Regler och anvisningar för anlagstest i vildsvinshägn
Här finns fastställa regler för anlagstestet i vildsvinshägn, samt protokoll och information om rapporteringen samt anvisningar för bedömning.
SKKs allmänna regler för viltspår, grythundsarbete och anlagstest i vildsvinshägn
-
Dessa regler är fastställda att gälla fr o m 2023-01-01. Eventuella ändringar som påkallats av svensk lagstiftning eller FCI återfinns på SKKs webbplats (www.skk.se).
Nedanstående regler gäller för officiella (stambokförda) utställningar, prov och tävlingar som anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) och till SKK anslutna läns-och specialklubbar samt avtalsanslutna klubbar.
Härutöver gäller i tillämpliga delar SKKs stadgar, samt bestämmelser som utfärdats av myndighet.Sammanförandet av hundar till utställningar, prov och tävlingar ställer krav på såväl arrangör som ägare/förare av hund för att kunna upprätthålla ett gott skydd mot smittsamma sjukdomar och skador på människor, den egna hunden och andra djur. Hundens välfärd har alltid högsta prioritet på samtliga arrangemang inom SKK-organisationen.
Det är också viktigt att resultatet av bedömningen inte påverkas av otillbörliga förhållanden.
Det åligger deltagare och funktionär att handla eller uppträda på sådant sätt att det inte skadar eller motverkar SKK eller dess medlemsorganisationer samt att på prov, utställning eller tävling inte agera på sådant sätt att det påverkar andra hundars chanser till rättvis bedömning och att inte heller uttala sig nedsättande om andra hundar, funktionärer eller deltagare.
Samtliga hundar ska ställas till förfogande för de undersökningar och de provtagningar som kan föranledas av kontroll av doping och andra otillbörliga förhållanden.
När veterinärintyg åberopas för en hund ska detta vara utfärdat på av SKK godkänd blankett (se exempelvis F145 Sveriges Veterinärförbund eller motsvarande). Uppgifter som ska finnas med för att intyget ska accepteras är: ras, registrerat namn, registreringsnummer, ID-nummer, beskrivning av skada, om den är förvärvad, vad ingreppet avser, åtgärd, anledning till åtgärd och om kroppsdel avlägsnats kommentera dess utseende. Intyg i original ska alltid medtas vid utställning.
Arrangör äger rätt att kopiera veterinärintyg.
Person som av SKKs Disciplinnämnd uteslutits ur SKK-organisationen eller som
av nordisk kennelklubb eller FCI avstängts från rätten att delta på utställning, prov eller tävling, eller som på grund av myndighetsbeslut inte får hantera eller inneha djur, får inte delta på prov eller tävling. Sådan person får inte heller ställa ut eller visa hund eller delta med avels- eller uppfödargrupp på utställning. Detta gäller även person som valt att utträda ur SKK-organisationen under pågående utredning i SKKs Disciplinnämnd, innebärande att SKKs Disciplinnämnd inte kan pröva ärendet i sak. Hundägare ansvarar för att hund vid utställning, prov eller tävling inte visas/förs av person som är utesluten, avstängd eller av myndighet ålagts förbud att hantera eller inneha djur.Hund som under de senaste sex månaderna före utställning, prov eller tävling ägts av person som av SKKs Disciplinnämnd uteslutits eller ålagts förbud att anmäla, föra eller låta framföra hund vid utställning, prov eller tävling, får inte delta.
Resultat tilldelade i officiell klass registreras hos SKK. Endast registrerad hund kan
tilldelas championat. -
Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska
införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination och avmaskning gentemot bandmask (echinococcos).Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:
- Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder.
- Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders
ålder och inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan. - Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings- och/eller utställningsdagen.
Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsbestämmelser följts kan förekomma.
Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta).
-
Hund ska vara ID-märkt för att få delta på officiell utställning, officiellt prov eller tävling (gäller även blandras och oregistrerad hund).
ID-märkningen kan ske genom tatuering eller genom implantat av microchip som
uppfyller ISO-standard 11784 och 11785.Specialklubb äger rätt att bestämma att endast tatuering ska gälla vid klubbens arrangemang.
