasen som kapplöpningshund, dock inte här i Sverige. Den italienska vinthunden är den storleksmässigt minsta representanten i gruppen vinthundar.

Uppställningsbild på italiensk vinthund.
Fotograf: Per Undén

Japansk spets är framför allt en sällskaplig familjehund, som är anpassningsbar och fungerar i skiftande miljöer. Det är en hundras som är användbar inom många områden från sällskap till eftersök, agilty, freestyle, rallylyndad med mera. Rasen har lätt att skälla och är aktiv samt uppmärksam.

Uppställningsbild på japansk spets.
Fotograf: Per Undén

Kerry blue terrier är en sportig ras som behöver få sin dos av uppmärksamhet, gärna i form av roliga aktiviteter. Med sin bakgrund som allroundhund har rasen även i dag ett brett användningsområde. Nuförtiden används rasen sällan till jakt men istället har den visats sig lämplig för bland annat agility, rallylydnad, lydnad, sök och spår. Kerryn tycker om att arbeta och få nya utmaningar att jobba med men uppskattar också att umgås med sin familj och bara vara sällskapshund.

Uppställningsbild på kerry blue terrier.
Fotograf: David Dalton

Komondor är en självständig, stark, envis och intelligent herdehund. Den har stark vaktinstinkt med stor skärpa och lämpar sig inte för den oerfarne hundägaren. En komondor fäller inte sin päls och börjar utveckla så kallade snören eller band vid 6 månaders ålder.

Uppställningsbild på komondor.
Fotograf: Per Undén

Kromfohrländer är en öppen, följsam och livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Hundsporter såsom agility passar rasen utmärkt. Kromfohrländer är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.

Uppställningsbild på kromfohrländer.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Labradoren är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasens samarbetsvilja, dresserbarhet och arbetslust gör att den kan användas till nästan allt. Många meriterar sin hund på viltspår och använder den som eftersökshund. Den används också som ledar-, service- och narkotikahund och inte minst som familjehund.

Labrador retriever bär på en dummy under b-prov.
Fotograf: Johanna Anderkrans

Laekenois är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund och är även en utmärkt familjehund till den aktiva familjen.

Uppställningsbild på laekenois.
Fotograf: Per Undén

Lagotton är en grävande tryffelhund och bra sällskap. Den är aktiv och lättlärd vare sig det gäller promenader, lydnad, spår, sökarbete eller agility. Rasen är inte någon vakthund, men kan larma om det kommer främlingar. Lagotton är känd för att vara vänlig mot andra hundar.

Lagotto romagnolo står kopplad på en blomsterfylld gräsplan.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Lapsk vallhund är en renvallande spets och många individer arbetar framgångsrikt som renvallare än idag. Dessa hundar ska vara uthålliga och har i grunden ett lugnt temperament, för att kunna jobba förutseende och disponera sina krafter. Men lapsk vallhund kan också vara en pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, begåvad spårhund, övertygande bevaknings- eller räddningshund, uthållig draghund, ypperlig jakthund som lösspringande älghund, ledhund eller envis trädskällare.

Lapsk vallhund står ute på brygga.

Löwchen är en sällskapshund som älskar att lära sig nya saker. Aktiva hundar finns både inom lydnad och agility. Den är glad, positiv och hänger med på allt. Bara den får vara med, så kan den mysa i soffan en hel dag, för att nästa dag ta en lång promenad på flera mil. Den tycker om att tänka och talar du inte om vad som gäller så tar hunden egna initiativ.

Uppställningsbild på löwchen.
Fotograf: Per Undén

Magyar agar är en långdistanssprinter. Den togs fram för att hämta byten som skjutits från hästryggen på de öppna slätterna. Hundarna förväntades följa med jägarna på 30–50 kilometer långa jakter på en dag. Till naturen är rasen något tillbakadragen, utan att vara skygg. Den är balanserad, uppmärksam, trofast samt vaksam med en utvecklad vilja att skydda sin familj, hem och egendom.

Uppställningsbild på magyar agar.
Fotograf: David Dalton

Malinois är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund och är även en utmärkt familjehund till den aktiva familjen.

Malinous springer genom vatten med en dummy i munnen.
Fotograf: Tina Johansson

Under århundraden har mastiffen använts som både stridshund, jakthund, krigshund och gårdvar (vakthund). Numera är den framförallt en sällskapshund. Mastiff är en relativt lugn hund och kräver sparsamt med motion framförallt under uppväxten. De trivs oftast bäst med att strosa runt på gården. En mastiff kräver mycket social träning under uppväxten för att inte bli reserverad som vuxen.

