Hunden och lagen
Som djurägare finns det en rad lagar, föreskrifter och regelverk som du måste förhålla dig och din djurhållning till.
Som hundägare måste du vårda din hund i enlighet med Sveriges Djurskyddslag (2018:1192) samt Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter. Du måste även förhålla dig till lagen om tillsyn vilken reglerar hur ofta och på vilket sätt tillsyn ska ske.
Strikt hundägaransvar
Hundägare har vad man kallar för ett strikt hundägaransvar, vilket i korthet innebär att du hålls som ansvarig för allt vad din hund kan orsaka. Det är också en självklarhet att plocka upp efter sin hund.
Som djurägare måste du även hålla koll på eventuella beslut som fattas av din lokala länsstyrelse fattar vilka kan påverka till exempel när och var du får rasta din hund.
Även din kommun kan införa lokala regler om exempelvis kopplingstvång och hundförbud. Hundförbud råder ofta vid lekplatser, på kyrkogårdar samt på allmän badplats.
Som hundägare ska du exempelvis:
- Rasta din hund med jämna mellanrum, varje dag
- Motionera din hund dagligen
- Säkerställa att din hund har fri tillgång till vatten
- Ge din hund mat varje dag
- Hålla din hund ren och tovfri
- Säkerställa att din hund har tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där den kan ligga i naturlig ställning och har möjlighet att “bädda”
- Som hundägare är du ansvarig för eventuella skador din hund orsakar. Var förebyggande genom att: koppla din hund vid behov, träna på inkallning, inte ta några onödiga risker
Koppla hellre din hund en gång för mycket än riskera att den hamnar i slagsmål med en annan hund, skadar andra djur eller människor.