Deltagare som tillhandahåller egen avläsare äger rätt att delta med microchipmärkt
hund oavsett om arrangören beslutat om tatuering.Kontroll av ID-märkning kan ske genom stickprov.
-
Hundägare eller dennes ombud står under pågående utställning, prov eller tävling
under det ansvar som följer av lagen om tillsyn över hundar och katter.Utställare, prov- eller tävlingsdeltagare svarar för att hunden hålls på ett sådant sätt att den inte kan tillfoga sig själv eller andra skada. Förvaring i bil, bur, tält eller dylikt får under inga omständigheter ske under sådana förhållanden att hunden kan ta skada.
Om hundägare eller dennes ombud under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet förvarar hund i strid mot ovanstående ska denne, av tjänstgörande funktionär, på särskild blankett, rapporteras till SKK.
Exempel på funktionär är: bestyrelse, kommissarie, tjänstgörande veterinär, prov- eller tävlingsledare, domare, ringsekreterare, instruktör samt figurant vid prov. Det åligger arrangören att tillse att blanketten finns tillgänglig vid arrangemanget.
Arrangerande klubb fritar sig och sina funktionärer från allt ansvar för skada eller förlust som kan uppstå för hundägare i samband med utställning, prov eller tävling.
Detsamma gäller skada som förorsakats av hund under pågående utställning, prov eller tävling om skadan inte bevisligen varit en följd av uppenbart bristande arrangemang.Aga av hund är förbjuden.
-
Arrangören är inte skyldig att återbetala anmälningsavgiften om arrangemanget blivit inställt på grund av force majeure.
SKK eller medlemsorganisation svarar inte för skador eller direkta eller indirekta kostnader som orsakats på grund av icke genomfört evenemang. Inte heller förtroendevald, tjänsteman eller funktionär inom SKK eller medlemsorganisation som fattat beslut om sådant evenemang, svarar för skador eller direkta eller indirekta kostnader.
-
Hundar som under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet uppvisar
ett oacceptabelt beteende genom att visa aggressivitet, göra utfall eller på annat sätt uppträda hotfullt mot människor och/eller andra hundar kan avvisas från området.Särskild rapporteringsskyldighet för domare och funktionärer
Tjänstgörande domare och funktionär är skyldig att på särskild blankett, skriftligen till SKK rapportera då hund under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet visat oacceptabelt beteende enligt ovan. Det åligger arrangören att tillse att blanketten finns tillgänglig vid arrangemanget.
Exempel på funktionär är: bestyrelse, kommissarie, tjänstgörande veterinär, prov- eller tävlingsledare, ringsekreterare, instruktör samt figurant vid prov.
-
Mentalitet
Hund som vid tre (3) tillfällen tilldelats Disqualified eller 0 pris med hänvisning till
mentaliteten, äger inte rätt att delta.Smittsam sjukdom
Hund som har en smittsam sjukdom eller ohyra får inte delta.
Hund får inte delta som under den senaste månaden har haft eller misstänkts ha haft valpsjuka, parvovirusinfektion eller kennelhosta, eller som under den senaste månaden vistats tillsammans med hund som då var sjuk i någon av dessa sjukdomar.
Hund får inte delta tidigare än 2 månader efter avslutad karantänsvistelse.
Dräktig tik och valptik
Dräktig tik får inte delta i prov, utställning eller tävling 30 dagar före valpning, beräknat från 63 dagar efter första parningen, och får inte heller delta förrän 75 dagar efter valpning oavsett resultatet av valpningen.
Valpar
Valpar under 4 månaders ålder får inte delta på prov, tävling eller utställning och inte heller införas på provområdet.
Svanskuperade hundar och hundar som inte fötts med naturlig hellång svans
Födda före 1 januari 2008:
- Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs och som inte är fallen undan svensk- eller norskägd tik får delta på utställning, prov, tävling och
mentalbeskrivning. - Hund född i Sverige och där svanskuperingen utförts av veterinärmedicinska skäl för att avhjälpa en efter födelsen förvärvad skada och där intyg i enlighet med vad som anges i inledningen till allmänna regler kan uppvisas i original såväl vid arrangemanget som senare får delta på utställning, prov, tävling och
mentalbeskrivning.