Uppställningsbild på mastiff.
Fotograf: David Dalton

Miniature american shepherd  är i grunden en liten vallhund som lämpar sig väl för många olika aktiviteter och hundsporter. Rasen är lättlärd, uppmärksam, energisk och vill gärna samarbeta med sin ägare. År 2019 erkändes rasen av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar.

Fyra miniature american shepherd bredvid varandra ute på en gräsmatta.
Fotograf: Åsa Lindholm

Miniatyrbullterriern är en utpräglad sällskapshund och en allsidig familjehund som tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning. Rasen har ett stabilt psyke och är godmodig, lekfull och en sann livsnjutare. Den är modig, envis och stark och har en spontan och framfusig karaktär som gör att den kan upplevas som svåruppfostrad.

Uppställningsbild på miniatyrbullterrier.
Fotograf: Per Undén

Mudi används till vallning och även till andra hundsporter till exempel lydnad och agility. Den fungerar även bra som sällskapshund. Det är en självständig, snabb, pigg, klok, orädd, glad och lättlärd hund. Viss vaktinstinkt förekommer.

 Mudi står uppställd framför en stenmur.
Fotograf: David Dalton

Nederlandse kooikerhondje är en alert, aktiv och intelligent hund med ett gladlynt temperament. Den är mycket hund i sin lilla storlek och kräver en ägare som är tydlig och konsekvent för att den ska kunna formas till den följsamma, trevliga hund den är. Det finns många aktiviteter som passar rasen, till exempel agility där många individer har rönt stora framgångar.

Nederlandse kooikerhondje står bland stenar.
Fotograf: David Dalton

Nederlandse schapendoes är en vallhund som användes och används även i dag för att valla får. Rasen deltar även med glädje och framgång i hundsporterna lydnad och agility. Inom rasen finns även hundar som tävlar i spår, eftersök, med mera. Samarbetsviljan, glädjen och den goda fysiken gör den till en härlig tränings- och tävlingskompis. Rasen är intelligent, vaksam, glad, livlig, modig, vänlig och aktiv och ska fungera bra tillsammans med andra hundar och djur.

Nederlandse schapendoes hoppar över agillityhinder.
Fotograf: Johanna Anderkrans

Newfoundlandshund är känd för sitt milda och vänliga temperament och den är en utmärkt barn- och familjehund. Rasen är numera främst en sällskapshund. Men det finns möjligheter att tävla med sin newfoundlandshund i vattenarbete (som är framtaget för rasen) och de fungerar mycket bra som draghundar. Den trivs bättre med långa skogspromenader än med snabba cykelturer.

Newfoundlandshund ute på gräsmatta.

Norsk buhund har många användningsområden och dagens buhundar är framgångsrika som brukshundar i lydnad, spår och agility. Den kan även användas i olika former av jakt på både älg, småvilt och fågel, även om det är ovanligt. Rasen upplevs oftast som okomplicerad och med stabilt och vänligt temperament. Som familjehund är den social, läraktig och lätt att dressera. Den älskar barn och har en nästan obegränsad lust att leka.

Uppställningsbild på norsk buhund.
Fotograf: David Dalton

Norsk lundehund användes under flera hundra år till fångst av lunnefågel. I dag är den mest en familje- och sällskapshund. Rasen har många särtecken, till exempel sex tår på varje tass. Rasen har ett alert och vaksamt temperament. Den har lätt för att skälla. Rasen är självständig och är därför inte alltid lätt att motivera till exempelvis lydnadsträning. Viss försiktighet finns för nya miljöer och människor då hunden gärna vill bekanta sig först innan de blir accepterade. Mot familj och vänner har de en nära relation.

Uppställningsbild på norsk lundehund.
Fotograf: Per Undén

Nova scotia duck tolling retriever är en apporterande fågelhund. Rasen är bedrägligt söt, men har ett tufft inre och är inte den enklaste förstagångshunden. Envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, glad, viljestark, slug, pigg, intensiv, lurig och reserverad – ja, detta är bara några av de beskrivningar som man hör om den. Rasen är aktiv och fungerar även som sällskapshund hos den aktiva familjen.

Nova scotia duck tolling retriever bland höstlöv.

