Hantering och skötsel

Från att hunden är valp är det viktigt att träna din hund i vardaglig hantering, detta för att framåt underlätta den grundläggande omvårdnad som krävs för din hund.

Hund tvättas av sin ägare

Hantering

Ett viktigt råd vi vill ge dig är att du ska lära valpen att det är trevligt att bli hanterad och ompysslad. Inte bara när ni leker och har roligt, utan också när du ska sköta om den eller gå till veterinären.

När du tar i valpen ska den känna genom ditt sätt att hålla i den om du är på lekhumör, lugn eller bestämd. Så kommunicerar hundar med varandra, och det gör faktiskt människor också! Känslor förmedlas ofta genom kroppskontakt.

Att träna hunden att bli hanterad är en rolig och viktig övning som ger mycket mervärde vid olika tillfällen, allt från den dagliga skötseln, veterinärbesök, utställningar och tävlingar.

Det finns många olika sätt att träna in hantering, men ett vanligt sätt att träna är med begreppet “omvänt lockande”. Målet med omvänt lockande är att hunden ska lära sig motstå godiset vi har i öppen hand, det vill säga självkontroll, innan hunden på kommando får ta godiset. När hunden kan stå stilla och vänta på belöningen kan man lägga på olika “störningar” och belöna hunden när den står helt still och tittar på godiset. Störningar kan sedan vara att man stryker hunden över benen, lyfter på en tass, eller tittar i öronen.

Även om valpen blivit hanterad av uppfödaren måste den nu lära sig hur du känns! När valpen är trött och på väg att somna kan du sätta dig nära och prata lågmält samtidigt som du smeker valpen över ryggen. Om den rör på sig och smågnyr betyder det att den tycker om din hantering. Om valpen i stället går ifrån platsen och lägger sig någon annanstans ska du låta den vara ifred. Även hundar kan ogilla att bli störda på sin sovplats och det måste vi lära oss att respektera.

Om du lyft upp valpen i famnen för en hanteringsövning, och valpen försöker bita eller hoppa ner, håll valpen lugnt och bestämt kvar och prata samtidigt med en låg, lugnande röst. Släpp ditt handgrepp långsamt när valpen lugnat sig. Hundar använder sitt läte för att förstärka kroppsspråket. Nu kan du avsluta hanteringsövningen med att klia eller smeka den med lugna rörelser. Valpen ska känna sig trygg när du på olika sätt tar i den.

Storväxta valpar kan man träna genom att sätta sig på golvet och hålla mellan sina ben och tätt mot sin kropp. Smek valpen på bringan eller på magen och prata rogivande, det ska leda till att valpen helt och hållet slappnar av.

I framtiden kommer det att inträffa olika situationer då du måste kunna hålla din hund stilla. Ett exempel är vid veterinärbesök. De hanteringsövningar ni har gjort innan dess, med lugna och positiva upplevelser för hunden, kommer ni ha stor nytta av. 


Kloklippning

Att klippa valpens klor kan upplevas som svårt många gånger. Men det behöver inte vara det. Här kan du läsa om hur du på bästa sätt får valpen att acceptera denna rutin.

Hundar är ofta rädda om sina tassar, därför är det extra viktigt att du tränar valpen att ha förtroende för dig när du klipper klorna. Unga valpar behöver få sina klor klippta varje vecka, medan vuxna hundars behov påverkas av kvalitén på klorna, och hur aktiv hunden är. Det finns speciella klotänger men om din valp är väldigt liten kan det gå bra med en vanlig nagelklippare. 

Träning och försiktighet är viktigt när det kommer till kloklippning

  1. Första steget är att hålla valpen stilla i ditt knä. Kom ihåg att träna hantering!
  2. Steg två - att undersöka tassar och klor och pilla lite mellan trampdynorna.
  3. Tredje steget handlar om att du håller i en tå och rör vid klon utan att klippa. Gör så här många gånger per dag från det att du får hem valpen. Klotången ska finnas med och låt valpen få undersöka den. Lägg tången då och då mot en tass eller en klo så kommer den inte att upplevas som konstig när du ska använda den på riktigt.
  4. Sista steget. Klipp bara den yttersta toppen på klon. En millimeter räcker. Var nöjd med att du klippt bara en klo första gången. Nästa gång, senare samma dag, kommer du att klara två.
  • Klipp lite i taget och klipp runt klon. En ljusare klo är lättare att klippa då man ser pulpan inuti klon.
  • Känn efter med nageln om du inte ser pulpan, när du når en mjukare yta, sluta klippa. Då är pulpan nära.
  • Se till att du ser ordentligt, använd ordentligt med ljus, en pannlampa är bra!
  • Filar kan också fungera bra, speciellt på mindre hundars klor eller för att jämna till vassa kanter efter man klippt klorna

Om du ändå känner dig osäker, ta hjälp av veterinären eller en zoo-butik som tillhandahåller sådan tjänst.

Om det händer en liten olycka och du råkar klippa i pulpan är det oftast ingen fara. Behåll lugnet och stoppa blodet med en bomullstuss. Det finns även blodstoppande pulver man kan använda för att stoppa blodet, sådant pulver finns att köpa i zoobutker. Fortsätt sedan klippa resterande klor.


