Norrbottenspets
Energisk jaktkompis med näsa för skogsfågel
Facts
- Breed group
- Group 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Sverige
- Hundtyp
- Jakthund
Characteristics
- Activity
-
High
- Fur care
-
A little bigger
- Size
-
Average
General information
Norrbottenspets är en jakthund och används främst till skogsfågeljakt men den är fortfarande effektiv på annat vilt och den ställer även älg. Rasen är en utpräglad jakthund och trivs inte enbart som sällskapshund. Norrbottenspets är en av Sveriges nationalraser.
Om du funderar på norrbottenspets:
- Rasen är energisk, aktiv och temperamentsfull.
- Det är främst en trädskällande jakthund men används även inom andra jaktområden.
- Den är uppmärksam, vänlig och självsäker.
- En norrbottenspets vill gärna ha mycket uppmärksamhet och trivs att umgås med sin familj.
Clubs
-
Special club
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubben för Skällande Fågelhundar Sign up
More information
Storlek och utseende
Norrbottenspets är en medelstor hund av spetstyp med stående öron och med en svans som är ringlad över ryggen. Hunden ger ett alert uttryck. Mankhöjd för hanar är ca 45 cm och tikar ca 42 cm. Färgen är ofta vit med gulröda eller rödbruna tecken.
Skötsel
Pälsen består av två lager; ett undre fint och tätt lager bestående av underull och ett övre med täckhår som är hårt, kort och rakt. Pälsen är lättskött och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
En norrbottenspets har stark jaktlust. Rasen är aktiv, modig och temperamentsfull. Den är skärpt, vänlig och självsäker. Den får inte vara nervös, skygg eller aggressiv. Den vill gärna ha mycket uppmärksamhet och trivs i familjens närvaro.
Hälsa
Norrbottenspets anses generellt vara mycket frisk. Ögonsjukdomarna katarakt och PRA förekommer. Epilepsi, höftledsdysplasi, HD, armbågsdysplasi, ED, patella luxation (lösa knäleder) och avsaknad av tänder förekommer också men i mycket liten skala.
Historik
Rasen härstammar troligen från små lajkor som redan under förhistorisk tid fanns hos jägare på Nordkalotten. Dessa jaktspetsar skulle ge sin ägare tillgång till både föda och skinn från t.ex mård och hermelin. När skinnpriset rasade efter andra världskriget försvann intresset för hundrasen och den ansågs en tid som utdöd. Jägare i Norrbotten lyckades finna ett antal typiska individer och under 1960-talet säkerställdes rasens fortlevnad.
1967 erkändes rasen hos Svenska Kennelklubben och en ny rasstandard upprättades.
Documents
-
pdf
Rasstandard norrbottenspets
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, norrbottenspets
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium norrbottenspets
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
-
pdf
Svenska hundraser, broschyr
De 12 svenska hundraserna är ett kulturarv som är viktigt att bevara för framtida generationer. Flera av våra svenska hundraser minskar i antal och för att fler ska få information om de svenska raserna vill vi här lyfta fram dem.
For breeders
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12