Papillon är en livlig dvärghund, som älskar att vara med där något händer. Den är  lättanpassad i olika miljöer och är mycket klok och lättlärd. Rasen är en utpräglad sällskapshund. Tack vare sin lättlärdhet används den ofta till hundsporterna agility och lydnad. Öronens form och ansättning har givit rasen dess namn papillon (fjäril på franska).

Uppställningsbild på papillon.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Parson russell terrier används till jakt under jord på räv och grävling samt stötande och kortdrivande ovan jord. Den deltar gärna i hundsporter som till exempel viltspår, agility och lydnad. Rasen är livlig, lekfull och modig men också tuff och ska ge ett arbetsdugligt intryck. I hemmet ska den vara lugn och följsam.

Uppställningsbild på parson russell terrier.
Fotograf: David Dalton

Perro de agua español är en allsidig ras med stort användningsområde som deltar i tävlingsgrenarna agility, bruks och lydnad. I hemlandet Spanien testar man herde-, jakt- och vattenhundsegenskaperna genom funktionsprov och där används rasen av brandmän och räddningsmanskap, samt av polisen som skyddshund. Rasen är trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad.

Perro de agua español travar på gräsyta.

Perro sin pelo del perú är en utpräglad sällskapshund. Det är en hundras med tre storleksvarianter (pequeno, médio och grande) samt även med eller utan päls. Rasen är livlig och uppmärksam. Den är vänlig och tillgiven mot sina närmaste, men reserverad mot främlingar. Rasen kräver därför mycket träning och socialisering, speciellt som valp.

Uppställningsbild på perro sin pelo del peru
Fotograf: Per Undén

Petit brabancon är en utpräglad sällskapshund. Rasen är en tillgiven och vänlig hund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära, med mjuka och för hunden lustfyllda metoder. Denna variant är korthårig och förekommer i tre färger; röd, svart, black and tan men melange (melerad med svarta och röda hårstrån) är tillåtet.

Porträttfoto på petit brabancon.
Fotograf: Pia Augustsson

Pinscher är en aktiv, energisk och kvicktänkt gårds- och vakthund med stor personlighet. Rasen passar till de flesta aktiviteter, både till sällskap och inom diverse hundsporter som till exempel lydnad, bruks, agility och freestyle. Den är mångsidig och har bland annat fallenhet för spårarbete. Rasen är lojal sin familj och har stort behov av närhet.

Uppställningsbild på pinscher.
Fotograf: Per Undén

Podenco ibicenco är mest känd för jakt på kanin och hare vilket den används för än i dag i sitt hemland. I Sverige är rasen i första hand sällskapshund. Det finns tre pälsvarianter: släthårig, strävhårig eller långhårig. Podenco ibicenco är lämplig för snabba sporter som agility och lure-coursing (jakt efter konstgjort byte), men även nosarbete och apportering samt lättare form av lydnad passar rasen.

Uppställningsbild på podenco ibicenco.
Fotograf: Per Undén

Polski owczarek nizinny är en robust och vänlig familjehund som är arbetsvillig och orädd. Den kräver inte mer än ordinär motion och det välutvecklade luktsinnet gör att den gärna vill spåra. Rasen är mycket road av lekar och gör gärna konster den blivit lärd. Den passar även utmärkt till hundsporterna lydnad, agility, bruks, freestyle och mycket annat.

Polski owczarek nizinny tävlar i agility.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Portugisisk vattenhund har simhud mellan tårna och det gör den till en simmare och dykare av stora mått. Den var en oumbärlig följeslagare till fiskaren, som inte bara använde den under själva fisket, utan också som vakthund för att bevaka båt och ägodelar. Rasen är en smart och pigg hund som bjuder på mycket roligt. Den går bra att ha som renodlad sällskapshund, men de allra flesta hundar vill arbeta och kräver en hel del aktivering.

Uppställningsbild på portugisisk vattenhund.
Fotograf: Per Undén

En pudel är i första hand en glad och sportig familjehund. Den trivs med familjelivet och vill hänga med överallt samt vara där det händer saker. Det är en lekfull hundras som uppskattar en variation av aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. Även om rasen inte kräver hård motion regelbundet, trivs den allra bäst av att dagligen få röra på sig och att aktiveras mentalt. Pudeln kommer i fyra olika storlekar: toy-, dvärg-, mellan- och storpudel.

