Dvärgpinscher
Elegant, aktiv, självsäker liten hund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Dvärgpinschern är en sällskapshund som tycker all aktivering är kul. Rasen älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. Denna livliga och temperamentsfulla lilla hund är en trevlig familjehund med rätt uppfostran.
Om du funderar på dvärgpinscher:
- Behöver en vänlig men bestämd uppfostran.
- Hunden agerar ofta med större kraft än vad man tror kroppsstorleken tillåter.
- Tydlig gränssättning redan från valpstadiet är viktigt.
- Ensamhetsträning/social träning i alla miljöer är viktigt när hunden är valp och unghund.
- Ta tid på dig när du ska välja valp.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Dvärgpinscherklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjden är 25–30 cm och vikten 4–6 kg. Färgen är svart med rostbruna tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.
Skötsel
Rasen har en lättskött kort och slät päls som badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Dvärgpinschern är en glad och aktiv hund som gärna vill vara i centrum. Den är plikttrogen sin familj och kan varna när det kommer främmande. Rasen vill vara i sin ägares närhet. Den är intelligent, lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga och fostras bäst genom konsekvens, förståelse och tålamod. Rasen har stor integritet.
Hälsa
Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patellaluxation (lösa knäleder).
Historik
Rasen har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta hundtyper – sträv- och släthårig pinscher. Runt sekelskiftet 1900 fanns dvärgpinschern i stort antal. Stamboken från 1925 innehåller redan 1 300 exemplar. Ur de många färgvarianterna avlade man, som hos pinschern, på svart med ljusare tanteckning och enfärgat röda till rödbruntoniga hundar.
Dokument
-
pdf
Rasstandard dvärgpinscher
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, dvärgpinscher
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
200-analys BPH dvärgpinscher
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12