Genetik och avel

Forskningsprojekt

  • 100-åriga hundskinn ger svar om ursprung

    I den här studien ska ett stort antal äldre hundskinn få sitt DNA analyserat. Skinnen har runt 100 år på nacken, och genom analysen hopppas man bland annat kunna kartlägga den ursprungliga genetiska variationen hos nordsvenska spetsar.

    Läs mer
  • Ataxi hos norsk älghund

    Ataxi förekommer ofta hos norsk älghund och har troligen en recessiv nedärvning. Även missbildning av ryggraden, så kallad transitional vertebrae, misstänks vara ärftlig.

    Läs mer
  • Kan biomarkörer i urin visa dräktighet?

    Studien går ut på att leta efter biomarkörer i urin hos dräktiga tikar. Genom det hoppas forskarna kunna ta fram ett enkelt och snabbt dräktighetstest för hund.

    Läs mer
  • Collie eye anomaly hos border collie

    Collie eye anomaly är en medfödd, ärftlig ögonsjukdom hos vissa hundraser, inklusive border collie. Sjukdomen kan orsaka blindhet i vissa fall.

    Läs mer
  • Epilepsi hos petit basset griffon vendeen

    En av de raser där epilepsi är relativt vanligt förekommande är petit basset griffon vendeen (PBGV), där över 10 procent har denna sjukdom. I denna studie vill man undersöka de två gener vars mutationer orsakar sjukdomen.

    Läs mer
  • Epilepsi hos labrador retriever

    We have recently completed a genome wide association study in ~600 Labrador Retrievers (LRs) and mapped two loci for epilepsy.

    Läs mer
  • Gener och domesticering

    Projektet syftar till att identifiera vilka gener som var involverade i de morfologiska och beteendeförändringar som förvandlade vargen till tamhund, genom att identifiera bidraget från regleringsregionerna utanför de faktiska generna.

    Läs mer
  • Gener och fysik – variation hos trubbnosiga raser

    I den här stora nordiska studien, hoppas man kunna hitta svar på om det finns tillräcklig fysisk (fenotypisk) variation och genvariation för att kunna uppnå en förändring i trubbnosiga – brakysefala – hundars anatomi.

    Läs mer
  • Gentest för klolossning

    Klokapselavlossning förekommer hos ungefär 10 procent av alla gordon setter, och dessutom finns problemet hos många andra raser. Redan 2012 gjordes en studie om problemet vid Veterinärhögskolan i Norge. Det här nya projektet är en fortsättning och utveckling det.

    Läs mer
  • Har laika och lapphund samma ursprung?

    Nenets laika och svensk lapphund är lika till utseendet. Målet med den här studien är att utröna om dessa raser har ett gemensamt ursprung eller om de har uppkommit genom parallell evolution

    Läs mer
  • Hårlöshet och hårda tassar hos greyhound

    Förhårdnande trampdynor och håravfall i flanken är vanligt förekommande hos greyhound. Nu arbetar en forskargrupp vid Norges miljø- og biovitenskapelige universitet för att ta reda på mer om dessa båda sjukdomar.

    Läs mer
  • Hälsan hos flatcoated retriever

    För första gången någonsin har forskarna nu följt hundar av en viss ras under hela livet – från valplådan till sista vilan. Och det är ett antal flatcoated retrievers som fått äran att lämna sitt bidrag till den genetiska forskningen kring bland annat cancer.

    Läs mer
  • Mastit hos tik och valpdödlighet

    Syftet med studien "Förekomst av akut och subklinisk mastit hos tik och dödlighet hos valpar" är att studera orsaker och förekomst av akut och subklinisk juverinflammation (mastit) hos mjölkproducerande tikar.

    Läs mer
  • Välfärd för grönlöndska slädhundar

    Slädhundar på Grönland är genetiskt unika och har stor kulturell betydelse. Trots det riskerar rasen att dö ut, inte minst eftersom när de drabbas av olika sjukdomar finns det ingen tillgång till veterinärvård – trots stor efterfrågan.

    Läs mer
  • Vinthundars evolution

    Vinthundarna är en av de äldsta typerna av hund, som genom människans medvetna eller omedvetna avel utvecklats till mycket snabba galoppörer.

    Läs mer
  • Polyneuropati hos Alaskan Malamute

    Polyneuropati är en ärftlig nervsjukdom som kan orsaka bland annat andnöd, försvagning i benen och bristande koordination hos hunden. Genom forskning har man kunnat identifiera generna som orsakar sjukdomen.

    Läs mer
  • Kan bäckenmätning minska förlossningsproblem?

    Ett tillplattat bäcken har ansetts orsaka en hög frekvens av kejsarsnitt hos skotsk terrier. Kan röntgenmätning av bäckenbotten minska risken för komplikationer?

    Läs mer
  • Ärftlig bakgrund till hudinfektioner

    Staphylococcus pseudintermedius är en bakterie som finns naturligt på hundens hud. I vissa fall kan den dock orsaka hudinfektioner – beror det i så fall på hundens genuppsättning? Det har en grupp danska forskare undersökt i den här studien.

    Läs mer
  • Ärftlig bakgrund till klolossning

    Klolossning är en sjukdom som leder till att hundar spontant tappar klorna – vilket är mycket smärtsamt. I detta stora svensk-norska forskningsprojekt har man försökt hitta orsakerna till problemet. 

    Läs mer
  • Ärftlig bakgrund till livmoderinflammation

    Livmoderinflammation, pyometra, är en mycket vanlig sjukdom hos tikar och kan få dödliga konsekvenser om den inte upptäcks och behandlas i tid. Det finns anledning att tro att det kan finnas en ärftlig bakgrund till livmoderinflammation eftersom den är mer vanligt förekommande i vissa raser.

    Läs mer
  • Ögonsjukdomen distichiasis

    Distichiasis, felställda ögonhår, är en vanlig sjukdom hos hundar. Bland annat är nästan en femtedel av de staffordshire bullterriers som undersöks efter ett års ålder, drabbade.

    Läs mer