Uppställningsbild på storpudel.
Fotograf: Johan Frick-Meijer

Puli är en vallhund som passar även inom hundsporterna lydnad och agility och fungerar väl som sällskapshund. Den har en tjock, filtad och vågig snörpäls. Rasen är en självständig, snabb, pigg, klok, orädd, glad och lättlärd hund. Viss vaktinstinkt förekommer.

Uppställningsbild på puli.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Pumi är en  livlig, intelligent och aktiv hundras som har en enorm kapacitet. Här ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja. Pumi är en bra vallhund och driver sin flock med stort engagemang och mod. Dess kvicka sätt och dess lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat. En pumi kan vara något reserverad mot främlingar och kan ha en del vaktinstinkt.

Uppställningsbild på pumi.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Pyreneisk mastiff är en lugn hundras med vaktinstinkt. Rasen används idag främst som sällskapshund, men hade förr i tiden i uppgift att försvarara hus och familj mot rovdjur, och då främst angrepp från varg och björn. Rasen är kraftfull utan att vara klumpig. Mankhöjden överstiger minst 77 cm för hanar och 72 cm för tikar.

Pyreneisk mastiff bland nyfallen snö.

Rat terrier är framavlad för att jaga gnagare och andra skadedjur. Den har en stark jaktinstinkt och stor kapacitet för jakt även på småvilt. Den är energisk, alert, nyfiken och lättlärd. Om den socialiseras vid tidig ålder passar den utmärkt som sällskapshund.

Rat terrier står längs en grusväg.
Fotograf: Åsa Lindholm

Rhodesian ridgeback har en hel del vakt- och jaktinstinkt men är i dag huvudsakligen en sällskapshund. Rasen kräver mycket motion och den som funderar på att skaffa sig en rhodesian ridgeback bör tycka om att vara ute och röra på sig mycket i naturen. Rasen fungerar generellt utmärkt som familjehund och älskar sin familj men väljer oftast ut en favorit. Den ska vara ointresserad av främmande människor. Ridgebacken är en krävande ras att hantera och hundvana är en fördel.

Uppställningsbild på rhodesian ridgeback.
Fotograf: Per Undén

Riesenschnauzer är en utpräglad brukshund och fungerar väl inom alla bruksgrenar. Inom bevaknings- och räddningshundsverksamheten har den gjort sig känd för sin fina spår- och söklust. Den fungerar även väl som aktiv familjehund. Rasen har stor arbetsvilja, framåtanda och flockkänsla, är uthållig och härdig. Den är generellt social och öppen.

Uppställningsbild på riesenschnauzer.
Fotograf: Per Undén

Rottweiler är idag en uppskattad sällskaps-, tjänste- och brukshund som passar för ett aktivt liv med sin familj. Det är arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar som reagerar balanserat på sin omgivning. Spår och lydnad är omtyckta aktiviteter för de flesta rottweiler, och många är uppskattade patrullhundar inom hemvärnet. Även friluftsliv så som vandring, drag, skidor och cykling passar väl för en rottweiler.

Rottweiler sitter ute på en brygga vid vattnet.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Russkaja tsvetnaja bolonka har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja. Hundarna är mycket lättlärda. Man behöver i regel bara visa en gång vad man vill att hunden ska utföra så förstår den. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren.

Uppställningsbild på russkaja tsvetnaja bolonka.
Fotograf: Per Undén

Russkiy toy följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del tränar lydnad, agility, freestyle och spår med sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Det är en aktiv ras, som uppskattar stimulans och följer gärna med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare.

Uppställningsbild på russkiy toy.
Fotograf: Per Undén

Samojedhund är en polarhund, uthållig draghund och en bra kamrat på fjällvandringar. Den trivs och har ett behov av att regelbundet bli fysiskt utmanad exempelvis genom draghundsträning i olika former. Rasen är en aktiv sällskapshund och kan passar även dig som gillar utmaningar inom de olika bruksgrenarna.

Uppställningsbild på samojedhund.
Fotograf: Per Undén

Schnauzer är en alert och mellanstor familjehund som passar som bruks-, räddnings-, agilityhund, med mera. Den gillar alla aktiviteter och är därför en trevlig, aktiv allroundhund. Rasen är aktiv, lekfull och rolig. Den är familjekär men kan vara avståndstagande till främlingar. Rasen kommer i två olika färger, svart eller peppar och salt.

