Regler för grythundsarbete
Här finns fastställa regler för grythundsarbete, information om kollegieverksamheten samt utbildning och auktorisation av domare och tränare.
SKKs allmänna regler för viltspår, grythundsarbete och anlagstest i vildsvinshägn
-
Dessa regler är fastställda att gälla fr o m 2023-01-01. Eventuella ändringar som påkallats av svensk lagstiftning eller FCI återfinns på SKKs webbplats (www.skk.se).
Nedanstående regler gäller för officiella (stambokförda) utställningar, prov och tävlingar som anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) och till SKK anslutna läns-och specialklubbar samt avtalsanslutna klubbar.
Härutöver gäller i tillämpliga delar SKKs stadgar, samt bestämmelser som utfärdats av myndighet.Sammanförandet av hundar till utställningar, prov och tävlingar ställer krav på såväl arrangör som ägare/förare av hund för att kunna upprätthålla ett gott skydd mot smittsamma sjukdomar och skador på människor, den egna hunden och andra djur. Hundens välfärd har alltid högsta prioritet på samtliga arrangemang inom SKK-organisationen.
Det är också viktigt att resultatet av bedömningen inte påverkas av otillbörliga förhållanden.
Det åligger deltagare och funktionär att handla eller uppträda på sådant sätt att det inte skadar eller motverkar SKK eller dess medlemsorganisationer samt att på prov, utställning eller tävling inte agera på sådant sätt att det påverkar andra hundars chanser till rättvis bedömning och att inte heller uttala sig nedsättande om andra hundar, funktionärer eller deltagare.
Samtliga hundar ska ställas till förfogande för de undersökningar och de provtagningar som kan föranledas av kontroll av doping och andra otillbörliga förhållanden.
När veterinärintyg åberopas för en hund ska detta vara utfärdat på av SKK godkänd blankett (se exempelvis F145 Sveriges Veterinärförbund eller motsvarande). Uppgifter som ska finnas med för att intyget ska accepteras är: ras, registrerat namn, registreringsnummer, ID-nummer, beskrivning av skada, om den är förvärvad, vad ingreppet avser, åtgärd, anledning till åtgärd och om kroppsdel avlägsnats kommentera dess utseende. Intyg i original ska alltid medtas vid utställning.
Arrangör äger rätt att kopiera veterinärintyg.
Person som av SKKs Disciplinnämnd uteslutits ur SKK-organisationen eller som
av nordisk kennelklubb eller FCI avstängts från rätten att delta på utställning, prov eller tävling, eller som på grund av myndighetsbeslut inte får hantera eller inneha djur, får inte delta på prov eller tävling. Sådan person får inte heller ställa ut eller visa hund eller delta med avels- eller uppfödargrupp på utställning. Detta gäller även person som valt att utträda ur SKK-organisationen under pågående utredning i SKKs Disciplinnämnd, innebärande att SKKs Disciplinnämnd inte kan pröva ärendet i sak. Hundägare ansvarar för att hund vid utställning, prov eller tävling inte visas/förs av person som är utesluten, avstängd eller av myndighet ålagts förbud att hantera eller inneha djur.Hund som under de senaste sex månaderna före utställning, prov eller tävling ägts av person som av SKKs Disciplinnämnd uteslutits eller ålagts förbud att anmäla, föra eller låta framföra hund vid utställning, prov eller tävling, får inte delta.
Resultat tilldelade i officiell klass registreras hos SKK. Endast registrerad hund kan
tilldelas championat. -
Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska
införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination och avmaskning gentemot bandmask (echinococcos).Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:
- Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder.
- Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders
ålder och inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan. - Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings- och/eller utställningsdagen.
Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsbestämmelser följts kan förekomma.
Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta).
-
Hund ska vara ID-märkt för att få delta på officiell utställning, officiellt prov eller tävling (gäller även blandras och oregistrerad hund).
