Resa med katt

Planerar du att ta med din katt på semestern? Här kan du läsa mer om att resa med katt inom Sverige och vilka regler som gäller för att resa utomlands. Du får också tips på vad du kan göra om din katt inte får eller kan följa med.

Katt och hund umgås utomhus
Fotograf: Tina Johansson

Resa inom Sverige

Handlar det om en resa inom Sverige kan det vara bra att först kontrollera att alla kontaktuppgifter är uppdaterade i DjurID.se. Har du en tillfällig sommaradress eller om någon annan tar hand om katten under semestern kan du meddela detta. Även om katten sitter i en resebur under själva resan inträffar varje år att katter smiter under raster eller när transportburar går sönder. Katten känner inte igen sig och risken för att den går vilse är stor. När du har nått målet för resan är det bra att låta katten vara inomhus ett par dagar så att den hinner vänja sig vid sin nya miljö.

Åker du bil med katten är det viktigt att se till att det hela tiden är god ventilation kring buren och att det inte blir för varmt. Lämna aldrig katten i en varm bil, den blir snabbt en dödsfälla eftersom temperaturen inne i bilen kan stiga mycket snabbt trots att det inte är så varmt ute.

Utlandsresa

DjurID.se är medlem i Europetnet. Det innebär att alla chipmärkta katter som finns med i DjurID.se också är sökbara via den gemensamma europeiska databasen Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa, se länken nedan.

Alla katter inom EU ska märkas med microchip. En katt som är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att chipmärka sin katt för att minska eventuella misstag vid gränserna. Tatuering fungerar  fortfarande bra som id-märkningsmetod så länge katten är kvar i Sverige, men ska katten följa med på utlandsresan är det alltså chipmärkning som gäller.

När du ska resa utomlands med din katt måste du se till att katten uppfyller kraven på vaccinationer och id-märkning för det land du ska åka till. Mer information om vilka krav som gäller finner du via respektive lands ambassad.

Tänk på att katten inte är vaccinerad mot alla typer av sjukdomar trots att den uppfyller reglerna för in- och utförsel. I många länder finns sjukdomar som vi i Sverige inte är vana vid som kan drabba din katt. På SVAs webbplats kan du få tips om vad man ska tänka på för att undvika att katten smittas och läsa om vilka sjukdomar din katt kan drabbas av vid utlandsvistelse.

Innan avresan är det viktigt att kontrollera att datum för vaccinationer i kattens pass är korrekta samt att kattens id-märkningsdatum är korrekt (det vill säga samma som datumet för första vaccinationen eller tidigare). Är någon uppgift i passet felaktigt kan detta innebära att din katt inte beviljas inresa i det land som du planerar att åka till!

Allra viktigast är kanske att katten ska få följa med hem igen efter resan. Från och med 1 januari 2012 är det ändrade införselregler till Sverige. För aktuell information gällande införsel av katt till Sverige se alltid Jordbruksverkets webbplats.

Checklista inför utlandsresan:

  • Kontrollera införselreglerna för det land du ska resa till.
  • Kontrollera aktuella införselregler till Sverige så att din katt får följa med hem igen.
  • Reser du inom EU måste din katt vara chipmärkt.
  • Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till.
  • Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din katt springer bort på resan.
  • Kontrollera att alla uppgifter i kattens pass är korrekta.

Om katten inte kan följa med

Ibland passar det inte att ta med katten på resan. Har du ingen som kan ta hand om din katt när du är bortrest kan det vara ett alternativ att lämna katten på ett kattpensionat. Kontrollera noga att det pensionat du väljer är rent och städat och att personalen har lämplig utbildning.

Ofta kräver pensionatet att din katt ska vara vaccinerad, så kontrollera att vaccinationerna är i ordning i god tid innan pensionatsvistelsen.

När du lämnar din katt till pensionatet ska du skriva på ett inackorderingsavtal. Tänk på att det kan vara fullt på pensionaten under semesterperioderna så var ute i god tid när du bokar pensionat till din katt.