Header
SKK hem

Airedaleterrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Airedaleterrier härstammar från distriktet Aire i Yorkshire, Storbritannien, och är troligen resultatet av korsningar mellan otterhound och olika typer av lokala terrier. Den har på grund av sin storlek naturligtvis inte använts som grythund utan istället till jakt på råttor, andra smågnagare och utter. År 1897 visades rasen första gången på utställning och då under sitt nuvarande namn. Den blev snabbt populär och utvecklades från en något grovt byggd brukshund till en utställningshund med en allt mer markant terrierprägel.

Användningsområde

Rasen användes på andra hälften av 1800-talet (från början) nästan enbart till jakt på utter och flodråttor. Den har också gjort insatser som brukshund. I dag har vi den mest som aktiv, uppskattad utställnings- och sällskapshund. Rasen kan med rätt motivation och träning bli duktig på mycket.

Hälsa

Airedaleterriern anses vara en frisk ras utan problem med rasbundna sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Airedaleterriern är en flott hund, full med temperament, robust och sportig. En allroundhund som är pigg och villig att hänga med på det mesta. Intelligent, energisk och avlad för självständigt arbete – alltså tar den egna beslut om den inte styrs. Rasen behöver röra på sig och få mental träning för att må bra.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 58–61 cm och tikar 56–59 cm. Rasen har robust, muskulös kroppsbyggnad kombinerad med elegans och en stolt hållning som bekräftar uttrycket ”Kungen bland terrier”. Färgen är rödgul och svart.

Pälsvård

Rasen har en sträv och dubbel päls. Pälsen bör kammas med stålkam en gång i veckan och 2-3 gånger per år behöver den trimmas. Det är viktigt att pälsen inte klipps eftersom den då blir mjukare, värmer sämre och drar åt sig väta och smuts mer. Bäst är att få hjälp av en kunnig trimmare, i alla fall i början. Klorna behöver klippas regelbundet.

Övrigt

Airedaleterriern är en flott hund, full med temperament, robust och sportig. Det har gjort den till en mycket uppskattad utställnings- och sällskapshund över stora delar av världen. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.