Födda 1 januari 2008 eller senare:
Prov, tävling och mentalbeskrivning
- Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs eller som har
svanskuperats av veterinärmedicinska skäl alternativt inte är född med naturligt hellång svans får delta på prov, tävling och mentalbeskrivning. - Hund född i land där svanskupering inte var tillåten då den företogs får inte delta på prov, tävling eller mentalbeskrivning.
Generalklausul och dispensmöjlighet
Hund som förts ut ur Sverige och som blivit öronkuperad eller svanskuperad eller fått annan i Sverige otillåten åtgärd vidtagen, får efter återinförsel till Sverige inte delta på utställning, prov, tävling eller mentalbeskrivning. Detta gäller även valpar undan tik som förts ut ur Sverige, om valparna fötts inom ett år från dagen för utförseln av tiken.
Från denna bestämmelse kan SKKs centralstyrelse medge undantag om det klart
framgår att utförseln inte skett för att kringgå reglerna om hinder för deltagande, eller om synnerliga skäl föreligger. - Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs och som inte är fallen undan svensk- eller norskägd tik får delta på utställning, prov, tävling och
-
Deltagande hund får inte vara skadad eller sjuk. Den får inte heller vara påverkad på otillbörligt sätt, det vill säga den får inte vara utsatt för åtgärd som otillbörligt kan
påverka utseende, prestation, reaktion eller yttring av skada eller sjukdom.Doping av hund regleras av Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd
om träning och tävling med djur, SJVFS 2011:24 saknr L17, 7 kap. 1-2§§ samt bilaga 2 till dessa föreskrifter.Därutöver återfinns detaljerade regler för vilka behandlingar och åtgärder som är otilllåtna inom SKK-organisationen i Nationellt dopingreglemente för hund. Här finns också regler för dispensansökan från SKK-organisationens dopingreglemente.
Det åligger den som är ansvarig för hunden att vid behandling eller annan åtgärd förvissa sig om vad detta kan innebära i fråga om hundens rätt att delta vid utställning, prov eller tävling.
Då utställningsbestyrelse/provledning/tävlingsledning bestämt att prov för utrönande av eventuell doping eller annan otillåten åtgärd ska tas, är den som är ansvarig för hunden skyldig att ställa aktuell hund till förfogande för provtagning och för de ytterligare undersökningar som kan föranledas därav. Manipulation av prov för dopinganalys är förbjuden.
Detaljerade regler för provtagningsrutiner med mera återfinns i Nationellt dopingreglemente för hund.
Kastrerad hanhund / tik
Hanhund som kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller utställning. För deltagande vid utställning och exteriörbeskrivning krävs att det genom intyg i enlighet med vad som anges i inledningen till allmänna regler (utfärdat före kastrationen men efter 6 månaders ålder) kan styrkas att hunden haft två normalt utvecklade och belägna testiklar före operationen.
Hanhund som kastrerats genom medicinsk behandling medges inte dispens för deltagande vid prov, tävling eller utställning. Tik som kastrerats genom kontinuerlig
medicinsk behandling eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande i förhållande till Nationellt dopingreglemente för hund.
Särskilda regler för anlagstest i vildsvinshägn
-
Testets ändamål är att, inom jaktetiska former bedöma stötande-, kortdrivande-,
ställande- eller drivande hundars lämplighet för vildsvinsjakt. -
Officiella test enligt dessa regler anordnas efter samråd med SKKs Jakthundskommitté, JhK.
Tjänstgörande bedömare ansvarar tillsammans med arrangören för att testet genomförs i enlighet med dessa regler. Tjänstgörande bedömare ansvarar också att
testet genomförs i ett hägn som godkänts av SKKs JhK. Vidare ansvarar tjänstgörande bedömare för att resultatredovisning av testet insänds till SKK.Bedömare
- Bedömare ska vara medlem inom SKK-organisationen.
