Promenader

Att gå på promenad med din hund är inte bara ett bra sätt att ge dig själv och hunden motion och kanske rensa tankarna. Det är också en viktig tid för träning och socialisering av hunden. Ge din hund massor av kärlek, uppmärksamhet och lek varje dag för att främja en stark band mellan er.

Gå fint i koppel

Vi vill alla ha en hund som går fint i koppel och med lite träning så kan alla hundar lära sig det.

Att gå på en koppelpromenad tillsammans med hunden ska vara roligt och mysigt. Det är därför viktigt att din unga, oerfarna valp får lära sig hur du vill att den ska uppträda. I hundarnas värld förekommer inga koppel och därför måste vi hundägare ta på oss ansvaret för att ge valpen träning i hur vi vill ha det.

Välj ett mjukt material av textil eller tunt läder när valpen är ung. Många valpar accepterar halsband och sele på en gång medan andra kan behöva lite tid för att vänja sig. Ta på och av halsbandet eller selen inomhus då och då under några dagar och uppmuntra valpen hela tiden så att den är på gott humör. Det finns många bra inlärningsvideor, tex på youtube, där man på ett lekfullt sett lär hunden att själv kliva i selen eller gå in i halsbandet.

Undvik så kallat flexikoppel som är en lina som lindas upp på en dosa och genom en tryckknapp kan ”kopplet” släppas ut till att bli ända upp till 8 meter långt. Det har hänt många olyckor med hundar i flexikoppel när ägare ”glömt” var hunden befann sig. Hundar har kommit i slagsmål, blivit påkörda och andra tråkiga incidenter har uppstått. Flexikoppel kan man sedan använda vid behov om man vill, när valpen vet hur man går i vanligt koppel.

Välj hellre ett koppel i läder eller textil. Precis som med halsband och sele kan du låta valpen vänja sig inomhus med koppel. Lägg lite godis på golvet eller håll en bit i handen som kan locka valpen att följa dig.

Utomhus är det mycket som frestar en liten valps nyfikenhet, och då måste du anpassa kopplets längd så att det inte blir onödiga tvärstopp om valpen plötsligt springer iväg. Det underlättar för er båda om du kan välja en miljö med så lite störningar som möjligt i början. Är valpen livlig i början av promenaden är det bra om den kan få leka och springa av sig lite innan du börjar träna den på att gå fint i kopplet.

Att gå en promenad i koppel ska vara ett av tillfällena till socialt umgänge med sin hund, lika viktigt som att umgås i lek eller under en mysstund! Prata ibland med valpen när ni går för att uppmuntra den att hålla kontakt med dig. Och försök tänk bort kopplet och kommunicera istället med röst och kropp, tex när ni ska byta riktning på promenaden. Då lär sig valpen att följa dig i stället för att kopplet styr.

Om din valp drar i kopplet för att få dig att öka takten måste du förhindra att det blir till en vana. Stanna och småprata, eventuellt lek med valpen och gå inte vidare förrän den visar att den vill vara hos dig. Locka den att gå nära dig med godis eller prata lite med valpen. Det ska alltid löna sig att göra rätt när man är liten! Om du ”döper” den här övningen till ”gå fint” blir det efterhand ett kommando som hunden sammankopplar med att vara nära dig när den är kopplad.

Det kan hända att din valp vill bita på sitt koppel. Det ska du inte tolerera eftersom det finns en risk att valpen blir mer och mer ihärdig varefter den växer och blir starkare. Tillrättavisa med lugn, lite bestämd röst och locka sedan valpen med röst eller lite godis för att fortsätta promenaden. 


Inkallning

En bra och säker inkallning är något av det bästa du kan lära din hund. En hund får inte vara lös om ägaren inte kan kalla in den, så i framtiden måste du kunna lita på att din hund alltid kommer när du ropar på den, även om den egentligen hellre vill göra något annat.

