Arbetsgruppen för HD-frågor

Arbetsgruppens uppgift är att samråda, utveckla och kvalitetssäkra arbetet med höftledsröntgen, HD-röntgen, utifrån önskemål i tidigare motioner till Kennelfullmäktige.

Ungersk vizsla, korthårig, står bland ris i skymningen.

Arbetsgruppen för HD-frågors ledamöter

Karin-Brostam Berglund, SKK Centralstyrelsen
Sofia Malm Persson, SKK sakkunnig
Kees de Jong, VD, sammankallande
Jan Hockart, Svenska Schnauzer-Pinscherklubben
Göran Johansson, Svenska Stövarklubben
Lena Widebeck, Svenska Spaniel- och Retrieverklubben
John Örvill, Svenska Brukshundklubben

Delegerad beslutsrätt

Här kan du läsa mer om Arbetsgruppen för HD-frågors ansvarsområden och beslutsrätt. 

Att kvalitetssäkra och beskriva hela processen med höftledsröntgen, från att hundägaren beställer tid för röntgen till att resultatet används i avelsarbetet.

Målet är att HD-röntgen i Sverige ska stå för kontinuitet och kvalitet och därmed stärka avelsutvärdering gällande HD. Detta tillsammans med en genomtänkt kommunikationsplan syftar till att skapa förtroende för HD-processen. 

Ett flertal motioner rörande HD-röntgen har behandlats och bifallits vid Kennelfullmäktige, KF, åren 2017, 2019 och 2021. I den HD-utredning som presenterades 2018 gavs rekommendationer för utveckling och kvalitetssäkring av röntgenverksamheten. 

Vid KF 2023 antogs en omarbetad motion från Svenska Brukshundklubben och Svenska Schnauzer Pinscherklubben som resulterade i att en arbetsgrupp bildades för att arbeta vidare med de kvarstående frågorna kring HD-processen utifrån motion §43 KF 2021.

Den tillsatta arbetsgruppen gavs mandat att upphäva eller ytterligare senarelägga ikraftträdandet för det beslut som fattades vid Kennelfullmäktige 2021 (§ 43).

Arbetsgruppens uppgift är att systematiskt och noggrant beskriva hela processen med höftledsröntgen samt kvalitetssäkra denna, från hundägarens beställning av röntgen till rutiner på veterinärklinikerna, avläsning och bedömning av resultat hos SKK samt hur resultatet delges och används i avelsvärderingen. Varje del i processen ska kvalitetssäkras och beskrivas med målet att arbetet ska avslutas senast den 1 mars 2025.