ID-märkningen kan ske genom tatuering eller genom implantat av microchip som
uppfyller ISO-standard 11784 och 11785.Specialklubb äger rätt att bestämma att endast tatuering ska gälla vid klubbens arrangemang.
Deltagare som tillhandahåller egen avläsare äger rätt att delta med microchipmärkt
hund oavsett om arrangören beslutat om tatuering.Kontroll av ID-märkning kan ske genom stickprov.
-
Hundägare eller dennes ombud står under pågående utställning, prov eller tävling
under det ansvar som följer av lagen om tillsyn över hundar och katter.Utställare, prov- eller tävlingsdeltagare svarar för att hunden hålls på ett sådant sätt att den inte kan tillfoga sig själv eller andra skada. Förvaring i bil, bur, tält eller dylikt får under inga omständigheter ske under sådana förhållanden att hunden kan ta skada.
Om hundägare eller dennes ombud under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet förvarar hund i strid mot ovanstående ska denne, av tjänstgörande funktionär, på särskild blankett, rapporteras till SKK.
Exempel på funktionär är: bestyrelse, kommissarie, tjänstgörande veterinär, prov- eller tävlingsledare, domare, ringsekreterare, instruktör samt figurant vid prov. Det åligger arrangören att tillse att blanketten finns tillgänglig vid arrangemanget.
Arrangerande klubb fritar sig och sina funktionärer från allt ansvar för skada eller förlust som kan uppstå för hundägare i samband med utställning, prov eller tävling.
Detsamma gäller skada som förorsakats av hund under pågående utställning, prov eller tävling om skadan inte bevisligen varit en följd av uppenbart bristande arrangemang.Aga av hund är förbjuden.
-
Arrangören är inte skyldig att återbetala anmälningsavgiften om arrangemanget blivit inställt på grund av force majeure.
SKK eller medlemsorganisation svarar inte för skador eller direkta eller indirekta kostnader som orsakats på grund av icke genomfört evenemang. Inte heller förtroendevald, tjänsteman eller funktionär inom SKK eller medlemsorganisation som fattat beslut om sådant evenemang, svarar för skador eller direkta eller indirekta kostnader.
-
Hundar som under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet uppvisar
ett oacceptabelt beteende genom att visa aggressivitet, göra utfall eller på annat sätt uppträda hotfullt mot människor och/eller andra hundar kan avvisas från området.Särskild rapporteringsskyldighet för domare och funktionärer
Tjänstgörande domare och funktionär är skyldig att på särskild blankett, skriftligen till SKK rapportera då hund under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet visat oacceptabelt beteende enligt ovan. Det åligger arrangören att tillse att blanketten finns tillgänglig vid arrangemanget.
Exempel på funktionär är: bestyrelse, kommissarie, tjänstgörande veterinär, prov- eller tävlingsledare, ringsekreterare, instruktör samt figurant vid prov.
-
Mentalitet
Hund som vid tre (3) tillfällen tilldelats Disqualified eller 0 pris med hänvisning till
mentaliteten, äger inte rätt att delta.Smittsam sjukdom
Hund som har en smittsam sjukdom eller ohyra får inte delta.
Hund får inte delta som under den senaste månaden har haft eller misstänkts ha haft valpsjuka, parvovirusinfektion eller kennelhosta, eller som under den senaste månaden vistats tillsammans med hund som då var sjuk i någon av dessa sjukdomar.
Hund får inte delta tidigare än 2 månader efter avslutad karantänsvistelse.
Dräktig tik och valptik
Dräktig tik får inte delta i prov, utställning eller tävling 30 dagar före valpning, beräknat från 63 dagar efter första parningen, och får inte heller delta förrän 75 dagar efter valpning oavsett resultatet av valpningen.
Valpar
Valpar under 4 månaders ålder får inte delta på prov, tävling eller utställning och inte heller införas på provområdet.
