Om jag inte kan ha kvar min hund
Att omplacera en hund är för det mesta inget lätt beslut. Men hur går man tillväga för att lösa omplaceringen på bästa sätt med hundens välmående i fokus? Här är våra råd till dig som överväger att hitta ett nytt hem till din hund.
Vilka alternativ finns?
Om du inte kan ge din hund tillräckligt med tid eller av andra anledningar inte kan ta hand om den på bästa sätt är det viktigt att fundera på vilka alternativ som finns för att hitta en lösning.
- Kanske lösningen kan vara att ta hjälp av släkt eller vänner?
- Har du pratat med din arbetsgivare, kanske det finns en lösning att hunden kan följa med till jobbet?
- Dagmatte/husse, hundrastare eller hunddagis kan också vara alternativ. Sök information på nätet eller kika på Sveriges Hundföretagare.
Om du ändå behöver omplacera din hund, börja alltid med att kontakta uppfödaren till din hund för att se om hen kan hjälpa till med omplaceringen.
Svenska Kennelklubben har inte någon omplaceringstjänst men vi kan ge dig några tips och råd som hjälp till att hitta ett nytt hem till din hund.
Vad behöver hunden i det nya hemmet?
För hundens bästa är det viktigt att du tänker på att det nya hemmet har de förutsättningar du inte har för att det ska bli bra för hunden på lång sikt.
- Var noga med att beskriva hundens för- och nackdelar till den nya ägaren.
- Berätta vad hunden behöver för att må bra, går hunden bra ihop med andra hundar, djur eller barn?
- Kontrollera att hunden inte behöver vara ensam i det nya hemmet, daglösningen måste vara planerad för lång tid framöver.
- Har den nya ägaren erfarenhet av hundar/hundrasen?
Lägg ut en annons
Om din hundras har en rasklubb kan du vända dig till dem då de ibland har omplaceringstjänster för sina medlemmar. Du kan också lägga ut en annons själv på en annonseringssida på webben.
Ta hjälp med omplaceringen
Det finns många olika organisationer och privatpersoner som är villiga att hjälpa hundar att hitta nya hem. Sök information på nätet och var noga med att kontrollera vem du tar hjälp av för att säkerställa att hunden inte hamnar i "fel" händer.
Är läget akut och du inte har någon annan lösning kan du kontakta närmaste djurhem. Det alternativet bör dock bara användas som en nödlösning; de flesta djurhem är fullbelagda och har svårt att hjälpa djur som har en ägare.
När du hittat hundens nya ägare
- Ibland kan det vara en fördel för alla parter att ha en prövotid för att se att allt fungerar. Vid en sådan överenskommelse rekommenderar vi att ni skriver ett inackorderingsavtal där betalning anges med 0 kr.
- Innan själva överlämningen bör hunden vara veterinärbesiktigad, det är en säkerhet både för säljare och köpare att det är en konstaterad frisk hund som överlämnas.
- Se till att köparen försäkrar hunden direkt så det inte blir något glapp. Ofta kan den som köper hunden ta över försäkringen från den förra ägaren.
- Upprätta köpeavtal. Som privatperson måste du upprätta ett eget avtal/kvitto. Du kan hitta bra mallar på internet, till exempel Blockets kostnadsfria avtal för hund.
- Överlämna hundens dokument till köparen, såsom registreringsbevis, pass, vaccinationskort med mera.
- När hunden övergått till den nya ägaren gör ni en ägarregistrering på Jordbruksverket samt ägarbyte i Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID.se.