Sporthundar och deras skador
Hundar av aktiva raser som rör sig mycket, drabbas oftare av skador än andra. Men vilka är skadorna – och hur kan man undvika dem? Det har forskaren Ann Essner tagit reda på i en ny studie.
– Vi vill omvandla tyckande och tro till evidensbaserad kunskap, och titta närmare både på vilka risker som finns och på hundarnas välfärd.
Det säger fysioterapeuten och forskaren Ann Essner.
Tillsammans med en grupp andra forskare har hon studerat skador hos sporthundar aktiva inom Svenska Brukshundklubben – ett projekt som fått medel från Agria och SKK Forskningsfond.
Klubbstugan
Vi träffas i klubbstugan på Sandviken Brukshundklubb en dag i mars. Utanför det lilla röda huset andas luften vår och snart kommer det att vara full fart på medlemmarna och deras hundar på träningsplanen utanför.
Ann Essner är fysioterapeut till yrket och utbildad att arbeta med både djur och människor. På vardagarna finns hon på Evidensia Djurkliniker i Gefle respektive Sandviken – samtidigt som hon dessutom tillhör en forskargrupp vid Uppsala Universitet.
Aktiv inom hundsporten
Och på fritiden är det hundar och hundsport som gäller. I hushållet finns just nu riesenschnauzertiken Maya och border collien Pivot. Den sistnämnde är med under intervjun, och när han tröttnar på vårt pratande försöker han bestämt gosa sig till uppmärksamhet – eller kanske en bit kaka?
Ann Essner är aktiv inom SBK, och har tävlat i bruksgrenarna spår, sök och skydd, samt i lydnadsklass, med sina hundar. Pivot, är hennes senaste tävlingskamrat, och tävlar i elitklass spår och sök, samt lydnadsklass 3.
Eget intresse
Det är lätt att förstå att Ann Essners eget stora intresse för hundsport är det lett henne in på forskningsspåret vad gäller skador bland tävlande hundar.
– I dag finns det ganska lite evidensbaserad kunskap, men desto mer tyckande om till exempel hur regler och tävlingar ska vara utformade, säger hon och fortsätter:
– Tävlingsförarnas erfarenheter och upplevelser är viktiga att ta till vara på, men samtidigt måste vi också systematiskt utvärdera och förankra hundträning i vetenskap när det gäller exempelvis anpassningar av tävlingsmoment och regeländringar inom SBK.
Om projektet
Läs mer om projektet här: Skador hos sporthundar