Curly coated retriever

Vänlig, envis, aktiv och gillar motion

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

För att må bra och kunna vara lugn och trevlig inomhus behöver rasen sin dagliga motion på ett par timmar. Eftersom detta är en stark och stor ras är den mycket lämpad för mer ansträngande motionsformer och hänger gärna med på långa skogspromenader, cykelturer, ridturer, simträningar och vandringar på fjället. Andra aktiviteter som är lämpliga för rasen är till exempel viltspår, olika bruksgrenar, såsom spår, rapport och sök, räddningshundsträning och dragsport. Den är en apporterande fågelhund som vill arbeta med både hjärna, nos och kropp. 

Om du funderar på curly coated retriever:

  • Den kan vara något egensinnig och är i regel ointresserad av främlingar.
  • Rasen är lugn och sansad inomhus men livlig ute.
  • Den bebhöver aktiveras för att må bra.
  • Rasen är en arbetande hund som kräver en hel del motion.
  • Den har en lockig, lättskött päls.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Curly coated retriever har fått sitt namn från den iögonfallande lockiga pälsen (curly, engelskans lockig), som den är ensam om bland retrieverraserna. De små lockarna täcker i stort sett hela kroppen och bara huvudet är släthårigt upp till nackknölen. Rasen är något större än de övriga retrieverraserna. Mankhöjd för hanar är ca 69 cm och för tikar ca 64 cm. Rasen förekommer i två färger, svart och leverbrun.

Skötsel

Pälsen är lättskött och kan enkelt klippas med sax hemma. Man ”toppar” lockarna. Hur ofta hunden behöver klippas beror dels på hur fort den enskilda hundens päls växer och dels på hur noga ägarna är med hur hunden ser ut. De flesta lägger ner mindre än en timme på pälsvård per vecka. Det bästa sättet att få pälsen att riktigt må bra är att så ofta som möjligt blöta igenom den. Dagliga simturer i sjön på sommarhalvåret gör susen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är lugn inne och livlig ute. Den är vänlig och lekfull och har lätt att lära, men kan vara egensinnig. En curly coated retriever är mycket bunden till sin ägare och familj och skulle kunna beskrivas som just en enfamiljs- eller enmanshund. Av det skälet är rasen också ointresserad av främlingar och ofta benägen att vakta hus och hem. En jaktligt bra individ är en hund som är följsam och lättränad samt arbets- och apporteringsvillig. Styrkan hos rasen är att den sällan känner efter om det tar emot eller gör ont.

Som barnfamilj eller förstagångsägare finns det inget som hindrar att man köper en curly. Man ska dock vara medveten om vad det är för hund man köper. Rasen är aktiv och framtagen för att arbeta som apporterande fågelhund. Det krävs därför att man sysselsätter sin hund. Man behöver inte nödvändigtvis jaktträna den men man måste aktivera den med något,  till exempel lydnad, bruks eller varför inte agility. Man bör också tänka på att det är en storvuxen ras som kräver utrymme. 

Hälsa

I rasen finns det vissa problem med ärftliga sjukdomar; bland annat höftledsdysplasi (HD) och epilepsi. På grund av att rasen är så numerärt liten blir procenttalen för HD-frekvens mycket skiftande från år till år. Epilepsi förekommer och har tidigare varit ett stort problem inom rasen. Numera inträffar något eller några fall om året.

Historik

Curly coated retriever är en av de äldre retrieverraserna. Det var troligen den första ras som, i större utsträckning, användes som apportör i hemlandet England. Hundar med vattenavstötande krullig eller vågig päls hade funnits i England och på kontinenten sedan flera hundra år. Rasen stamboksfördes redan 1854 av den engelska kennelklubben. Den visades första gången på utställning 1860 i Birmingham.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12