- Bedömare ska vara godkänd av SKKs JhK, samt kunna uppvisa giltig legitimation som styrker att denne är behörig att bedöma anlagstest i vildsvinshägn.
- Hund som tillhör tjänstgörande bedömare eller tjänstgörande aspirant äger inte rätt att delta vid aktuellt test.
- Bedömare får heller inte bedöma hund som denne ägt/äger eller varit delägare i de senaste 6 månaderna. Hund som ägs av någon ur tjänstgörande bedömares hushåll äger inte rätt att delta vid aktuellt test.
-
Anmälan om deltagande, samt betalning av anmälningsavgiften, ska ske till arrangör eller hägnägare. Anmälningsavgiften fastställs av arrangör och/eller hägnägare.
-
Godkännande av testhägn
Huruvida en hägnanläggning är godkänd för att bedöma och stambokföra hundars
lämplighet för jakt på vildsvin beslutas av SKKs JhK. Vid en sådan bedömning kontrollerar också SKKs JhK att anläggningen har tillräckligt antal vildsvin. SKKs JhK kontrollerar även att anläggningen har för testverksamheten lämpliga vildsvin, dels vad gäller storlek och beteende, dels vad gäller möjlighet att successivt kunna ersätta
vildsvinen när de anses vara olämpliga som provdjur.
SKKs JhK äger rätt att kontrollera att en godkänd anläggning fortsatt upprätthåller SKKs krav på en godkänd testanläggning.Ett godkänt testhägn ska omfatta sådan areal, biotop med rejäla tätningar och topografi att både hundar och vildsvin kan uppträda så naturligt som möjligt.
-
Svenskägd hund ska vid anmälningstidens utgång vara registrerad i SKK eller inneha
av SKK utfärdad Tävlingslicens.Oregistrerade hundar ska ha en av SKK utfärdad tävlingslicens, samt vara ägarregistrerad hos SKK. Även sådan hunds resultat stambokförs av SKK.
Utlandsägd hund ska vara registrerad i erkänd utländsk kennelklubb eller inneha av
SKK utfärdad eller godkänd Tävlingslicens.
I de fall ovanstående krav inte uppfylls kommer erhållna resultat att annulleras. Resultat erhållna vid officiellt test stambokförs av SKK -
Hund som ska delta vid hägntest ska ha uppnått en ålder av 18 månader. Hund kan endast anmälas till en start per kalenderdag.
Krav på medlemskap
Hundägare bosatt i Sverige ska vara medlem i SKK-organisationen.
Hundägare bosatt utanför Sverige ska vara medlem i SKK-organisationen eller motsvarande erkänd utländsk klubb.
Hundförare ska vara medlem i SKK-organisationen eller i motsvarande erkänd
utländsk klubb. -
a) Hund som vid tre tillfällen tilldelats Underkänd, på grund av att den visat aggressivitet mot människa eller artfrände, eller tydligt flyktbeteende äger inte rätt att delta. Med tydligt flyktbeteende menas då hund kastar sig paniskt iväg från bedömaren och det inte finns någon möjlighet att närma sig hunden på naturlig väg.
b) Hund som vid två separata tillfällen visar överdriven eller ihållande aggressivitet
mot vildsvin.
c) Hund, som har oläkta sår, visar hälta, eller annan fysisk skada som kan nedsätta
dess arbetsförmåga. -
Hund får under testet, om ägaren/föraren så begär, vara iförd skyddsväst förutsatt
att bedömaren kan avgöra att västen inte påverkar hundens rörlighet. (SKKs JhK rekommenderar att hunden iklädds väst, detta för att minimera skaderisken).Deltagande hund ska vara försedd med GPS-sändare. Om ägaren inte har sådan
finns det att låna på testanläggningen. -
Test kan genomföras under vilken tid som helst på året, under förutsättning att länsstyrelsen lämnat dispens till hägnägaren att utan hinder av bestämmelserna i §16 andra stycket Jaktförordningen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, får eller får låta använda hundar under tiden den 1 februari till 31 juli eller med stöd av § 18, tredje stycket Jaktförordningen, att anlagstesta hundars lämplighet för vildsvinsjakt inom vildsvinshägn.