Svanskuperade hundar och hundar som inte fötts med naturlig hellång svans
Födda före 1 januari 2008:
- Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs och som inte är fallen undan svensk- eller norskägd tik får delta på utställning, prov, tävling och
mentalbeskrivning. - Hund född i Sverige och där svanskuperingen utförts av veterinärmedicinska skäl för att avhjälpa en efter födelsen förvärvad skada och där intyg i enlighet med vad som anges i inledningen till allmänna regler kan uppvisas i original såväl vid arrangemanget som senare får delta på utställning, prov, tävling och
mentalbeskrivning.
Födda 1 januari 2008 eller senare:
Prov, tävling och mentalbeskrivning
- Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs eller som har
svanskuperats av veterinärmedicinska skäl alternativt inte är född med naturligt hellång svans får delta på prov, tävling och mentalbeskrivning. - Hund född i land där svanskupering inte var tillåten då den företogs får inte delta på prov, tävling eller mentalbeskrivning.
Generalklausul och dispensmöjlighet
Hund som förts ut ur Sverige och som blivit öronkuperad eller svanskuperad eller fått annan i Sverige otillåten åtgärd vidtagen, får efter återinförsel till Sverige inte delta på utställning, prov, tävling eller mentalbeskrivning. Detta gäller även valpar undan tik som förts ut ur Sverige, om valparna fötts inom ett år från dagen för utförseln av tiken.
Från denna bestämmelse kan SKKs centralstyrelse medge undantag om det klart
framgår att utförseln inte skett för att kringgå reglerna om hinder för deltagande, eller om synnerliga skäl föreligger. - Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs och som inte är fallen undan svensk- eller norskägd tik får delta på utställning, prov, tävling och
-
Deltagande hund får inte vara skadad eller sjuk. Den får inte heller vara påverkad på otillbörligt sätt, det vill säga den får inte vara utsatt för åtgärd som otillbörligt kan
påverka utseende, prestation, reaktion eller yttring av skada eller sjukdom.Doping av hund regleras av Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd
om träning och tävling med djur, SJVFS 2011:24 saknr L17, 7 kap. 1-2§§ samt bilaga 2 till dessa föreskrifter.Därutöver återfinns detaljerade regler för vilka behandlingar och åtgärder som är otilllåtna inom SKK-organisationen i Nationellt dopingreglemente för hund. Här finns också regler för dispensansökan från SKK-organisationens dopingreglemente.
Det åligger den som är ansvarig för hunden att vid behandling eller annan åtgärd förvissa sig om vad detta kan innebära i fråga om hundens rätt att delta vid utställning, prov eller tävling.
Då utställningsbestyrelse/provledning/tävlingsledning bestämt att prov för utrönande av eventuell doping eller annan otillåten åtgärd ska tas, är den som är ansvarig för hunden skyldig att ställa aktuell hund till förfogande för provtagning och för de ytterligare undersökningar som kan föranledas därav. Manipulation av prov för dopinganalys är förbjuden.
Detaljerade regler för provtagningsrutiner med mera återfinns i Nationellt dopingreglemente för hund.
Kastrerad hanhund / tik
Hanhund som kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller utställning. För deltagande vid utställning och exteriörbeskrivning krävs att det genom intyg i enlighet med vad som anges i inledningen till allmänna regler (utfärdat före kastrationen men efter 6 månaders ålder) kan styrkas att hunden haft två normalt utvecklade och belägna testiklar före operationen.
Hanhund som kastrerats genom medicinsk behandling medges inte dispens för deltagande vid prov, tävling eller utställning. Tik som kastrerats genom kontinuerlig
medicinsk behandling eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande i förhållande till Nationellt dopingreglemente för hund.
Särskilda regler för grythundsarbete
-
Provens ändamål är att inom jaktetiska former, samt inom ramen för rasernas användningsområden och arbetssätt bedöma hundars lämplighet vid grytjakt.
-
Anmälan och avgift fastställs av arrangören. Anmälan samt anmälningsavgift ska vara inlämnad inom angiven tid.
