Så arbetar fonden
Agria och SKK Forskningsfond administreras av Svenska Kennelklubbens kansli. Samarbetet mellan Agria och SKK leds av en gemensam styrgrupp, som också svarar för forskningsprogrammet.

Själva arbetet med ansökningarna sker i forskningskommittén, där ledamöterna valts utifrån vetenskaplig kompetens och förankring inom aktuella forskningsområden.
Alla forskare som arbetar med hundar, katter och övriga sällskapsdjur kan söka medel från fonden. Men forskaren måste också uppfylla vissa krav. Först och främst ska hen vara disputerad – det vill säga ha skrivit en godkänd doktorsavhandling eller ha motsvarande vetenskaplig erfarenhet. Sedan gäller det att vara knuten till ett universitet, en forskningsinstitution eller en annan organisation, exempelvis ett djursjukhus.
Fonden tar emot ansökningar från Sverige, Danmark, Finland, Norge eller Tyskland
Första steget
I april varje år är det dags för forskarna att skicka in en första ansökan. Det gäller att ha en bra grundidé – en som är till konkret nytta för djurens välmående och hälsa. Det kan vara antingen ett projekt inom veterinärmedicin eller ett som rör sällskapsdjurens roll i samhället.
Också etiken är viktig. Inga plågsamma djurförsök får förekomma, och inga djur får utsättas för lidande.
Forskningskommittén
Forskningskommitten består av tio ledamöter från olika forskningsfält inom veterinärmedicin, samhällsvetenskap och humaniora. Det är ledamöterna som läser och bedömer alla ansökningar som kommer in.
Möte i juni
I juni träffas alla ledamöter för att på plats diskutera vilka projekt som ska gå vidare till andra steget. Det kan bli långa diskussioner, för målet är att alla ska vara överens, innan man bestämmer sig. När forskningskommittén fattat alla beslut, meddelas de sökande via e-post.
Dags för Steg 2
I september startar nästa del av ansökningsprocessen. Nu får de som gått vidare från Steg 1, lämna en längre och betydligt mer omfattande ansökan.
I november möts sedan kommitténs ledamöter igen. Än en gång går man gemensamt igenom de ansökningar som kommit in, diskuterar och väger för och emot. För Steg-2 ansökningar föreslår kommittén till Styrgruppen vilka som ska beviljas finansiering. Beslutet fastställs därefter av VD för Agria respektive Svenska Kennelklubben.
Beslut i januari
I början av januari meddelas de sökande om de beviljats finansiering eller inte, och under våren delas medel ut till de forskare som fått ja.
Det tar alltså ungefär ett år från att forskaren lämnat in sin första ansökan, tills att hen får pengar från fonden.
Open acess
Vad är open access?
När en studie är klar, ska den publiceras digitalt på nätet, och finns sedan att ta del av för alla och envar. Det kallas för open acess.
Men hur hittar man allt som finns att läsa?Ja, här på fondens egen hemsida, finns bland annat en stor mängd slutrapporter från de femton år som fonden funnits.
Du hittar också länkar till artiklar som publicerats i olika vetenskapliga tidskrifter och i tidningen Hundsport Special. Här finns också filmer från vårt seminarium hösten 2024.
Många forskare delar också med sig av sin kunskap i poddar, radio- och tvprogram, eller olika specaltidningar.