Lancashire heeler
Pigg och vänlig liten mångsysslare
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland
- Storbritannien
- Hemland
- FCI
- Hundtyp
- Vallhund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Lancashire heeler är en liten och kvick boskapsdrivande vallhund som även lämpar sig för andra hundsporter såsom agility, spår, sök, lydnad och freestyle. Det är en aktiv familjehund med större behov av mental stimulering än fysisk motion.
Om du funderar på lancashire heeler:
- Rasen lär sig snabbt, även olater, så det är viktigt med tidig uppfostran.
- Den har en stark känsla för att hålla i hop sin flock.
- Den vallar boskap genom att bita i haserna (sk heeler), så man bör vara särskilt uppmärksam på detta beteende i vardagen.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Lancashire Heeler Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Det är en kortbent hund som utstrålar energi och verkar till synes outtröttlig. Mankhöjd för hanar är ca 30 cm och för tikar ca 25 cm. Vikt är ca 5–8 kg. Pälsen är kort och färgen är svart eller brun med tantecken.
Skötsel
Pälsen är kort, tät och tålig. Pälsvården är minimal. Den fäller sin päls en till två gånger per år. Badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Lancashire heeler är en gladlynt och trogen hund som kan vara vaktigt i sitt område. Det är en modig liten hund med massa energi som passar den aktiva familjen. Rasen bakgrund som vallhund gör att den vill hålla ihop sin familj och kan göra det genom att nafsa i benen/haserna (sk heeler), så detta beteende bör man vara särskilt uppmärksam på i vardagen.
Hälsa
Lancashire heeler anses vara en frisk hundras men det förekommer knäledsproblem och ögonsjukdomar. Den har normalt en medellivslängd på 12–15 år.
Historik
Heelers är som hundtyp mycket gammal och har så länge den funnits använts som boskapsdrivande hund. Fram till 1800-talets slut fanns det i England många lokala varianter, varav den som uppkommit genom korsningar mellan corgi och manchesterterrier fanns i Lancashire. På 1970-talet påbörjades en rasinventering och 1981 erkändes rasen av den engelska kennelklubben.
Rasen kom till Sverige 1985 men erkändes av internationella kennelunionen, FCI, först 2016.
Dokument
-
pdf
Rasstandard lancashire heeler
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, lancashire heeler
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium lancashire heeler
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12