Släktskapsindex

Släktskapsindex är ett relativt nytt hjälpmedel och kan användas i avelsarbetet för att bättre ta tillvara på den genetiska variation som finns i rasen.

Med släktskapsindex kan man identifiera hundar som är mer obesläktade med övriga hundar i rasen än ”medelhunden”. Genom att använda dessa individer i avel, i begränsad omfattning, kan man minska förlusten av genetisk variation och begränsa inavelsökningen i rasen.

För att få fram släktskapsindex beräknas varje individs medelsläktskap med resten av hundarna i rasen. En hund som är mindre besläktad med övriga populationen än vad ”medelhunden” är kan bidra till att bredda avelsbasen om den tillåts gå i avel. Däremot har en hund som är nära släkt med rasen som helhet redan sina genvarianter väl representerade i populationen.

Genomsnittligt släktskapsindex i rasen sätts till 100. Ett släktskapsindex under 100 innebär mindre släktskap med övriga hundar än rasen i genomsnitt medan släktskapsindex över 100 motsvarar större släktskap med övriga hundar än rasen i genomsnitt. I arbetet för att bevara genetisk variation kan således hundar med släktskapsindex under 100 vara värdefulla, förutsatt att de är lämplig avelsdjur i andra avseenden.

Precis som vid beräkningar av inavelsgraden kan en del av släktskapsvärdena vara underskattade på grund av att hunden har ofullständig härstamningsinformation (detta gäller framförallt importerade hundar). Det ser då ut som att hunden är mer obesläktad än vad som egentligen är fallet, något man behöver ta hänsyn till i avelsurvalet.

Hur får jag tillgång till släktskapsindex?

I dagsläget finns inte släktskapsindex i SKKs e-tjänster Hunddata och Avelsdata. Beräkningarna görs av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och tillhandhålls direkt till de berörda klubbarna mot en årlig kostnad. För mer information och förfrågan om släktskapsindex går det bra att ta kontakt med SKKs avdelning för avel och hälsa på avelskonsulent@skk.se.