Kan melatonin påverka tikens löpningscykel?
Ibland kan en tiks löpperiod komma väldigt olägligt – mitt i jaktsäsongen, under semestern eller när man själv är bortrest. I den här studien har forskarna valt att undersöka om hormonet melatonin kan användas för att skjuta upp en löpning.
I dag finns det väldigt få sätt att påverka löpet hos tiken. De metoder som används innebär antingen att fortplantningsförmågan förloras för all framtid (kastration) eller är förknippade med risk för biverkningar. För att ta reda på om melatonin kan vara ett intressant alternativ, jämförde studien öpningsintervallet hos en grupp tikar som fått ett melatoninimplantat, med en kotrollgrupp som inte fått det.
Under den månad tikarna fick melatonin, sågs varken några biverkningar eller ett ändrat beteende hos hundarna. Blodproverna visade samma variationer
i melatoninnivåer som funnits vid de obehandlade perioderna i början av studien – och alla fem tikarna som fått melatonin löpte också precis vanligt.
Slutsatsen är alltså att melatonin inte kan användas för att påverka när en tik kommer i löp, konstaterar Eva Axner, ansvarig för studien:
– Antingen är hundar inte så påverkade av ljus och mörker som vi trodde – eller
så kanske de hade behövt en högre dos. Det kan också vara så att det skiljer i upptag om man ger tabletter i stället för att använda ett implantat, som vi gjorde – men det är i sin tur betydligt mer omständligt att hålla på med för djurägaren.
Om projektet
Projekttitel: Kan melatonin påverka tikens löpningscykel? N-0017-2015
Projektledare: Eva Axnér, Sveriges lantbruksuniversitet, Inst. Kliniska vetenskaper
Projektet är avslutat och slutrapport inlämnad mars 2021
I Hundsport Special nr 2 2022 finns en artikel om studien kring melatonin: