Beauceron
Krävande mångsysslare som inger respekt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Frankrike
- Hundtyp
- Vallhund, brukshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
I dag är beauceron en populär vall- och brukshund i sitt hemland, där den också används som tjänstehund inom militären och polisväsendet. Den lämpar sig väl för bruksgrenar och vallning men också för hundsporter som agility och lydnad. I Sverige är rasen i huvudsak en aktiv bruks- och sällskapshund.
I rätt händer är beauceron en underbar familjemedlem men även en perfekt hund för den som önskar ett aktivt hundliv och för den som har ett tävlingsintresse.
Om du funderar på beauceron:
- Det är en stor hund av bruksras som förutom motion måste få mental träning.
- Rasen kräver en erfaren, konsekvent och lyhörd ägare.
- Den vill helst vara i närheten av sin familj som den är mycket lojal med.
- Rasen är väldigt snabbtänkt och lättlärd. Du måste alltid ligga ett steg före.
- Rasen har stor integritet och behöver blir behandlad med respekt och konsekvens.
- Beauceron är en bra allroundhund som man kan träna det mesta med.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Beauceronklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 65–70 cm och för tikar 61–68 cm. Rasen finns i två olika färger, black and tan (svart och med röda tecken) och harlekin (svart, röd och grå) med kort päls. En beauceron är stor, stark, rustik, kraftfull, välbyggd och muskulös utan att verka tung och klumpig. Rasen ger ett respektingivande intryck med en vaken och modig blick.
Skötsel
Pälsen är slät på huvudet och i övrigt dubbel med kraftig, kort (3–4 cm), grov och tät täckhår samt tät underull som skyddar hunden i regn och rusk. Pälsens struktur gör den väldigt lätt att sköta men under fällningsperioderna krävs en hel del borstning för att den stora mängden ull som lossnar inte ska täcka golven hemma.
Egenskaper och mentalitet
Beauceron är en hund med stark flockkänsla, livligt temperament, stor nyfikenhet och mod. Den är lyhörd med sin ägare och utför gärna uppgifter man ber den om. Rasen mognar väldigt sent och först vid tre års ålder kan den betraktas som vuxen. Beauceron ger ett respektingivande intryck med en vaken och modig blick.
Rasen har stor integritet och dess starka karaktär kräver en erfaren ägare. Med rätt träning får man en hund med kapacitet för mycket och med stor vilja att samarbeta.
Hälsa
Generellt sett är beauceron en frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. I övrigt finns inte några kända rasbundna sjukdomar.
Historik
Beauceron sitt ursprung i Frankrike, som boskapshund med goda vall- och vaktegenskaper. I slutet av 1800-talet betecknade chien de beauce, beauceron och bas-rouge gamla franska herdehundar från slätterna av samma typ med släthårigt ansikte, hård och kort päls och kuperade öron. Kroppen hade tanteckning framför allt längst ner på benen vilket gav hundarna namnet ”bas-rouge” (= rödstrumpa).
Dokument
-
pdf
Rasstandard beauceron
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, beauceron
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium beauceron
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12