Grand danois

Trofast, stor, stark och pampig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Grand danois är en majestätisk sällskaps- och vakthund. Är trogen sin familj men kan vara avvaktande mot främlingar. Det är en av världens största hundraser och behöver utrymme. 

Om du funderar på grand danois:

  • Liten blir stor, vilket medför bland annat höga foderkostnader.
  • Det är bra att ha tidigare erfarenhet av hund.
  • Informera dig om rasen, träffa valpens föräldrar och välj en uppfödare som du har förtroende för.
  • Tänk efter noga. Det blir en familjemedlem många år i framtiden.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Grand Danoisklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden för hanar är lägst 80 cm, 90cm bör inte överskridas. Mankhöjden för tikar är lägst 72 cm, 84 cm bör inte överskridas. Pälsen är kort och färgvarianterna grupperas enligt följande: gul och tigrerad; harlekin och svart; blå. Rasen ska förena resning, kraft och elegans i sitt helhetsintryck.

Skötsel

Grand danois har en kort päls med minimala behov av pälsvård. Den badas vid behov. Vid fällningsperioderna höst och vår borstas pälsen ur.

Egenskaper och mentalitet

Grand danois ska till sin karaktär vara vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare. Mot främlingar kan den vara reserverad, men får inte vara aggressiv. Då rasen är stor och kraftfull är det bra att ha kunskap och erfarenheter av hund.  

Hälsa

Tonsillit (infektion i halsmandlarna), magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta) är något som drabbar rasen. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar överdrifter i typ, ögonkanter, tassar, bak- och framställ (bak- och framben och deras vinklar) samt mentaliteten.

Historik

Hemlandet är Tyskland. Förfäderna till dagens eleganta grand danois var stora och tunga stridshundar som kom till Mellaneuropa från öster under de keltiska folkvandringarna. Under 1800-talet gick doggstammen kraftigt tillbaka, men genom den tyske rikskanslern Otto von Bismarcks stora kärlek för rasen väcktes åter intresset.

Olika namn har provats, men stannade slutligen för Deutsche Dogge (det svenska rasnamnet är grand danois, vilket betyder stor dansk) och år 1880 kom den första rasstandarden. Först 1908 påbörjades en målmedveten avel i Sverige, och de hundar som inte jagade gick då som sällskap för rika damer. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12