Uppställningsbild på schnauzer.
Fotograf: Per Undén

Shetland sheepdog, oftast kallad sheltie, är omåttligt omtyckt tack vare sin speciella karaktär, som funnits med från begynnelsen. Livlig, kvicktänkt, arbetsvillig, följsam och hängiven. Denna mångsidiga ras passar såväl barnfamiljen som den äldre personen samt utställaren eller den tävlingssugna ungdomen.

Två shetland sheepdog ligger ute på gräsmatta.
Fotograf: TIna Johansson

Siberian husky används i dag som slädhund för nöjes skull, tävling eller i turistverksamhet. Tillgodoser man hundens krav på motion och flockgemenskap får man uppleva en sund, aktiv hund med hög arbetsmoral. Det är en hund som älskar att jobba och som inte trivs enbart som sällskapshund. Den kräver mycket motion, träning och stimulans. Det stora intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och ställer särskilda krav på ägaren.

Siberian husky på vandring, bärandes en klövjeväska.
Fotograf: Jens Beuttenmueller

Skotsk hjorthund är en stor hund med raggig sträv päls. Det är en mycket älskad sällskapshund. Hundrasen kännetecknas av en unik kombination av snabbhet, styrka och uthållighet. Det allmänna uppträdandet ska präglas av värdighet. Den är lydig och lättfostrad, och är angelägen om att vara till lags. När den fått upp farten är rasen mycket snabb, därför får den inte vara lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra.

Skotsk hjorthund ligger ned i en fotostudio.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Skotsk terrier, även kallad skotte, är en självständig hund med stor integritet och mycket god förmåga till anpassning. Den är lättfostrad och behöver gå regelbundna promenader för att må bra. Inomhus är rasen mycket lugn och anpassar sig lätt till skilda miljöer. Dagens skotte är främst en sällskapshund. Den är sportig och älskar friluftsliv.

Skotsk terrier ute i en park.

Sloughi är en uppskattad sällskapshund som tycker om att vara ute i skog och mark. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är en form av jaktprov som passar rasen ypperligt och ger dem tillfälle att använda sin naturliga jaktinstinkt. Rasen älskar att springa och måste få chansen att vara lös flera gånger i veckan för att må bra, men då med hänsyn till rasens stora jaktinstinkt och att du inte kan ha den lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra.

Uppställningsbild på sloughi.
Fotograf: Per Undén

Spinonen används främst som stående fågelhund och arbetsproverna sker enligt reglerna för stående fågelhundar. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i våtmarker och buskig terräng. Den är mycket tillgiven sin familj och arbetar nära sin förare. Den kan ibland vara något reserverad mot främlingar.

Uppställningsbild på spinone.
Fotograf: Per Undén

Staffordshire bullterrier är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporterna. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks. Den är social, aktiv, positiv, uppskattar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds.

Busig staffordshire bullterrier springer med leksak i munnen.
Fotograf: Åsa Lindholm

Strävhårig foxterrier är en trevlig sällskaps- och familjehund. Den är läraktig och uppskattar aktiviteter med sin familj. Dagliga promenader är en självklarhet, men att vara aktiv mentalt är lika spännande för en fox. Rasen är pigg, alert, smart och påhittig. Den bör fostras vänligt men bestämt och konsekvent, eftersom den annars gärna tar överhand. Man bör som ägare till en strävhårig foxterrier förvänta sig en hund, som noterar det mesta man gör, och trivas med det.

Uppställningsbild på strävhårig foxterrier
Fotograf: Per Undén

Den svenska lapphunden är en härlig familjehund. Den är social och aktiv. Rasen behöver aktiveras såväl psykiskt som fysiskt. Den behöver ordentligt med motion och arbete i någon form – då mår hunden som bäst. I unga år kräver rasen en trygg, stabil och konsekvent uppfostran. Tack vare sin stora arbetslust och intelligens är den lättlärd, den tycker det är kul att arbeta ihop med sin ägare. Den är snabbt med på noterna när något händer, men kan också snabbt slappna av och varva ner.

Svensk lapphund ligger på klipphäll.
Fotograf: Majlis Sundberg

Terrier brasileiro hålls i hemlandet oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund och varnande vakthund. En terrier brasileiro är följsam, aktiv och gillar att jobba och trivs hos ägare som vill pröva på många olika hundsporter. Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som sägs hålla i sig även på äldre dagar.

Uppställningsbild på terrier brasileiro.
Fotograf: Per Undén

Tervueren är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund och är även en utmärkt familjehund till den aktiva familjen.