Särskild hänsyn ska tagas vid varm väderlek och då inte anordna prov, både vildsvin och hundar är känsliga för värme.Bedömarens åtagande och skyldigheter under testet
Bedömaren ska sträva efter att göra testet så jaktmässigt som möjligt. Bedömaren ska också vara behjälplig, på så sätt att hunden får tillfälle att på bästa sätt visa sin lämplighet och sina kunskaper, gällande att på ett effektivt sätt stöta, ställa eller driva vildsvinen.
Bedömaren ska förvissa sig med hundföraren att inga tveksamheter finns angående gjord bedömning när provet är slut eller avbryts.
Bedömaren ska lämna en muntlig kritik och ett ifyllt protokoll till hundföraren, där
också saker av speciellt intresse ska framgå respektive noteras.
Bedömaren har att avgöra och meddela hundföraren om hunden är Godkänd eller
Underkänd.
Bedömaren har också möjlighet att till en underkänd hund utfärda omdömet utvecklingsbar. Detta registreras dock inte i SKKs stambok.Arrangör är skyldig att till SKK redovisa resultatlistor av genomförda tester en gång
per kalendermånad.Anvisningar till hundförare
Hundföraren ska i stort känna till testreglerna, men har alltid möjlighet att ställa
frågor till bedömaren angående testet.Hundföraren bör sträva efter att föra sin hund så att den arbetar självständigt och med glädje.
Bedömarens huvudsakliga uppgift är att bedöma om hunden jagar vildsvin samt att
den inte visar överdriven eller ihållande aggressivitet, obehag eller tvekan i sitt arbete.Varje testhägn ska ha en anvisad stig där hundföraren kan förflytta sig. Hundföraren får endast lämna den anvisade stigen om bedömaren beslutar om detta.
Hunden ska visa bra omdöme och energi. Den ska visa förnuft och ska självmant
kunna sök upp vildsvinen i hägnet. Den ska visa sådan pondus och mod, att den utan alltför stor påverkan från föraren, återgår till att jaga efter eventuella attacker från vildsvinen.
Hunden ska för godkännande finna vildsvin inom 30 minuter efter att den släppts, samt visa att den kan arbeta under skallgivning i minst 15 minuter. Dock kan sammanlagd skalltid endast räknas i hela minuter, innebärande att skalltid understigande hela minuter inte kan sammanräknas. För att arbetet ska räknas måste hunden befinnas sig på sådant avstånd från vildsvinet/en att man säkert ska kunna lokalisera vildsvinet/en. Vid behov får bedömaren stöta loss vildsvinet/en för att konstatera avståndet. Om bedömaren anser att det finns anledning att återkalla hunden, kan ett andra släpp göras.
Hunden får inte vara i närkontakt med vildsvinen i totalt mer än 30 minuter. För
godkännande ska hunden vara kopplad inom den totala provtiden. Den totala tiden för hundens vistelse i hägnet får inte överstiga 60 minuter.
Om en hund attackerar vildsvinen med överdriven eller ihållande aggressivitet ska
testet omedelbart avbrytas. Sådant beteende ska antecknas på särskild plats i resultatlistan. -
- Förmåga att finna vildsvin 0-5 Poäng
Sök, slagarbete och upptagningsförmåga. - Jaktlust 0-5 Poäng
Jaktarbete så som drev, stånd eller gångstånd. - Skall 0-5 Poäng
Skallets hörbarhet, frekvens och nyansering. - Mod 0-5 Poäng
Hundens förmåga att övervinna rädslor, självmant ta sig an vildsvinsarbete och
arbeta självständigt. Här ska antalet och storleken på vildsvinen samt vegetation
medräknas i domarens bedömning. - Samarbetsförmåga 0-5 Poäng
Hundens förmåga att underkasta sig kommando så som inkallning och annan lydnad. Hundens vilja att samarbeta bedöms, drivande raser ska återvända till föraren efter avslutat drev., ställande hundar ska efter avbrutet vildsvinsarbete
söka förarkontakt.
