Gotlandsstövare
Mycket ovanlig, och duktig jakthund
Facts
- Breed group
- Group 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Ursprungsland/hemland
- Sverige
- Hundtyp
- Jakthund
Characteristics
- Activity
-
Medium high
- Fur care
-
A little
- Size
-
Average
General information
Gotlandsstövaren är en drivande jakthund för jakt på hare och räv. Rasen fungerar även som sällskapshund förutsatt att man tar hänsyn till dess starka jaktlust och stora rörelsebehov.
Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU, men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.
Om du funderar på gotlandsstövare:
- Rasen har en stark jaktlust och är avsedda för jakt i skog och mark.
- Den kräver mycket motion, träning och stimulans.
- Rasen lämpar sig inte till enbart sällskapshund.
- Gotlandsstövare har en hög levnadsålder.
- Genom att välja gotlandsstövare gör du en kulturgärning och bidrar till att denna svenska hundras bevaras.
Clubs
-
Special club
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Stövarklubben Sign up -
Breed club
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gotlandsstövareföreningen Sign up
More information
Storlek och utseende
Gotlandsstövaren har kort, gulröd päls med vita tecken på huvud, hals, bringa, ben och svans. Mankhöjd hos hanar är 48–56 cm och hos tikar 44–52 cm. Vikt för hanar är 16–23 kg och för tikar 15–20 kg. På grund av att rasen inte avlats efter enhetligt utseende finns ganska stor variation.
Skötsel
Pälsen är lättskött och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Gotlandsstövare har en stark jaktlust och är byggd för att jaga under långa pass i skog och mark. Rasen är normalt mjuk och vänlig och kan koppla av när det inte är jakt. Den kräver mycket motion och stimulans för att må bra.
Hälsa
Gotlandsstövare är en frisk hundras utan speciella hälsobesvär. Hundar av rasen kan uppnå en så hög ålder som 14–17 år.
Historik
Gotlandsstövaren är en svensk hundras som funnits huvudsakligen på Gotland sedan mycket länge men först på senare tid blivit erkänd som ras. Numera finns den spridd även i övriga Sverige, huvudsakligen i de södra delarna. Rasen har avlats för funktion (jakt) och inte efter ett standardiserat utseende. Rasen är mycket ovanlig och det föds bara ett fåtal kullar per år. Gotlandsstövare är en del av det svenska kulturarvet och rasklubben arbetar aktivt för att bevara rasen.
Documents
-
pdf
Rasstandard gotlandsstövare
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, gotlandsstövare
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium gotlandsstövare
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
-
pdf
Svenska hundraser, broschyr
De 12 svenska hundraserna är ett kulturarv som är viktigt att bevara för framtida generationer. Flera av våra svenska hundraser minskar i antal och för att fler ska få information om de svenska raserna vill vi här lyfta fram dem.
For breeders
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12