Sund vikt och hull
Din hund mår bäst om den är i normalvikt, inte är för tjock eller för smal. Här får du tips och kan se en video om hur du vet att din hund har rätt hull.
Övervikt ökar risken för kroniska sjukdomar och skapar sämre livskvalitet hos hunden. Det kan också leda till kortare livslängd. Andelen överviktiga hundar är hög och det verkar som att denna andel ökar, precis som hos människor. En ohälsosamt låg vikt och underhull är ovanligt hos hundar i Sverige men förekommer.
Det är viktigt att hålla koll på sin hunds vikt och hull. Ett för högt hull redan hos unga hundar blir lättare kvar upp i vuxen ålder.
Hur vet jag om hunden är för tjock?
För att hålla koll på din hunds vikt och hull, gör så här:
- Väg gärna hunden regelbundet för att upptäcka små förändringar i kroppsvikten.
- Undersök hundens hull ofta. En så kallad hullbedömning hjälper dig att bedöma hur mycket underhudsfett hunden har.
Hullbedömning - steg för steg
- Titta på hunden ovanifrån och från sidan.
- Känn med händerna över revben, midja, buk, nacke och svansrot.
- Jämför med bilderna i schemat för hullbedömning.
Om din hund har ett hälsosamt hull ska du kunna känna revbenen med ett lätt tryck med fingrarna, det ska finnas en insvängning bakom sista revbenet (revbensbågen) och när du tittar på hunden från sidan (eller känner med händerna) ska det finnas en uppdragen buklinje ("magen").
I videon nedan ser du hur du själv kan göra en hullbedömning.
Min hund är för tjock, hur gör jag?
Om du märker att hullet ökar, börja med att minska mängden mat hunden får och/eller öka motionen. Det kan även vara bra att ta hjälp för råd om foder och motion, fråga gärna din veterinär eller hör med butikspersonalen i en zoobutik.
Kontakta veterinär om du misstänker någon bakomliggande sjukdom.
Hundens mat
Det är stora skillnader mellan olika individers behov av mat beroende på hundras och hur hundens liv ser ut. Hunden har också olika behov under olika delar av sitt liv.
Många sorters hundmat att välja på
På marknaden finns olika torrfoder och färskfoder för hund. Det finns foder anpassat till hundens ålder och storlek, och foder för särskilda ändamål och speciella dieter. De flesta helfoder som finns på marknaden i dag är bra.
Hemlagat
Om du själv vill laga maten till din hund är det mycket viktigt att du tar reda på hundens näringsbehov och blandar ihop råvarorna i rätt proportioner. För mycket eller för lite av vissa näringsämnen, som till exempel vitaminer och mineraler, kan få allvarliga konsekvenser för valpens utveckling.
Ger jag min hund rätt foder?
Titta på din hund – är den pigg och i bra hull? Är pälsen i god kondition och avföringen bra? Kan du svara ja på de frågorna är det sannolikt att det foder du ger din hund fungerar bra.
Råd och tips om du har frågor om utfodring:
- Fråga din hunds uppfödare, de har ofta erfarenhet av just din hundras.
- Fråga personalen i välsorterade hundbutiker/zooaffärer, de är många gånger utbildade inom näringslära.
- Välj ett kvalitetsfoder som är anpassat efter din hunds ålder och aktivitet.