Daglig genomgång

Att gå igenom hunden dagligen är ett bra sätt att hålla koll på hundens hälsa, och det ger också en bra hanteringsträning. Här ger vi några enkla tips på hur du sköter om din hund i vardagen på bästa sätt.

Den bästa friskvården är att ha som rutin att dagligen känna igenom hundens kropp. Det tar inte alls lång tid och ger som extra plus goda förutsättningar för att ytterligare stärka er relation. 

Börja kontrollen framifrån huvudet och gå sedan igenom hela hunden

  • Nosen – Den kan vara torr eller fuktig, men inte snuvig eller rinnig
  • Ögonen – Ögonen ska inte rinna eller vara kladdiga. De ska vara öppna och klara med vita ögonvitor.
  • Mun och tänder – När valpen ömsar tänder kan tandköttet vara lite svullet. Det är viktigt att från början vänja hunden med att borsta tänderna, helst varje dag. En sund mun ger förutsättningar för en god hälsa.
  • Öronen – Lukta i öronen dagligen så du lär dig hur det ska lukta när de är friska. Är ytterörat lite smutsigt kan du torka ur med en bomullstuss. Raser med hängande öron stänger har lättare in att behålla fukt i örat, här är det viktigt att vara så var observant på om öronen börjar lukta annorlunda, hunden skakar på huvudet, eller om det kommer en brun ”smet” när du torkar öronlappen. Det är tecken på att något irriterar nere i örat och du bör kontakta en veterinär. Riklig hårväxt i hörselgången kan leda till att det blir stopp i hörselgången och bakterier och svamp kan snabbt börja växa till.
  • Kroppen – Stryk med handen efter hundens rygg och sidor, känn runt halsen, på bringan, i armhålorna, utefter buken och insidan av låren. På så sätt kan du i tid upptäcka till exempel fästingar eller små sår.
  • Ben och tassar – Det är bra om du då och då känner uppifrån och ner på alla ben. Då känner du om det har blivit en förändring i till exempel en led eller i en muskel. Känn efter att trampdynorna är mjuka och spänstiga. Om du bor så att hunden vintertid går i sand och vägsalt kan det vara bra att skölja tassarna i ljummet vatten efter promenaden. Torka dem noga torra efteråt, även mellan tårna eftersom fukt kan bli en grogrund för svamp eller eksem.

Be din uppfödare om råd hur du förebyggande ska sköta hud, päls och öron på just din valp, men om hunden får öroninflammation, klåda, utslag eller på annat sätt visar tecken på sjukdom så ska alltid veterinär kontaktas.

Hundarnas päls och hud har ett naturligt fettlager för att hindra smuts att tränga in och dessutom isolerar det för både kyla och värme. Därför ska en hund inte badas av renlighetsskäl mer än några gånger per år. Hundraser med särskild pälskvalité kan behöva badas varje vecka, och uppfödare av dessa raser brukar noga ge sina valpköpare rätt råd. Använd ett milt hundschampo och följ anvisningarna på flaskan.

Om din hund råkat få ohyra i pälsen så finns det speciella schampon med bekämpningsmedel. 


Pälsvård

Det finns många olika typer av hundpäls, men de allra flesta hundar kan vi placera i någon av grupperna långhåriga, korthåriga eller strävhåriga hundar. Här finner du några generella råd kring pälsvård.

Pälsen på kort- eller släthåriga hundar är lättast att sköta. Det kan räcka med ett par bad om året, kanske i samband med att hunden fäller. En strävhårig hund däremot, som en strävhårig tax, foxterrier eller vorsteh, kräver lite mer omvårdnad. Hundens päls bör trimmas minst ett par gånger om året och hunden badas någon gång i månaden. För raser med mycket underull finns speciella underullskardor.

Hundar med längre hår, som collie, golden retriever, pudel och afghanhund, kräver normalt en större insats. Långhåriga hundar kan behöva borstas och badas oftare. För hundar med medellångt hår räcker det kanske med ett bad var fjärde vecka. Och lockiga hundar behöver man klippa med jämna mellanrum. Om din hund har mjuk och lång päls kan det bildas tovor framför allt i armhålor och ljumskar där hårstråna ofta är av finare kvalité och lätt tovar ihop sig. Kamma eller borsta ur pälsen varje dag och följ i övrigt uppfödarens råd om klippning och trimning.

Om din hund har lång päls runt ögonen så är det viktigt att vara uppmärksam på om pälsen retar ögonen.

Den kanske bästa källan till kunskap är hundens uppfödare. Fråga hur hen tar hand om pälsen på sina hundar. Kanske känner uppfödaren också till något bra hundtrim i närheten, som har erfarenhet av pälsen på din ras. Om du vill lära dig att själv trimma eller klippa din hund kan din uppfödare kanske visa hur man ska göra, eller rekommendera någon kurs. Hör också med din ras- eller specialklubb om de anordnar kurser i pälsvård.