Resa med hund
Vill du ta med hunden på utlandssemestern eller på en kort tur med bussen i stan? Bara ta bilen till skogen, eller kanske planera en bilsemester? Oavsett hur du reser med din hund är det viktigt att hunden alltid mår bra och har tränats för de olika situationerna.
Hund i bil
De allra flesta hundar gillar att åka bil, men det finns hundar som tycker det är jobbigt. Börja då med korta bilsträckor och gör något lugnt och roligt när ni kommer fram, till exempel en liten skogspromenad. På så sätt får hunden en positiv minnesbild av bilfärden.
Du är skyldig enligt lag att se till att hunden sitter säkert, detta gäller:
- I bilen ska hunden sitta säkert, i en fast förankrad bur, bakom gallergrindar eller med ett hundsäkerhetsbälte.
- Transporterar du hunden i kombiutrymmet på din bil ska du ha god uppsikt över hunden under hela transporten.
- Om du transporterar hund i bur eller liknande ska denna vara utformad och placerad så att hunden får skugga och god ventilation.
- En hund ska rastas minst var 6:e timme vid bilresor och tänk på att vid rastning aldrig binda fast hunden i dragkroken.
- Se till att hunden får rasta och dricka regelbundet.
- Och om bilen står stilla får hunden generellt inte förvaras mer än 3 timmar i bilen.
Det finns mycket annat att tänka på vid transporter i bil för hund, till exempel måttbestämmelser för burar, specifika regler för dräktiga tikar, små valpar, draghundar med flera, så kika på Jordbruksverkets hemsida för mer information om vad som gäller för transport i bil med hund.
Resa med allmänna färdmedel med hund i Sverige
Det går oftast fint att ta med hunden på tåget, t-banan, bussen eller till och med flyget – men olika företag har olika villkor. Här kan du läsa mer om att resa inom Sveriges gränser. För assistanshundar gäller speciella regler.
-
Ska du resa med buss, tunnelbana, pendeltåg eller spårvagn så kontakta lokaltrafikföretaget direkt eller titta på deras hemsidor. Reglerna kan se olika ut i olika delar av landet. Ofta är det specifika vagnar eller delar av bussen som är avsedd för hundar. Och hunden ska inte sitta på ett säte.
-
Kontakta taxibolaget och ta reda på vad de har för policy. Även om du fått besked om att de tillåter hundar, berätta att en hund ska med på resan när du beställer taxin. Tänk på att hunden ska transporteras säkert. Eftersom taxibilen sannolikt inte är utrustad med hundbur kan du ha med ett säkerhetsbälte till hunden. Sådana går att köpa i djuraffären. Det finns också specifika företag som kör djurtaxi, till exempel i Stockholm.
-
Kontrollera alltid med tågbolaget vad som gäller och se till att boka hundplats om det krävs. Vagnar som tillåter hundar är markerade med en skylt med en hund på, och skylten finns både utanpå vagnen och inne i vagnen.
-
Har du en liten hund (gränsen brukar vara max 8 kg inkl mjuk transportbur) kan du ofta ta med den in i kabinen såvida du har fått din förfrågan bekräftad i bokningen. Är det en större hund, och flygbolaget godkänner större hundar, behöver du checka in hunden som bagage, hunden får då resa i lastutrymmet och du måste ha en bur som är godkänd för flygtransport. Kontrollera alltid med flygbolaget vad som gäller.
-
Allt fler bussbolag öppnar för hundar inne i bussen. Vissa bolag tillåter inga sällskapsdjur alls på bussarna, undantaget assistanshundar för exempelvis synskadade. Kontrollera med bussbolaget vad som gäller.
-
Kontrollera vad som gäller med det aktuella färjebolaget, ibland måste du redan vid bokningen meddela att hunden ska med på resan. På vissa färjor måste hunden stanna i bilen under resan, på andra finns speciella "hundsalonger", där hundar får ligga på golvet vid husses/mattes sittplats.
Resa utomlands med hund
Att ta med hunden utomlands kan vara både roligt och smidigt. Men det är viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för att åka in i landet, för att vistas med hunden där och för att få komma in i Sverige igen.
När du ska resa utomlands med din hund måste du se till att hunden uppfyller kraven vad gäller pass, vaccinationer, id-märkning med mera för det land du ska åka till. Och du måste också ta reda på vad som krävs för att sedan få föra in hunden i Sverige igen – du vill ju inte ha trassel vid gränsen!
När du reser tillbaka till Sverige ska du komma ihåg att anmäla din hund till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land kan du använda en e-tjänst för att anmäla din hund innan resan. Information om hur du anmäler ditt djurs inresa hittar du på Tullverkets webbplats.
-
På Jordbruksverkets hemsida finns mycket information om vad du ska tänka på när du ska resa till andra länder. Till exempel får man inte ta in alla hundraser i vissa länder, och i många länder behöver du avmaska din hund innan gränspassering.
Du kan alltid vända dig till landets ambassad och ta reda på vilka krav och regler som gäller för att ta in hund i det aktuella landet.
Informationen om vad som gäller när du sedan ska resa tillbaka till Sverige med hunden, hittar du på Jordbruksverkets hemsida.
-
Alla hundar inom EU ska id-märkas med microchip. En hund som är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att chipmärka sin hund för att minska eventuella misstag vid gränserna.
Vid besök i andra länder måste din hund ha ett individuellt hundpass (ett EU-pass för sällskapsdjur), där id-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Vänd dig till en veterinär för att få ett pass till din hund.
-
DjurID.se – SKKs ägarregister, är medlem i Europetnet. Om du och din hund finns med i DjurID går det att hitta er via den gemensamma europeiska databasen Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa. Kom ihåg att kontrollera att dina kontaktuppgifter i DjurID.se är aktuella innan du reser iväg.
-
Även om hunden uppfyller reglerna för in- och utförsel är det viktigt att komma ihåg att det finns andra sorters sjukdomar som kan drabba din hund. I många länder finns sjukdomar som vi i Sverige inte har, och som i vissa fall även kan smitta oss människor. På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, får du veta mer om olika sjukdomar och hur du kan undvika att hunden smittas vid utlandsvistelse.
-
Ska du resa utomlands för att tävla med din hund, starta på prov eller utställning eller ska din hund användas i avel utomlands? Då är det extra viktigt att du i god tid kontrollerar att alla uppgifter är korrekta i DjurID.se – SKKs ägarregister. Många länders kennelklubbar kräver ett intyg från Svenska Kennelklubben, SKKs ägarregister, innan man får registrera en valpkull eller delta på utställning, prov eller tävling.
Checklista inför utlandsresan:
- Kontrollera införselreglerna för det land/länder du ska resa till/passera.
- Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att din familjemedlem får följa med hem igen.
- Reser du inom EU måste din hund vara chipmärkt.
- Kontrollera att alla uppgifter i hundens EU-pass är korrekta.
- Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort på resan.
- Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till