Jakthundskommittén
Jakthundskommittén, JhK, är Svenska Kennelklubbens kommitté för jakthundsfrågor. Här kan du läsa om vilka vi är och om vårt uppdrag.
Jakthundskommittén – vilka är vi?
Jakthundkommitténs ledamöter är engagerade och kunniga inom jakt och jakthund. De kommer från olika delar av landet och besitter tillsammans en bred kunskap om olika jaktformer och hundraser.
-
Kommitténs ordförande sedan 2024
Jag är född 1969 och på det viset har man ju snart passerat ”bäst före” datum.
Har jagat med drivande hund sedan barnsben och började den jaktliga karriären med strävhårig tax. Tax eller drever kommer det nog bli framöver eftersom jag gillar rådjursjakt med en spår noga hund. För övrigt är all jakt med duktiga hundar spännande och nästintill en förutsättning för lyckad jakt. Är även domare för drivande hundar och bedömer stövare sedan 25 år tillbaks.
Jag har haft hamiltonstövare sedan 1986 och stövare kommer det nog alltid finnas minst en i hushållet. Just nu är de tre men den äldsta är pensionär och får ha ett lugnt liv hemma i köket. Med stövarintresset har även uppfödning kommit in i bilden och min kennel heter ”Kärnträffens”. Jaktligt med stövarna ser jag gärna hundar som driver både hare, räv och andra rovdjur. Det mest udda jag skjutit för en av mina stövare var en trana…… Den var skadad och löpte undan för hunden och efter tillstånd från polisen så sköts den.
Inom SKK verksamheten har jag varit med i Svenska Stövarklubbens styrelse i 14 år, samt Smålands Stövarklubb och Hamiltonstövareföreningen som jag hjälper med deras tidskrift. Utanför den jaktliga delen är jag medlem i Småland Ölande Kennelklubb, mest för att någon gång kunna ställa ut hundarna på någon internationell utställning.
En av de viktigare uppgifterna som jag tycker vi alla måste jobba med är jaktetik. Vi får vad vi förtjänar och vi är alla mer eller mindre bra ambassadörer för SKK och jakten.
-
Johan har erfarenhet av främst de tyska hundarna, och har god erfarenhet av olika typer av jaktprov i Tyskland.
Vad har du för hundar?
Mina hundar idag: En strävhårig vorsteh och två inackorderade tyska jaktterrier. Tidigare hundar: tax, finnspets, tysk jaktterrier.Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Jag jagar från Skåne till Norrbotten och från ekorre till älg.Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Ordförande i TJTK, jaktprovsdomare för olika provformer för TJT samt grytdomare för alla grythundsraser. -
En erfaren jägare som föder upp labradorer och norrbottenspets.
Hur länge har du varit med i Jakthundskommittén?
Medlem i JHK sedan 2017 tror jag.Vad har du för hundar?
Jag har en uppfödning av labrador sedan 1983. Labradoren har varit konstanten sedan begynnelsen men jag har haft många raser och jagat med. Tysk jaktterrier, basset griffon, wachtelhundar, lajka, norrbottenspets, borderterrier, springer spaniel samt socker spaniel. Vi har haft uppfödning av basset griffon, wachtelhund och borderterrier, men numera bara norrbottenspets och labrador.Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Min jaktliga bana började när jag var 16 år med kaninjakt och illrar. Jagar väldigt mycket och är allätare vad gäller jakt. Rest runt världen på jakter från Kanada till NZ och Afrika samt stora delar av Europa. Det är dock jakten med hundar och samarbetet med hundarna som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har jagat med labradorer sedan 1979 och tränat och tävlat med dom nästan lika länge.Berätta något annat om dig!
Jag har relativt framgångsrikt tävlat på prov och placerat mig och vunnit både SM, Internationella prov och mästerskap. Jag brinner för hundarna och provverksamhet och jakten. Jobbar mycket med regler, revideringar och även domarutbildningar. Jag tycker att det finns en hel del att utveckla och förbättra men också att vi har en väldigt bra verksamhet inom SKK organisationen. Vi har en stor acceptans för jakten i Sverige. Även hundanvändningen ses som väldigt positiv bland majoriteten av medborgarna. Detta ska vi vara väldigt rädda om och en viktig del av vårt arbete inom SKK och jägarorganisationerna, är att hålla jaktetiken högst så vi får fortsätta med jakten och hundarna även i framtiden.Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Jag är domare på retriever sedan 1994 och dömer sedan över tjugo år Internationella prov i hela Europa och tidigare också i Ryssland. -
Nästan bara fågeljakt med stående fågelhundar.