Eftersom en liten valp inte har utvecklat sin jaktlust fullt ut eller har hunnit få ett större intresse för andra hundar är det bra att starta inkallningsträningen så snart du får hem din valp. Använd din röst och kroppsspråk för att locka och belöna med och träna så ofta du bara kan! Godis och leksakar kan också förstärka belöningen.

När din valp är lös ute ska du inte ropa på den om du inte är helt säker på att den tänker komma. Det är viktigt att den inte vänjer sig vid att kunna strunta i dina rop. Gå istället lite hit och dit och göm dig bakom ett träd eller annat lämpligt när du får möjlighet. Ge dig inte tillkänna direkt utan låt valpen först anstränga sig lite för att hitta dig. Håll utkik efter hur din valp reagerar när den inte kan se dig och hjälp den att hitta dig genom att ropa på den och belöna massor med röst, kel och godis när den kommer.

Det kommer garanterat en dag när du får uppleva att din valp har glömt all träning ni gjort tillsammans. Plötsligt tar något riktigt spännande överhand! I en sådan situation bör din valp få uppleva att matte/husse inte är så glad som hon/han brukar vara. Pröva att gå åt motsatt håll utan att ropa för att testa om era kurragömmalekar har skapat en vana hos valpen att komma efter dig när du försvinner. Du kan också gå småmuttrande och hämta valpen.

Valpen ska bli lite inställsam när du visar dig ”sur” och då passar du på att vända och lockande springa iväg från den plats som fångat valpens uppmärksamhet. När valpen kommer efter dig ska du bjuda den på en rolig lekstund, eller ett favoritgodis om valpen hellre vill ha det.

Så snart som möjligt måste du hitta en liknande situation för att få bekräftat att ditt uppträdande gett det resultat du önskade. Om valpen gör fel igen måste du ändra ditt beteende på något sätt, kanske bli mer rolig – eller mer sträng, och sedan repetera igen – ända tills du når det resultat du vill ha. I annat fall kommer valpen att lära sig ignorera din inkallningssignal varje gång något annat är mer motiverande för den.


Hundmöten

Hundmöten kan bli stökiga om man inte tränar på rätt sätt. Det är därför viktigt att man redan från början lär valpen hur man passerar andra hundar.

Många hundägare har problem att möta andra hundar, till exempel kan de mötande hundarna skälla, kasta sig fram i kopplet för att försöka hälsa eller i värsta fall bråka. Det här skapar problem för många hundägare där även den snällare och lugnare hunden kan bli osäker på andra hundar. Därför måste vi hjälpas åt, för våra hundar och medmänniskors skull, att lära våra hundar att passera hundar på ett harmoniskt sätt.

Att delta på en valpkurs och unghundskurs är ett utmärkt sätt att skapa en vana hos valpen redan från början, att lyssna på ägaren samtidigt som det finns andra valpar/hundar i närheten.

Även att valpen får lära sig umgås och utveckla sitt hundspråk är viktigt, men välj då hundkompisar ni känner och brukar träffa, så det inte blir en vana att hälsa på alla hundar ni möter.

Att lära hunden övningen “titta på mig" är ett sätt att få hunden att fokusera på dig istället för en mötande hund på promenaden. Börja träna inomhus eller i ett lugnt område. När hunden tittar på ditt ansikte så ger du hunden belöningssignal och godis.

Upprepa många gånger och belöna  så fort hunden söker ögonkontakt med dig. Prova sedan när hunden tittar på något annat, avvakta -  när hunden vänder om och tittar på dig, belöna ordentligt. Efter ett antal upprepade belöningstillfällen, lägg på en signal för beteendet, till exempel: ”titta på mig” eller ”kontakt”. Fortsätt sedan träna i andra situationer, andra miljöer och när du rör dig, både bakåt och framåt. Prova sedan när din hund ser en annan hund på långt avstånd.

Om det går bra kan du successivt minska avståndet mellan er och den mötande hunden. Slutmålet är att din hund ska gå bredvid dig, vid din sida och titta på dig när en hund passerar förbi. 

Den här övningen och många andra finns i appen Duktig hund, som går att ladda ner där appar finns.