Anvisningar för hägn och domare
Här kan du läsa vad SKK har för krav för anläggningar som utför testet samt utbildning och auktorisation av domare.
Anvisningar
-
Gäller från 2023-09-01
Rekrytering
Hägnägare/Ansvarig för godkänt testhägn eller SKK/JhK kan föreslå lämplig person till utbildning. Han/hon ska vara medlem i någon del av SKK-organisationen. Ha erforderliga kunskaper och praktisk erfarenhet av vildsvinsjakt. Även erfarenhet av vildsvinsprov är meriterande. Han/hon ska vara känd som en pålitlig och vederhäftig person med gott omdöme samt vara myndig. Det är den som ansöker om utbildning som är ansvarig för att ovanstående krav uppfylls.
Utbildning
SKK/JhK är ansvarig för utbildningens alla led fram till auktorisation.
Elevtjänstgöringen ska ske för auktoriserad bedömare, under ett ordinarie test eller med hundar speciellt utsedda för elevtjänstgöringen. Aspiranttjänstgöringen ska ske för SKK/JhKs examinator som är ansvarig för examinationen.Elevtjänstgöring
Elevtjänstgöringen ska omfatta bedömning av minst fyra hundar för minst två olika bedömare och bör omfatta bedömning av ställande ras, drivande ras samt någon terrierras. Elevtjänstgöringen har främst ett utbildande syfte och samtal får ske mellan bedömare och elev. Eleven ska upprätta protokoll över bedömda hundar. Efter bedömningen ska protokollen överlämnas till tjänstgörande bedömare, vilken granskar dessa och avger ett skriftligt utlåtande till SKK/JhKs examinator. Tjänstgörande bedömare ska också förvissa sig om elevens kunskap om gällande regler och inrapporteringsrutiner för anlagstest i vildsvinshägn.
Aspiranttjänstgöring
Efter fullgjord och godkänd elevtjänstgöring kallas eleven till aspiranttjänstgöring av SKK/JhKs examinator. Aspiranttjänstgöringen kan ske vid officiell test eller med speciellt utvalda hundar för tjänstgöringen. Aspiranttjänstgöringen ska omfatta minst två hundar som fullföljer testets alla delar. Aspiranten ska sköta informationen till hundföraren och kontrollera hundens utrustning. Aspiranten får inte diskutera bedömningen av hunden med examinatorn under testet. Examinator ska efter avslutad test snarast till SKK/JhK översända ett skriftligt utlåtande med uppgifter om aspiranten är godkänd eller inte. Aspirant som inte godkänts kan efter kompletterande utbildning på nytt kallas till aspiranttjänstgöring.
Auktoriserad domare
En auktoriserad domare bör ha möjlighet att döma i annat hägn än den anläggning den är knuten till. Om en domare är inaktiv under en treårsperiod kan domaren komma att avauktoriseras. Domaren ska delta på de av SKK arrangerade domarkonferenser för ändamålet.
-
Gäller från 2023-09-01
Anläggningen
- Anläggningen ska vara godkänd av berörd länsstyrelse, samt besiktigad och godkänd av SKKs Jakthundskommitté innan sådan testverksamhet som registreras av SKK kan påbörjas.
- Anläggningen ska ha varit verksam i minst ett år innan anläggningen kan godkännas.*
- Anläggningen ska ha minst två träningshägn och ett testhägn, och bör ha ett eget uppfödningshägn eller vara knuten till ett avelshägn. Om anläggningen inte har egen uppfödning av vildsvin ska anläggningen skriftligen kunna styrka varifrån vildsvinen kommer och de ska vara märkta.*
- Anläggningen bör genomföra minst 10 st anlagstest/år för att fortsatt vara godkänd att genomföra anlagstest. Vid färre anlagstest skall hägnet återkoppla till SKK JhK med förklaring varför fler test inte genomförts. Vid avvikelser från SKKs aktuella bestämmelser, om anläggningen inte följer villkoren från Länsstyrelsen eller bedriver verksamhet som inte är förenligt med hög etik gällande anläggningens egna eller besökande djur får anläggningen inte längre utföra SKKs anlagstest i vildsvinshägn.*
- Arrangören förbinder sig att följa SKKs Regler för anlagstest i Vildsvinshägn. Vid test som ska registreras av SKK ansvarar arrangören för att resultatlista tillställs SKK, närmare information gällande detta meddelas i samband med att SKK godkänner anläggningen för testverksamhet.
- Arrangören förbinder sig att rapportera tillbud eller olyckor i samband med anlagstest till SKK:s jakthundskommitté senast en vecka efter händelsen.*
- Det ska alltid finnas en representant från anläggningen med vid träning eller test av hund på anläggningen, som kontrollerar att regler och etik efterlevs.
- Foto och filmförbud gäller i samband med anlagstest.*
- Skylt med information om vad som gäller ska finnas tydligt uppsatt på anläggningen.*
- För varje hund som tränas/testas, så ska ägaren/föraren skriva under en försäkran att denne ska efterleva de regler som finns för anläggningen.
Provhägnet
- Endast vildsvin av hankön (galtar) får förekomma i inhägnaden. I testhägnet får minimum 2, maximum 3 vildsvin, befinna sig under testets genomförande. Vildsvin i nytt hägn ska vara ojagade i två veckor för att acklimatisera sig.*
- Åldern på vildsvinen ska vara mellan 12 och 24 månader.
- Varje enskild individ ska vara identitetsmärkt (om ej egen uppfödning) och ha varit i kortare kontakt med hund tidigare för att kunna avgöra om vildsvinet är lämpligt eller inte. Vildsvin som uppträder med överdriven aggressivitet eller uppträder apatiskt skall omedelbart tas bort från testhägnet. Vildsvinen ska så gott det är möjligt ha ett beteende som liknar frilevande vildsvin.
- Endast en hund får testas eller tränas vid varje enskilt tillfälle. Ett test eller en träning får pågå maximum 60 minuter.
- Aktuella vildsvin får inte vara föremål för test- eller träningsverksamhet oftare än var tredje dag.
- Topografin och/eller vegetationen ska vara sådan att synkontakt mellan hund och vildsvin understiger 30 meter. Hägnet ska innehålla flera "tätningar" och platser med torr och fast mark ska alltid finnas inom inhägnaden.
- Hägnets areal ska vara minst 3 hektar och bör ej överstiga 5 hektar. I undantagsfall kan dock en areal vara 7 hektar. Godkännande av en så stor areal avgörs av vilken topografi och vegetation som finns i hägnet.
- Av SKK utsedd behörig testledare ska, tillsammans med hundföraren, befinna sig i hägnet under hela den tid testet eller träningen pågår.
- Utfordrings-, fångst-, och hanteringsanläggning ska finnas inom hägnet eller i direkt anslutning till detta.
- Endast test i hägn är tillåtet, inte i hägn med fålla.*