Vem är du?
Thore Larsson, precis fyllt 60 år, bor i Falköping, sambo, har två vuxna barn och tre barnbarn. Varit egenföretagare i ca 30 år.
Hur länge har du varit med i Jakthundskommittén?
Sen 2019.
Vad har du för hundar?
Just nu har jag gordonsetter, har haft pointer, engelsk setter och tax
Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Jagat sen övre tonåren, mest fågel men lite ”social jakt” med jaktlaget på småvilt och älg blir det lite då och då.
Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Är jaktprovsdomare, har utbildat nya domare i många år och hållit i regelrevideringar för Brittiska fågelhundar. Dömt i de nordiska länderna + Frankrike.
Berätta något annat om dig!
Åker gärna hoj på sommaren och skidor på vintern. -
Urban Nilsson är rutinerad i SKKs kommittéarbete. Han har tidigare varit med i föreningskommittén!
Vem är du?
Urban NilssonHur länge har du varit med i Jakthundskommittén?
Ny i denna kommitté 2024, har suttit i Föreningskommittén sedan 2019 till 2023.Vad har du för hundar?
Gråhund.Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Främst alla former av löshundsjakt, är uppvuxen med jakten då det har varit en livsstil inom familj och släkt.Berätta något annat om dig!
Jag missar sällan någon match när Lejonen speedway kör hemmamatch.Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Jag sitter som ledamot i SÄK sedan 2019 och det är absolut min sista mandatperiod. -
Vem är du?
Torkel Norling. Bor ibland i Billdal och ibland norr om Karlstad. Har en son och särbo.Hur länge har du varit med i Jakthundskommittén?
Ett år ungefär.Vad har du för hundar?
Nu har jag några östsibiriska laikor och en hannoveransk viltspårhund. Har även haft strävhårig tax, border terrier, engelsk setter och pointer.
Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Jag har jagat hela mitt liv, tidigare mycket fågel, senare mycket vildsvin, älg och de stora rovdjuren. Nu är det 90 procent eftersök som gäller.Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Jag är provledare och utbildningsdomare i SÄK (Svenska älghundklubben) och domare på rovdjursspår. Är länsansvarig NVR-jägare i Västra Götaland samt arbetar i olika arbetsgrupper, t ex inom SJF, främst kring eftersök (om vilket jag skrivit en bok).
Berätta något annat om dig!
Jag brinner för, och är villig att strida för, att våra olika raser ska kunna bibehålla det som gör dem unika, och viktiga. Jag vill motverka att de olika raserna alltmer liknar varandra i arbetssätt och mentalitet. Man ska veta vad man får när man väljer valp. -
En av kommitténs nyaste ledamöter, Emelie, representerar allmogejakten i de värmländska skogarna.
Hur länge har du varit med i Jakthundskommittén?
Jag kom med i Jakthundskommittén 2024.Vad har du för hundar?
Jag har tre jämthundar och en tysk jaktterrier.Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Älg, vildsvin, grävlingsjakt med ställande hund, grytjakt, småviltsjakt med drivande och kortdrivande och fågeljakt med stående fågelhund.Berätta något annat om dig!
Domare på hägnat vildsvin, jakthundsinstruktör, eftersöksinstruktör, hundansvarig i Torsby JVK.Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Inte i dagsläget men förhoppningsvis i framtiden. -
Presentation kommer snart!
-
Presentation kommer snart!
-
Presentation kommer snart!
-
Jakthundskommitténs ständige sekreterare som är anställd sedan hösten 2022 på SKKs kansli som sakkunnig inom jakt och jakthund.
Vem är du?
En glad tjej som älskar hundar, och jakt med hund. Har tidigare jobbat med projektledning, marknadsföring, försäljning och produktions- och produktkvalitet. Nu jobbar jag på SKK med det bästa jag vet, jakthundar och allt som hör därtill!
Vad har du för hundar?
Jag har idag en wachtelhund och en blandras som båda används för jakt, inom kort hämtar vi hem en norrbottenspets, valp. Jag är uppvuxen med drever, och min första egna hund var en rhodesian ridgeback som jag gick mycket viltspår med.Vad har du för jaktlig erfarenhet?
Jag har jagat sedan sena tonåren, men intresset ökade i samband med att vi skaffade egen jakthund som ung vuxen och flyttat hemifrån. Jag är numer en hyffsat erfaren hundförare på klövviltsjakter och jagar med både drivande och ställande hundar, hamnar emellanåt på någon fågeljakt och försöker lära mig konststycket att vara passkytt på drevjakter. Sedan ett par år tillbaka är jag även trafikeftersöksjägare.
Berätta något annat om dig!
Jag är provledare för jägarexamen, jaktcoach och hjälper ungdomar och nya jägare ut i jakt samt sitter i Jägareförbundets kretsstyrelse där jag bor.Är du engagerad i någon av kennelklubbens länsklubbar eller special/rasklubbar?
Jag är medlem i Svenska Wachtelhundklubben samt Specialklubben för Skällande Fågelhundar.
Delegeringsordning
Här kan du läsa mer om Jakthundskommitténs ansvarsområden, samarbeten med andra aktörer och beslutsrätt.
-
Jakthundskommitténs syfte är att stärka SKKs profil inom områden som rör jakt och jakthundar med målsättningen att väcka intresse för och främja avel av jaktligt fullgoda rashundar samt upprätthållandet av god jaktetik vid jakt med jakthund.
Den verksamhet som SKK bedriver ska alltid möta de krav som Djurskyddslagen ställer med beaktande av jaktlagstiftningens intentioner för att nuvarande jaktformer med hund ska kunna behållas och utvecklas.
-
- Övergripande jakthundsfrågor.
- SKKs profil inom områden som rör jakt- och jakthundar.
- Övergripande ansvar för de jaktprovsregelverk där huvudmannaskapet är delegerat till en specialklubb.
- Eget ansvar för de jaktprovsregelverk som inte är delegerade till en specialklubb.
- Jaktetik vid användning av jakthundar.
- Tillse att jaktprovsregler stöder utvecklingen av rasspecifika egenskaper eller stöder angelägna samhällsengagemang inom jakt och viltvård.
-
- SKKs regler för jaktprovschampionat
- SKKs regler för bruksavels- och bruksuppfödarpris
- SKKs regler för Anlagstest i vildsvinshägn
- SKKs regler för Regler för viltspårprov
- SKKs regler för för grythundsarbete
- Jaktprov för brittiska stående fågelhundar (fältprov, fjällprov, skogsprov)
- Jaktprov Svenska Vorstehklubben
- Fullbruksprov Svenska Vorstehklubben
- Jaktprov Specialklubb för kontinentala fågelhundar
- Fullbruksprov Specialklubb för kontinentala fågelhundar
- Jaktprov för retriever(A-prov, B-prov, Working Test, Mocktrial)
- Jaktprov för spaniel
- Tollingjaktprov
- Funktionsbeskrivning retriever
- Jaktprov för wachtelhund inklusive skogsprov & vildsvinsprov
- Jaktprov för älghundar, löshund och ledhund
- Jaktprov för ställande vildsvinshundar, Svenska Älghundklubben
- Drevprovsregler för tax
- Drevprovsregler för basset/drever/beagle/alpenländische dachsbracke
- Drevprovsregler för stövare
- Jaktprov för skällande fågelhundar
- Jaktprov för tysk jaktterrier inklusive vildsvinsprov & fullbruksprov
- Jaktprov på vildsvin med drivande hund, Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar
- Funktionsbeskrivning för drivande vildsvinshundar i hägn, Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar
- Jaktprov Svenska Schweisshundklubben
- Eftersöksprov på vildsvin Svenska Schweisshundklubben
- Praktisk eftersöksbedömning Svenska Schweisshundklubben
- Anlagsprov eftersök rovvilt Svenska Schweisshundklubben
- Anlagsprov på vildsvin i hägn för terrierraser
- Regler för jaktprov på frilevande björn, Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar
- Policy för hundanvändning vid jaktprov, jaktträning och jakt
- Riktlinjer vid användandet av tekniska hjälpmedel vid jaktprov
- SKKs riktlinjer för utsättning av fågel
-
I gemensamma frågor ska kommittén uppmärksamma berörda samverkande kommittéer.
Här anges vilka kommittén i första hand samarbetar eller samverkar med.
- Svenska Jägareförbundet
- SKKs jakthundsklubbar
- Nationella Viltolycksrådet
- Rovdjurscentret “De fem stora”
- SKKs representant i FCIs kommittéer för retriever, spaniel, kontinentala stående fågelhundar, brittiska stående fågelhundar, grythundar och drivande hundar samverkar med och rapporterar till kommittén och CS
- SKKs representant i NKU Jakthundkommitté rapporterar till kommittén.
Utöver listade ska det tas hänsyn till om samverkan i vissa frågor är nödvändig med andra kommittéer.
-
- Fastställa jaktprovsregler i samråd med aktuell specialklubb
- Fastställa regler för viltspårprov, anlagstest i vildsvinshägn och grytprov efter samråd med berörda klubbar
- Tolka regler vid protester etc.
- Bevilja dispens från respektive regelverk inom kommitténs ansvarsområde
- Besluta om kontroll av jaktprovsreglernas upprätthållande
- Pröva specialklubbarnas disciplinära åtgärder mot jaktprovsdomare
- Besluta om bidrag till specialklubbars konferenser för jaktprovsdomare
- Besluta om ändringar i regler för jaktprovschampionat i samråd med aktuell specialklubb
- Tolka regler för bruksavels- och bruksuppfödarpris samt rätt att ändra dessa. Kommittén ska samråda med SKK/PtK m.fl. kommittéer när det gäller provregler utanför JhKs ansvarsområde.
- Utse SKKs representant i Nationella Viltolycksrådet och Rovdjurscentret de 5 stora.
Kommitténs uppdrag
Här kan du läsa om de uppdrag Jakthundskommittén har att arbeta med under 2023-2024 på uppdrag av Centralstyrelsen. Dessa utgår från Kennelfullmäktige, KF, samt Länsklubbsfullmäktige.
-
Särskilt uppdrag från KF enligt KF-beslut § 73
- SKK ska ställa sig tydligare bakom riksdagens beslut om förvaltningen av vargstammen samt hur den bedrivs och att SKK aktivt ska synas och höras i debatten genom att vara tydligare i medier och klart och tydligt redovisa vad SKKs policy på vargen är.
- SKK ska ställa sig klart och tydligt, och offentligt, bakom licensjakt på varg så att den av riksdagen beslutade lägsta nivån uppnås.
- SKK verkar för att inventering av vargstammen ska i tid genomföras så nära jakten på varg som möjligt. Detta så att beslutet mer överensstämmer med den aktuella verkligheten.
- SKK aktivt ska föra samtal med berörda myndigheter om problemen med varg och hund.
Jaktprovsregler
- Stödja nya provformer som är under utveckling och vid behov granska och fastställa förslag till nya regelverk.
- Övergripande ansvar för de jaktprovsregelverk där huvudmannaskapet är delegerat till en specialklubb.
- Arbeta med att förenkla championat- och provreglerna.
- Eget ansvar för de jaktprovsregelverk som inte är delegerade till en specialklubb.
- Ansvara för att provregler stödjer utvecklingen av rasspecifika egenskaper och/eller stödjer angelägna samhällsengagemang och aktivering med hund.
- I syfte att tillhandahålla ett brett utbud av provverksamhet som ett stöd i aveln och för att möjliggöra möten mellan medlemmar med samma intresse ska kommittén:
– Biträda klubbar som önskar införa nya provformer för sina raser.
– Arbeta för att provverksamhet som vunnit intresse hos medlemmarna och som ännu inte bedrivs inom SKK finner en lämplig klubb som ansvarar för respektive provverksamhet.
– Stödja special- och verksamhetsklubbar samt avtalsklubbar i deras arbete med berörd provform. - Verka för en ökad tillgänglighet till SKKs olika verksamheter för personer med olika typer av funktionsvariationer.
- Stödja klubbar inom kvalitetsarbetet med domare och funktionärer.
Samverkan
- Främja samarbete med jakthundklubbarna
- Ge stöd till specialklubbarna i deras arbete med att förbereda personer som vill utbilda sig till exteriördomare inom de jagande raserna.
- Genom fortsatt och fördjupad samverkan och samarbete med Svenska Jägareförbundet, Nationella viltolycksrådet, Svenskt Friluftsliv, nordiska kennelklubbar, Sveriges Hundungdom och Unga Jägare stärka och utveckla SKKs intressen.
- Genom digitala möten ha en kontinuerlig dialog med SKKs jakthundsklubbar.
- Bevaka specialklubbarnas möjlighet att genomföra prov- och träningsverksamhet för jakthundar.
- Sprida informationen om SKKs policydokument som gäller jakthundsfrågor och kontinuerligt hålla dem uppdaterade.
- Ta del av rapporter från SKKs representant i Nationella Viltolycksrådet och Rovdjurscentret de 5 stora.
Internationellt
- Stödja SKKs representanter i FCIs jakthundskommittéer samt kontinuerlig uppföljning av de rapporter som dessa representanter obligatoriskt lämnar efter varje internationellt möte.
- Genom SKKs representanter i FCIs jakthundskommittéer verka för att sprida kunskap om svensk jaktkultur och nordisk jakttradition i Europa.
- Följa utvecklingen av nationella och internationella erfarenheter av olika provformer.
- Uppmärksamma svenska landslagets framgångar vid internationella mästerskap.
Jaktetik
- Bevaka att jaktprovsverksamheten drivs i enlighet med Djurskyddslagens och jaktlagstiftningens intentioner och att all jakt med hund sker under högt ställda etiska krav. Detta för att säkerställa att nuvarande jaktformer med hund ska kunna behållas och utvecklas. I detta arbete ska ett kontinuerligt samråd ske med Svenska Jägareförbundet.
- Värna att utsättning av fågel får fortgå, bland annat genom att besöka anläggningar som bedriver sådan verksamhet, samt ha en löpande dialog kring etik där av SKK framtaget etikdokument ska vara väl känt och efterlevas.
- Följa utvecklingen av olika dressyrmetoder som tillämpas och verka aktivt för att sådant som strider mot SKKs policy relation människa - hund inte ges möjlighet att etablera sig i landet.
- Bevaka djurskyddsaspekter vid provverksamhet
- Att arbeta för att SKKs synpunkter beaktas vid införande av eventuellt förändrade myndighetsföreskrifter som rör jakt- och jaktprovsverksamhet och som baseras på Djurskydds- och jaktlagstiftning.
Förvaltning
- Medverka i arbetet med hur förvaltningen av de allt mer ökande klövviltstammarna utvecklas och de behov som finns av utbildade hundar för jakt och eftersök
- Medverka i hur förvaltningen av vildsvinsstammen utvecklas och det behov av utbildade hundar som detta medför, för jakt och eftersök, i enlighet med SKKs fastställda policy.
Kommittén
- Bistå SKKs Föreningskommitté med förslag på lämplig specialklubb för nya raser
- Fortlöpande sprida kunskap om kommitténs arbete.
-
- Anordna viltspårprovdomarkonferens under 2024.
- Arrangera en årlig träff med samtliga jakthundsklubbar i samverkan med Svenska Jägareförbundet och därmed öka samhörighetskänslan mellan jakthundsklubbarna och SKK.
- Medverka på jaktmässor och bland annat informera om fördelar med att välja rashund för jakt.
- Inför kommande regelrevidering bedriva ett arbete kring olika hund- och jaktrelaterade begrepp, så de används enhetligt.
- Etablera ett stöthundstest för att stödja förvaltningen av de allt mer ökande klövviltstammarna.
- Bereda förslag till CS avseende rovdjurspolicy med utgångspunkt i vad som är bäst för hunden och hundägandet och att rovdjursstammen förvaltas i enlighet med riksdagens beslut.
- Arbeta för att värna intresset för och kunskapen om jakthundsraserna och deras praktiska användning genom att:
– Beskriva och informera om den nytta Sveriges jakthundar gör för samhället.
– Informera om vikten att välja rashund för jakt som är anpassad till önskad jaktform.
– Bedriva fortsatt arbete med att ge den nordiska löshundsjakten internationellt erkänd status som kulturarv (UNESCO).
– Bevaka hundens och hundägarnas intressen inom renmarksutredningen.
– Arbeta för att staten tar fullt ansvar vid skada eller dödsfall i samband med rovdjursangrepp mot hund.
Samarbeten
Jakthundskommittén samarbetar med flera organisationer beroende på ärende. Det är viktigt att vi har ett stort och brett närverk för att kunna fånga upp vad som händer och samtidigt göra vår röst hörd i viktiga frågor.
Svenska Jägareförbundet och Sveriges Hundungdom har båda representanter i JhK. Beroende på ärende samarbetar vi även med Svenskt Friluftsliv, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Jordägareförbund, Viltmästareförbundet för att nämna några.
Tillsammans har vi bland annat arbetat med renmarksutredningen, ansökan till UNESCO för att klassa löshundsjakten som kulturarv. Vi jobbar med rovdjursfrågor och kanske främst de etiska frågorna gällande hundanvändning och jakt.