Max poäng 25. För godkänd bedömning ska minst 18 poäng uppnås under testet samt som lägst 2 poäng i varje moment.
Vid bedömningen gäller följande poängfördelning:
Utmärkt prestation 5 poäng
Mycket bra prestation 4 poäng
Bra prestation 3 poäng
Godtagbar prestation 2 poäng
Dålig prestation 1 poäng
Ingen prestation 0 poäng
Deltagaren erhåller alltid testprotokoll, samt ett diplom för den hund som blivit Godkänd. - Förmåga att finna vildsvin 0-5 Poäng
-
Testresultatet kan ändras i följande fall.
a. Om fel av teknisk art begåtts.
b. Om hunden inte ägt rätt att delta enligt gällande regler.
Deltagare kan således inte protestera mot bedömarens uppfattning och fria skön.
Frågan om ändring av testresultat prövas:- Efter protest från testdeltagare vars rätt berörs av det klandrande resultatet.
- Efter anmälan från testledningen eller från den bedömare som fattar beslutet.
- Efter beslut av arrangör att av annan anledning ta upp fråga om ändring av visst testresultat.
Protest mot bedömning ska vara skriftlig. Den ska lämnas till arrangören inom två dagar från det datum som det klandrande resultatet meddelades och vara åtföljd av protestavgift, motsvarande lika med anmälningsavgiften. Godkännes protesten återbetalas protestavgiften.
Om protesten lämnas in av någon som inte är berättigad till detta, eller om protesten
inte är åtföljd av fastställd protestavgift, ska protesten omedelbart avvisas. Sådant beslut fattas av arrangören.
Bedömningskriterier
-
1 Förmåga att vinna vildsvin
Detta moment testar hundens förmåga och vilja att finna vildsvin. Här bedöms viljan att söka efter vildsvin och viljan att ta an spår för att finna vildsvin. Hunden ska självmant utan stöd finna vildsvin i detta moment. Här väger man in avstånd till upptagsplatsen och tar hänsyn till hur kuperad terrängen är.
2 Jaktlust
Här bedöms viljan och lusten till att arbeta med vildsvin. Att hunden skallger och har vilja att jaga vildsvin. Här anpassas bedömningen utifrån vilken jakttyp hunden är. Exempelvis ska den drivande hunden ge drevskall men det ska inte den ställande hunden göra och vildsvin går utom synhåll. I detta moment väger man in hur mycket aktivt vildsvins arbete hunden har under tiden för bedömningen.
3 Skall
Skallets hörbarhet ska vara en av bedömningsgrunderna i detta moment. Är det en ställande hundtyp är det också viktigt med skallets jämnhet under ståndskall. Om det är en drivande hundtyp så kan skalldifferentiering vara en bedömningsgrund, kan bedömaren exempelvis skilja tydligt på väckskall och drevskall så är detta till hundens fördel.
4 Mod
Här bedöms bland annat hundens förmåga att övervinna sina rädslor. Hur hunden reagerar vid och efter ett utfall från vildsvin är en stor del i detta moment. Att hunden vågar arbeta aktivt med vildsvin för att tydligt visa föraren var vildsvinet befinner sig om det står i tät vegetation är till fördel för hunden i detta moment.
5 Samarbetsförmåga
I detta moment bedöms hundens förmåga att vilja samarbeta både vad gäller lydnad och självvalt samarbete. Om hunden kan kallas in under pågående vildsvinsarbete anses det vara en utmärkt prestation i detta moment. Tar hunden ingen kontakt, varken vid inkallning eller självvald, under tiden för bedömning kan högst godtagbar prestation ges i detta moment.
Protokoll
Redovisning av anlagstest i vildsvinshägn ska skickas till reg@skk.se.
Kom ihåg! Alltid checklista, alltid kopia på protokoll. Om fler än ett resultat ska även resultatredovisningen fyllas i. Du hittar blanketten nedan.