Uppställningsbild på tervueren.
Fotograf: Per Undén

Tibetansk terrier används numera som en uppskattad sällskapshund. Den tibetanska terriern måste vara smidig, snabb, välbalanserad, stark och tuff. Till sin natur är rasen gladlynt och barnslig och många av dem tror att de är valpar hela livet. Den är intelligent, tillgiven och mycket känslig för sin ägares sinnesstämning och det är viktigt för en tibetansk terrier att få vara en fullvärdig familjemedlem.

Uppställningsbild på tibetansk terrier.
Fotograf: Per Undén

Vit herdehund betecknas i rasstandarden som en sällskaps- och familjehund, men låt dig inte luras av detta. Den vita herdehunden är en mycket sportig hund som uppskattar aktivitet och passar till de flesta bruks- och hundsportsgrenar. Rasen är intelligent och mångsidig vilket kräver en engagerad förare. Den vita herdehunden är mycket social och hyser stor tillgivenhet till sin ägare. 

Uppställningsbild på vit herdehund.
Fotograf: Per Undén

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka är balanserad, självsäker, uppmärksam och lätt att träna. Den är en pålitlig följeslagare och vakthund. Rasens egenskaper gör att den lämpar sig bra som bruks- och tjänstehund samt som sällskapshund i den aktiva familjen.

Uppställningsbild på vostotjnoevropejskaja ovtjarka
Fotograf: Johan Frick-Meijer

Västgötaspetsen är ursprunglingen en svensk vallande liten spetshund men är idag framför allt en aktiv och mångsidig sällskapshund. Rasen mycket lättlärd och visar fina resultat inom aktiviteter som lydnad, spår- och sökarbete samt i agility, freestyle och nosework. Den arbetar även bra som eftersökshund på vilt. Rasen är en vänlig, påhittig och glad familjehund.

Två västgötaspetsar i fjällnatur.
Fotograf: Marianne Larsson

Welsh corgi cardigan används till viss del för vallning men är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med mera. Rasen är arbetsvillig, vänlig och har en viss vaktinstinkt.

Uppställningsbild på welsh corgi cardigan.
Fotograf: Per Undén

Welsh corgi pembroke är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med flera. Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Welsh corgi pembroke springer i snö.
Fotograf: Aleksandra Pankina

Welsh springer spaniel är historiskt en stötande och apporterande hund. I dag får man anse den vara en sportig, allsidig hund. Den lämpar sig väl som viltspårshund, då den har en god spårningsförmåga likaväl som den med rätt träning kan bli en duktig agilityhund. Den kräver en hel del motion, och vill ha meningsfulla, stimulerande uppgifter att utföra.

Uppställningsbild på welsh springer spaniel.
Fotograf: Per Undén

West highland white terrier används mest som sällskapshund men många individer är duktiga i hundsporterna lydnad och agility. Rasen är glad, vänlig och modig med stort självförtroende och är med på allt.

Uppställningsbild på west highland white terrier.
Fotograf: Per Undén

Working kelpie är Australiens vanligaste vallhund. Det är rasens oerhörda energi och arbetsvilja tillsammans med förmågan att koppla av, dess intelligens, dess följsamhet i arbetet parad med självständighet och dess förmåga att vid behov visa tålamod och lugn, som har gjort rasen uppskattad som vallhund för många djurslag över större delen av världen. Det är en utpräglad vallhund och den passar inte som enbart sällskapshund.

Working kelpie hoppar över agilityhinder.
Fotograf: Måns Engelbrektsson

Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar; liten, mellan och stor. Och även om de flesta hundarna är nakna (utan päls), finns det pälsade varianter. Den är intelligent, livlig och alert. Rasen ska besitta styrka och stor uthållighet. Rasen används i dag till sällskap, utställning, lydnad och agility.

Uppställningsbild på xoloitzcuintle, liten.
Fotograf: Per Undén

Yorkshireterrier används framförallt som sällskapshund. Den deltar gärna på lydnadsplan, i utställningsringen, i agility och på senare tid är även några individer viltspårmeriterade. Yorkshireterriern är en pigg, alert och orädd hund. Den är nyfiken till sin natur och vill gärna hänga med på det mesta. Men som alla hundar behöver den uppfostran för att må bra.

Uppställningsbild på yorkshireterrier.
Fotograf: Per Undén

Utöver rasklubbarna medverkar även fyra specialklubbar: