Området runt ögat
Formen på huvudet varierar mycket mellan olika hundraser och anatomiska överdrifter kan ge problem. SKK arbetar för att alla hundar ska må bra och vara friska, och hundar som visar symptom eller kan ge avkomma med ohälsa får därför inte användas i avel. Här kan du läsa om hur området runt själva ögat kan påverka och ge symptom i ögat.
Vad är adnexa?
Området runt ögat kallas ögats adnexa. Det kan verka konstigt att undersöka hur det ser ut runt ögat när man egentligen är intresserad av hur själva ögat mår, men det har visat sig att utformningen av ögats adnexa påverkar själva ögat.
Hur utformningen av området runt ögat ser ut beror i hög grad på huvudets form. Och anatomin runt ögat kan exempelvis göra så att ögonlock eller hårstrån skaver mot ögat som då blir irriterat och i värsta fall permanent skadat. Därför är det viktigt att tänka på detta vid hundavel.
För att öka kunskapen om ögats adnexa har SKK tagit fram ett informationsmaterial som finns längre ned på den här sidan. Materialet är framtaget av veterinär Berit Wallin Håkansson med stöd av Sheila Crispin och Nils Wallin Håkansson, alla tre internationellt erkända experter på hundars ögonhälsa.
Materialet finns i tre versioner. En kort version, en mer utförlig version samt en version i form av ett bildspel.
Dessa diagnoser registrerar SKK
De diagnoser som kan förekomma i ögats adnexa och som registreras centralt av SKK är:
- entropion
- ektropion
- makroblefaron
- distichiasis
- ektopiskt cilium
- cherry eye