-
Rätt att delta äger hund tillhörig medlem i Svenska Grythundklubbens (SGK), Svenska Taxklubben (SvTK) och Svenska Terrierklubben (SvTeK) med underliggande klubbar.
För utländsk hundägare krävs medlemskap i klubb som tillhör erkänd utländsk kennelklubb i det land där hundägaren är bosatt.
Hundförare ska vara medlem inom SKK-organisationen eller i motsvarande utländsk kennelklubb. Vid platsbrist vid ett prov arrangerat av en ras- eller specialklubb har klubbens egna medlemmar företräde.
Deltagande hund ska vara registrerad i SKK eller i annan erkänd utländsk kennelklubb alternativt inneha en av SKK utfärdad tävlingslicens (TAVLIC).
Svenskägd hund ska vid anmälningstidens utgång vara registrerad i SKK. För utlandsägd hund ska kopia av registreringsbeviset medfölja anmälan till provet.
För att få starta hunden på Grytanlagsprov ska hunden ha uppnått en ålder av 12 månader.
För att få starta på Grytjaktprov ska hunden ha uppnått en ålder av 15 månader. Endast tax äger rätt att starta på grytkaraktärsprov. Hund kan endast anmälas till en start per kalenderdag.
-
Hund som vid två separata tillfällen tilldelats grovt fel.
-
Prov enligt dessa regler anordnas av (SGK), (SvTK) och (SvTeK).
Datum och plats för prov ska i förväg godkännas av respektive specialklubbs styrelse. Arrangerande organisation ansvarar för att prov genomförs enligt vid varje enskilt tillfälle gällande regler.
Två organisationsformer förekommer;
- Fast prov.
- Rörligt prov.
Grytjaktprov är alltid rörliga.
Övriga provformer kan endast arrangeras som rörliga prov, om särskilda skäl föreligger. Ansökan om sådant prov ska ske till berörd arrangör senast 10 dagar före provet.
-
Arrangören
- Ska för varje prov i provgryt utse domare, provledare och kommissarie.
- Redovisar proven inom respektive klubb.
- Ansvarar för att provgryt är utformade enligt gällande regler.
- Ansvarar för att veterinär finns tillgänglig inom rimlig tid och avstånd.
- Ansvarar för att endast registrerade och ID-märkta grävlingar används.
- Tillser att tjänstgörande domare, kommissarie samt provledare i övrigt
följer gällande regler, föreskrifter och anvisningar.
Kommissarie
- Representerar vid provtillfället arrangerande Specialklubb, SGK, SvTeK eller
SvTK. - Ansvarar för ordningens upprätthållande.
- Ansvarar för att ID-kontroll sker på hund som ska prövas.
- Ansvarar för att katalog och resultatlistor upprättas och distribueras till berörd
klubb senast en vecka efter provets genomförande.
Provledare
- Representerar vid provtillfället arrangerande organisation eller lokalklubb.
- Ansvarar för att provgrytet är godkänt enligt reglerna för inmätning av provgryt samt att provgrytet vid provtillfället är i sådant skick att prov enligt dessa regler kan genomföras.
- Inspekterar tillsammans med domare provgrytet.
- Ansvarar för att en särskild plats finns utsedd för vilande grävling, samt att denna plats hålls fri från människor och hundar.
Domare
- Inspekterar tillsammans med provledare provgrytet innan provstart.
- Avarar för att hundförare får sådana anvisningar att hundens möjligheter att utföra en normal prestation varken förbättras eller försämras.
- Bedömer under pågående prov provdjurets lämplighet. Om provdjuret visar
uppenbara tecken på stress ska provet omedelbart avbrytas och byte av provdjur ske. - Ansvarar vid anlagsprov för att deltagande hundar vägs, samt att uppmätt mått införs i protokoll och resultatlista.
- Lämnar fullständigt ifyllda protokoll till kommissarie.
