Svensk lapphund
Lapplands svarta guld – aktiv, allsidig och familjekär
Facts
- Breed group
- Group 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Sverige
- Hundtyp
- Vallhund, sällskapshund
Characteristics
- Activity
-
Medium high
- Fur care
-
A little bigger
- Size
-
Average
General information
Svensk lapphund finns representerad i alla tänkbara hundsporter och aktiviteter; bruks, agility, lydnad och som räddningshund för att nämna några. Lapphunden används på sina håll även som jakthund och då främst för jakt på älg, fågel och vildsvin. Oavsett vad ditt intresse är kan alltså lapphunden vara en passande hundras.
Det viktiga är att den får aktivering i någon form och ordentligt med motion. Den är vaken och intelligent, ofta frisk och älskar att få vara med sin familj. Lapphunden trivs både på landet och i staden.
Visste du att hund nr 1 i Svenska Kennelklubbens första stambok är just en lapphund? Den svenska lapphunden är lika mycket ett svenskt kulturarv som en hundras.
Om du funderar på svensk lapphund:
- Den svenska lapphunden är en allsidig vacker hund: tålig, robust och intelligent – ”Lapplands svarta guld”.
- Det är en aktiv hundras som vill arbeta med något – låt den få göra det.
- Lapphunden är en uppskattad familjemedlem och beskrivs av sina ägare som arbetsvilliga, envisa och smarta.
- Rasen är ursprungligen en vall-, jakt- och vakthund men fungerar i dag främst som sällskapshund.
- Lapphunden är hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig kamrat och familjemedlem.
Clubs
-
Special club
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Lapphundklubben Sign up -
Breed club
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Rasklubben för Svensk Lapphund Sign up
More information
Storlek och utseende
Svensk lapphund är en hundras av mellanstorlek, med en pigg och käck uppsyn och en lurvig svart päls, som ibland har vita tecken på tass eller bringa. Pälsen isolerar mot väder och vind, kallt såväl som varmt. Lapphunden är därför en hund som fungerar i de mest skiftande miljöer och väder.
Mankhöjd för hanar är 45–51 cm och tikar 40–46 cm. Vikt för hanar är 16–20 kg och tikar 14–16 kg.
Skötsel
Svensk lapphund har dubbel päls, med längre täckhår och mjuk, tät underull. Trots sin kraftiga päls är lapphunden mycket lättskött vad gäller pälsvård. Dess härliga mjuka päls har en förmåga att sköta sig själv, och behöver bara borstas igenom någon gång ibland. När den fäller tappar den dessutom pälsen i tussar som är lättare att städa upp än päls som fälls i enstaka strån.
Egenskaper och mentalitet
Den svenska lapphunden är en härlig familjehund. Den är social och aktiv. Rasen behöver aktiveras såväl psykiskt som fysiskt. Den behöver ordentligt med motion och arbete i någon form – då mår hunden som bäst. I unga år kräver rasen en trygg, stabil och konsekvent uppfostran.
Tack vare sin stora arbetslust och intelligens är den lättlärd, den tycker det är kul att arbeta ihop med sin ägare. Den är snabbt med på noterna när något händer, men kan också snabbt slappna av och varva ner.
Hälsa
Rasen anses frisk överlag men höftledsdysplasi, HD, kan förekomma. Föräldrardjuren gentestas även för ögonsjukdomen prcd PRA innan de används i avel. Lapphunden blir ofta upp mot 12–14 år gammal och behåller sitt pigga sätt långt upp i åren.
Historik
Svensk lapphund sägs vara en av de mest ursprungliga hundraserna och en av Sveriges nationalraser. Rasen togs fram av samerna för att användas som vall-, jakt- och vakthund. Dessa egenskaper gör den fortfarande i dag till en mycket allsidig hund med många användningsområden.
Documents
-
pdf
Rasstandard svensk lapphund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, svensk lapphund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium svensk lapphund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
-
pdf
Svenska hundraser, broschyr
De 12 svenska hundraserna är ett kulturarv som är viktigt att bevara för framtida generationer. Flera av våra svenska hundraser minskar i antal och för att fler ska få information om de svenska raserna vill vi här lyfta fram dem.
For breeders
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12