Lhasa apso

Pigg familjehund för den som gillar pälsvård

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Tibet
Hemland
Tibet
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen är en utpräglad sällskapshund.

Om du funderar på lhasa apso:

  • Lhasa apso är en käck kamrat som går ut i ur och skur, men som lika gärna ligger i soffan och njuter.
  • Den är en mycket anpassningsbar hundras, men bör tidigt vänja sig vid hantering och socialisering.
  • Rasen fäller inte nämnvärt.
  • En lhasa apso blir oftast ganska gammal, 14–15 år är inget ovanligt.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Lhasa Apso Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är välbalanserad och stabilt byggd med riklig päls. Mankhöjden är cirka 25 cm. Kroppen täcks av den långa pälsen som består av täckhår och underull. Pälsen kan ha många färger. Rörelserna är fria och lediga.

Skötsel

Lhasa apsons långa päls består av underull och tämligen grova täckhår. Pälsen är vanligtvis inte fullt utvuxen förrän hunden är 2 år och det är också den perioden under hundens liv som kräver mest skötsel om man tänker ha sin hund långhårig. Pälsvården och hantering av hunden startar redan som liten valp. Pälsen kräver ett bad var sjunde till fjortonde dag med borstning, kamning och torkning med fön. Fråga din uppfödare hur du bäst kan göra.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är glad och självsäker med ett värdigt och stabilt temperament. Vissa individer kan dock behöva lite tid vid första kontakt med obekanta människor, något de delar med övriga tibetanska raser.

Hälsa

Lhasa apso anses som en frisk ras och kan leva länge, en ålder upp till 16 år är inte ovanligt. Rasen ingår i ett hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben för ögonsjukdomen PRA4 (resultat av ett DNA-test registreras) och klubben rekommenderar även ögonlysning av avelsdjur.

Historik

Lhasa apso kommer från ”världens tak”, Tibet, och staden Lhasa och dess omgivningar. En hundtyp som enligt källor existerade 800 år f.Kr och som inte kunde köpas men ibland skänktes bort, gärna i par, till dignitärer som besökte klostren. Tibetanarna själva kallar den Seng Kyi (lejonhunden) på grund av dess likhet med ett lejon, vilket är buddhismens högsta symbol, det mest fruktade av alla djur. En tidigare uppgift var att vid klostren larma om något oförutsett hände. Med ett bestämt och kort skall signalerade hunden att någon närmade sig, vilket var en viktig uppgift och en ovärderligovärdelig hjälp.

1965 kom rasen till Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12