-
Grytanlagsprovet är en beskrivning av hundens egenskaper i de olika momenten. Helhetsintrycket av hundens prestation utgör underlaget för prissättningen av hunden.
Följande pris kan tilldelas hunden:
Kvalitet 1: motsvarar godkänt anlagsprov
Kvalitet 2: motsvarar godkänt karaktärsprov
Kvalitet 0: motsvarar ej godkänd eller grovt fel.Generella regler
Provgryt för grytanlagsprov ska vara utformat enligt dessa regler:
- För terrier placeras nålsögonen stående i ingångarna 1 och 2.
- För tax placeras nålsögonen liggande I ingång 1 och stående i ingång 2.
- Gallret mellan hund och grävling ska placeras i respektive gång och så nära kitteln som möjligt.
- Gallret ska vara av rostfritt material och vara så tätt och beständigt att kontakt mellan hund och grävling inte är möjlig. Utformning av gallret ska vara enligt anvisningar på sidan teknisk beskrivning av provgryt.
- Inget vatten får finnas i graven.
- Vimplar ska vara utplacerade i samtliga 3 gångar.
- Utformningen enligt skiss på sidan teknisk beskrivning av provgryt.
- Förarens plats ska vara minimum 2 meter från ingång 1 varifrån hundens släpps. Föraren får inte hjälpa hunden annat än på domarens direkta uppmaning.
- Hund ska tilldelas kvalitet 0 om den inte passerat igenom minst ett nålsöga inom 3 minuter.
- Provet ska, om det inte avbryts av föraren, fortgå i minst åtta minuter.
- Provet ska vara avslutat inom 15 minuter.
- Vid anlagsprov ska samtliga hundar vägas. Vägning utförs av domare och ska ske före start. Vägning ska ske med decimalvåg och anges i kilo med en decimals noggrannhet.
- Hund som tilldelats kvalitet 1 eller godkänd enligt tidigare regler, äger inte rätt till ytterligare start.
Provets genomförande
Provet sker med grävling placerad i den vridbara kitteln. Domaren vrider kitteln och
manövrerar avskärmningarna i respektive gång på lämpligt sätt för att kunna bedöma hundens arbete.Bedömning
Arbetssätt vid provdjuret
- a. Arbetar med kontakt mot gallret under hela arbetet framför grävlingen.
- b. Arbetar huvudsakligen med kontakt mot gallret.
- c. Arbetar i huvudsak inom 10 cm från gallret.
- d. Arbetar i huvudsak inom 50 cm från gallret.
- e. Inte fullt godtagbar.
Det ska av protokollet framgå i vilka gångar hunden jobbat.
Jaktlust
- a. Ihärdigt arbete utan pauser.
- b. Något långsam eller några kortare pauser.
- c. Långsam förflyttning och/eller långa pauser.
- d. Ointresserad.
- e. Vägrar.
Skall
- a. Tät skallgivning.
- b. Något gles skallgivning eller störande iverskall.
- c. Inte godtagbar skallgivning. Orsak ska anges:
L = drevliknande skall i gångarna eller skallgivning mot plåt.
Hård = gles - d. Skallar inte.
Sök
- a. Startar snabbt och jobbar målmedvetet.
- b. Något långsam start eller förspringer sig.
- c. Långsam eller trög start och/eller tvekar vid hinder.
- d. Ointresserad.
- e. Söker inte.
Värdering av hundens arbete
Bedömningen ska vara baserad på ett helhetsintryck av hundens prestation, varvid en sammanvägning görs av arbetssättet i de olika momenten.
Hunden kan tilldelas;
Kvalitet 1: motsvarar godkänt anlagsprov
Kvalitet 2: motsvarar godkänt karaktärsprov
Kvalitet 0: motsvarar ej godkänd eller grovt fel.Grovt fel; ska tilldelas hund vars beteende visar på en oacceptabelt hög, samt okontrollerbar aggressivitet/skärpa.
