Hamiltonstövare

Vänlig, populär och spårnoga jakthund för större marker

Facts

Breed group
Group 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Characteristics

Activity
High
Fur care
A little
Size
Medium size

General information

Hamiltonstövare används till jakt på hare och räv. Hamiltonstövare betraktas som en svensk nationalras och är till antalet den största svenska stövarrasen.

Om du funderar på hamiltonstövare:

  • Den är en hund som kräver att få utlopp för vad den är framavlad till, det vill säga jakt på hare och räv.
  • Rasen är en utmärkt familjehund.
  • Den kräver omvårdnad och aktivitet hela året och inte bara under jaktsäsongen.
  • Hamiltonstövare är en svensk nationalras och till antalet den största svenska stövarrasen.

 

Clubs

  • Special club

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Sign up

More information

Storlek och utseende

Hamiltonstövare är en trefärgad hund med vackra klara färger. Den är kvadratiskt byggd, utan att vara tung. Ögonen ska ge ett mörkt och lugnt uttryck. Rasen ska även ge ett intryck av utpräglad kraft och uthållighet och ha en tydlig könsprägel. Mankhöjd för hanar är 53–61 cm och för tikar 49–57 cm.

Skötsel

Pälsen ska vara grov och tätt åtliggande. På huvudet och öronen samt benens framsidor ska pälsen vara kort, på lårets baksidor och under svansen får den vara lite längre. Pälsen kräver normal skötsel och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Hamiltonstövare är en vänlig hund med ett lugnt temperament. Den är följsam, lättdresserad och har stark jaktlust och är därför inte lämpad som enbart sällskapshund.

Hälsa

Det är en mycket frisk ras med bra mentalitet. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.'

Historik

Hundar av stövartyp har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I hamiltonstövarens bakgrund ingår bland annat stövare från Sydtyskland och Schweiz. Vid utställningen i Stockholm år 1886 visades 189 hundar av stövarras, bland annat Pang och Stella, som ägdes av greve A. P. Hamilton. Dessa hundar anses vara ursprunget till dagens hamiltonstövare eller, som den först kallades, svensk stövare. 1921 fick den namnet hamiltonstövare, efter Svenska Kennelklubbens förste ordförande A.P. Hamilton. 

For breeders

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12