-
Ändamål
Provet avser att klargöra en tax mentala förutsättningar som grythund. Provet är
lämpligt för att testa en tax rastypiska karaktär utan större träningsinsatser och avses ligga till grund för avelsutvärdering av provade taxar. Endast tax äger rätt att starta på grytkaraktärsprov.Generella regler
Provgryt för karaktärsprov ska vara utformat enligt dessa regler. Vid karaktärsprov används:
- Gång 1 med galler i förträngningen framför kitteln samt av domaren manövrerad avskärmning framför galler/förträngning.
- Gång 2 är spärrad.
- Gången mot hyllan och ingång 2 är spärrad vid gången till ingång 1.
- Alla övriga skjutluckor/avskärmningar är öppna under hela provets genomförande.
- Nålsögonen ska inte vara monterade.
- Vimplar utplacerade i gång 1.
Utformningen av provgrytet visas enligt skiss på sidan teknisk beskrivning av provgryt.
Provets genomförande
Förarens visar hunden ingången varifrån hundens släpps men får sedan inte påverka hundens arbete annat än på domarens uppmaning. Förarens plats är under provets genomförande bakom ingången.
- Provet avbryts för hund som inte gått in och sökt kontakt inom 3 minuter.
- Provet ska vara avslutat inom 10 minuter.
Bedömning
Vid provet beskrivs hundens arbete i protokoll för grytanlagsprovet vid momenten:
- a. Arbetssätt vid kontakt med provdjuret.
- b. Jaktlust.
- c. Skall.
Anvisningar vid beskrivningen
Hunden får bryta spontant, men skall under huvuddelen av tiden arbeta framför
grävlingen.Moment A och B. Arbetssätt vid kontakt med provdjuret och jaktlust.
Föremål för beskrivningen ska vara en grythunds rastypiska karaktär. Vid beskrivningen tas hänsyn till hundens vilja att agera och med vilken intensitet den arbetar framför provdjuret. I beskrivningsmoment A vägs även den klokhet som hunden visar i sitt arbetssätt.
Moment C. Skall
Vid beskrivningen av skallet ska hänsyn tas till såväl hörbarhet som nyansering samt om det är ljust eller grovt.
Värdering av hundens arbete
Helhetsintrycket av hundens prestation i de olika momenten utgör underlaget för
bedömningen. För betyget godkänd krävs att hunden visat sig besitta en för grythund god rastypisk karaktär.Hund som tilldelats betyget godkänd, äger inte rätt att vidare starta på grytkaraktärsprov.
-
Ändamål
Provgryt för apporteringsprov ska vara utformat enligt dessa regler. Vid apporteringsprov används:
- Gång 1 med avskärmning framför kitteln.
- Ingångstunnel 1 avskärmad.
- Hunden släpps in i gång 1 från inspektionsluckan för graven.
- Vimplar utplacerade i gång 1.
Utformningen av provgrytet visas enligt skiss på sidan teknisk beskrivning av provgryt.
Genomförande
Apportobjektets vikt ska vara ca 6 kg.
Apporten placeras med huvudet vänt mot det håll från vilket hunden ska komma.
- Förarens plats är bakom en tänkt linje parallellt med ingången.
- Föraren har under provets genomförande rätt att med rösten uppmuntra hunden.
- Föraren får inte slå eller knacka på provgrytet.
- Föraren får genom att föra in hand och arm i provgrytsgången hjälpa till genom
att antingen dra ut såväl hund som provobjekt eller enbart provobjektet den sista biten.
Bedömning
Provtid från att hunden släpps till dess föraren överlämnat apporten till domaren
och hunden är åter vid startplatsen är maximum 10 minuter. Provet bedöms som
Godkänd eller Inte Godkänd. Protokoll för grythundsarbete ska användas. -
Ändamål
Jaktprovets ändamål är att under jaktmässiga former bedöma hundens jaktegenskaper som:
- Rävsprängare, hundens förmåga att få räven att lämna grytet. Prov kan endast ske på vuxen räv.
- Förliggare, hundens förmåga att ställa viltet till dess nedslag gjorts. Provet kan ske på samtliga tre viltarter under förutsättning att de rör sig om vuxna djur.
Organisation
Arrangerande klubb utser domare. Domare och hundägare bestämmer i samråd tid och plats för provet. Domare ansvarar för att gällande regler och anvisningar efterföljs.
Domare ska senast en vecka efter genomfört prov insända protokoll med berättelse samt prislista till arrangerande specialklubb. Prov ska ske i naturgryt. Konstgjorda eller tillrättalagda naturgryt får inte förekomma vid prov.
Bedömning
Bedömningen är en kvalitetsbedömning och hund kan tilldelas:
1:a pris
2:a pris
3:e pris
0: pris
Grovt fel; tilldelas hund vars beteende visar på en oacceptabelt hög, samt okontrollerbar skärpa.
Prov
Grytjaktprov får endast äga rum under allmän jakttid.
Om hund startat på prov där det konstaterats att inget vilt funnits ska den tilldelas omprov.
Grytjaktprov ska ske på vuxna individer av räv, grävling eller mårdhund.
Domare och hundägare ansvarar tillsammans för att gryt återställs då nedslag har
gjorts.Anvisningar för hundförare
Hundförare ska i stort känna till jaktprovsreglerna men har alltid möjlighet att till
domaren ställa frågor angående provet.Hundföraren bör sträva efter att föra sin hund så att den arbetar med glädje och villighet.
Domarnas skyldigheter under provet
Domarna ska redovisa sin uppfattning om hundens arbete när provet är avslutat.
-
Domslut kan ändras i följande fall:
a. Om fel av teknisk art begåtts.
b. Om hunden inte ägt rätt att delta enligt gällande regler.
Deltagare kan således inte protestera mot domarnas bedömning och fria skön.
Frågan om ändring av domslut prövas:
- Efter protest från provdeltagare vars rätt berörs av det klandrande resultatet.
- Efter anmälan från kommissarien eller från de domare som fattar beslutet.
- Efter beslut av arrangör att av annan anledning ta upp fråga om ändring av visst domslut.
Protest mot domslut ska vara skriftlig. Den ska lämnas till kommissarien inom två
dagar från det datum som det klandrande domslutet meddelades och vara åtföljd av protestavgift, motsvarande lika med anmälningsavgiften.
Om protesten lämnas in av någon som inte är berättigad till detta eller om protesten inte är åtföljd av fastställd protestavgift, ska protesten omedelbart avvisas. Sådant beslut fattas av kommissarien.
Vid ett avslag äger den överklagande rätt att överklaga till SKKs JhK inom 30 dagar från det att specialklubben meddelat sitt beslut. Ändring i resultatlista kan ske inom 2 år från provtillfället.
Kollegieverksamhet för grytjaktprov
-
Provperioder
Provtillfälle 1: 1 augusti – 31 oktober
Provtillfälle 2: 1 november – 31 januari
Provtillfälle 3: 1 februari – 15 april
- Kollegium ska senast hållas inom tre veckor efter provperiodens slut.
- Kollegium ska granska provet och fastställa pris.
- Kollegium ska hållas gemensamt för SGK, SvTeK och SvTK.
- Kollegiet ska inom en vecka efter sammankomst ha överlämnat resultat till samtliga specialklubbars provansvarig.
- Kollegiet består av domare med god erfarenhet av grytjaktprov.
Utbildning och auktorisation av grytprovdomare och gryttränare
-
All grytträning och grytprovsverksamhet i SKKs regi bedrivs med auktoriserade gryttränare eller grytprovsdomare.
Lokal- eller rasklubbs styrelse föreslår lämpade personer till grytprovsdomare samt
kan förorda handledaren, som ska vara en etablerad grytdomare.Grytprovsdomare kallas till utbildning i två steg, först som elev och sedan som aspirant för att efter godkänd aspirantutbildning auktoriseras som domare av respektive specialklubbs styrelse.
Utbildningsdomare
Respektive specialklubb avgör vilka som äger rätt att vara utbildningsdomare. Den som föreslås till domarutbildning ska:
- Vara känd som en pålitlig och vederhäftig person med gott omdöme, samt vara fyllda minst 18 år.
- Ha flerårig erfarenhet av grytjakt.
- Ha jagat in egen eller av familjen ägd hund och fört den till 1a, 2a, eller 3a pris
på jaktprov. - Personen ska ha god erfarenhet av praktisk skötsel av hund och för övrigt god
hundkännedom. - Vara rekommenderad som lämplig för elevutbildning av grytprovsdomare i lokal- eller rasklubb.
Elev ska:
- Vara medlem i någon av specialklubbarna SGK, SVTK eller SvTeK.
- Kallas till utbildning av enhällig specialklubbs styrelse. Den person som rekommenderar eleven ska antecknas i protokollet
Grundutbildningen ska omfatta:
- Presentation av lokalklubb och dess verksamhet.
- Genomgång av provregler och utbildningsmaterial i jaktprovsregler.
Utbildningen ska även innehålla:
- Domarens utrustning, uppträdande och domaretik.
- Genomgång av regler för grytjaktprov och grytanlagsprov.
- Genomgång av jaktprovsprotokoll och deras ifyllande.
- Rutiner i klubben vad avser provverksamheten.
Elevtjänstgöring och aspirantkallelse
Eleven ska tjänstgöra som elev vid minst ett sprängarprov och ett förliggarprov på grytjaktprov där hund gått till 1a, 2a eller 3e pris. Härvid ska eleven självständigt föra provprotokoll, som inskickas till utbildningsdomaren inom en vecka från provdagen.
Utbildningsdomaren utfärdar utlåtandeblankett, där domaren ska ha tillstyrkt
godkänd tjänstgöring för uppflyttande till aspirant.Elev ska deltaga i kollegium där provet ifråga behandlas. Styrelsen ska vara enig i beslutet om uppflyttande av elev till aspiranttjänstgöring. Eleven kallas till aspirant av specialklubbens styrelse.
Aspiranttjänstgöring
Aspirant ska genomföra minst en aspiranttjänstgöring med utbildningsdomare.
Härmed ska aspirant självständigt föra jaktprovsprotokoll, som inskickas till utbildningsdomaren inom en vecka från provdagen.Utbildningsdomaren utfärdar utlåtandeblankett, där domaren tillstyrker godkänd
tjänstgöring för förslag till utnämnande till domare. För godkänd aspiranttjänstgöring erfordras dessutom att hunden som bedömts går till pris.Aspiranten ska deltaga i kollegium där provet ifråga behandlas. Styrelsen ska vara
enig i beslut att rekommendera aspiranten till auktorisation som domare. Vid aspiranttjänstgöringen bör annan utbildningsdomare än vid elevprovet användas.Auktorisation och avauktorisation av grytprovsdomare
Respektive specialklubbs styrelse beslutar om auktorisation och avauktorisation av grytprovsdomare.
Användning av grytprovsdomare
Det är lokalklubbens styrelse som bestämmer om och i vilken omfattning klubbens
domare ska användas i klubbens verksamhet. Ett grundläggande villkor är, att domarens kompetens bibehålls.Nedanstående villkor ska dock beaktas:
- Grytprovsdomare som de senaste tre åren inte dömt någon hund, eller inte deltagit i någon domarkonferens eller domarkollegium, får inte anlitas som domare förrän han/hon återupprättat upp sina kunskaper, samt av respektive styrelse enhälligt bedömts kompetent att åter tjänstgöra som domare.
- Vid speciella tillfällen (vid större förändringar av provregler) kan styrelse besluta
om särskilda villkor, t. ex. en vidareutbildning av domare före användning rutiner
i klubben vad avser provverksamheten.