Hundens olika åldrar och faser i livet

Att aktivt träna sin hund leder till en fin kontakt, ett utvecklande samarbete och en god relation. När din hund vet vad som förväntas av den mår den bra och kan känna sig trygg.

Hundens olika åldrar/faser

Valp

När valpen är liten har du möjlighet att bygga en stark, bra relation från grunden och lära din hund sådant den behöver kunna för en vardag tillsammans med dig. 

Valpar blir vanligtvis rumsrena vid 3–6 månaders ålder, men det kan även ta längre tid. Med lite goda råd på vägen och bra rutiner kommer det att gå lättare!

Förutsättningen är att du är påpasslig inomhus och har tålamod att vänta ut valpen tills den har rastat sig när ni är ute. Riktigt unga valpar kan inte, rent fysiologiskt, hålla sig alls, och de både kissar och bajsar många gånger per dygn.

Många rastningar

Valpar kissar vanligen efter att de har sovit, ätit eller lekt en stund - och då är det bråttom. Tömma tarmen gör de direkt de vaknat på morgonen och en liten stund efter att de ätit. Men rastningar kan ske vid många andra tillfällen också. Hundar söker sig till mjuka underlag när de ska uträtta sina behov, därför underlättar du för dig själv om du tar bort mattorna den första tiden.

Lär dig förstå valpens signaler. Din valp kan bli lite orolig när den blir nödig, den kanske till och med gnäller när den försöker hitta en lämplig plats. Lyft upp den och bär ut den och beröm den när den gör ifrån sig. Du får absolut inte bestraffa valpen om den råkar kissa eller bajsa inomhus, det gör valpen otrygg och stressad eftersom den från början inte förstår skillnaden mellan att uträtta behoven inomhus och utomhus. Placera skor och ytterplagg så att du kan klä dig i farten!

Rasta gärna på samma plats

Valpar söker sig gärna till samma ställe där de sist gjorde ifrån sig. Bra för dig att tänka på. Det är inte ovanligt att valpar som inte är vana att vara ute, blir så upptagna av ”den nya världen” att det tar en lång stund innan de gör ifrån sig. Då måste du ha tålamod och inte ge upp. Ett lugnt beröm när valpen kissar kan hjälpa dig att skapa den goda vana du eftersträvar.

Om vår hund ska trivas i vårt bullriga samhälle måste vi träna den i olika miljöer som liten. Här kan du läsa om varför det är så viktigt och hur du kan träna.

Din valp måste få möjlighet att efterhand lära sig det sociala liv du lever, där också valpen ska passa in. De första dagarna efter att du hämtat valpen ska vara lugna och trygga. Då räcker det med att ni umgås med dina närmaste och att valpen får bekanta sig med sin nya hemmiljö.

Det kan vara bra att ta med valpen till några olika platser för att du själv ska få möjlighet att upptäcka om valpen visar sig osäker inför något. Om det händer, gå lugnt från platsen och försök inte visa att du bryr dig om valpens oro. Efter en tid, kanske en vecka, sök upp platsen igen. För en hund blir det lättare att övervinna osäkerhet om omgivningen inte låtsas om hundens reaktion. Att försöka locka fram sin valp till något den upplevt som farligt kan öka rädslan. Det är ofta mycket bättre att bara gå därifrån och inte låtsas om vad som hänt.

Trappor kan vara ”otäcka” för valpar och det är inte fel att ta en liten valp under armen och bära den. Men valpen måste lära sig att det inte är farligt och att den klarar att gå själv. Det är bara träning som kan bota oroskänslan. När valpen fysiskt kan klara trappstegen underlättar det om den placeras på det sista trappsteget. Då får den direkt ett lyckat resultat. Repetitioner efter ett lyckande är alltid viktiga!

Rädslor är naturliga men ska inte förstärkas

Att valpar visar rädsla för främmande ljud och nya saker är helt naturligt. När du ser att din valp blir rädd för något, hjälp den komma över rädslan och stegvis vänja sig vid det läskiga ljudet, rörelsen eller föremålet. Om valpen till exempel blir rädd för dammsugaren bör du låta maskinen stå framme utan ljud till att börja med, och när du sätter igång den ska du låta den stå stilla och surra innan du rör på den.

För vissa valpar tar det längre tid att komma över rädslor än för andra, och för många kan lite godis eller en leksak vara lämplig distrahering. Du får testa vad din valp har mest hjälp av. Men framför allt – ta det lugnt och försök inte locka eller tvinga fram valpen om du ser att den absolut inte vill.

Social träning

Valpar utvecklas snabbt och innan din valp ens hunnit bli ett halvår har den skapat en ganska god grund för sina framtida vanor. Under den korta tiden ansvarar du för att valpen endast får goda erfarenheter av människor och andra hundar. Du bestämmer vem eller vilka din valp ska träffa.

Valpar behöver umgås med likasinnade för att öva upp sitt hundspråk men tänk på att inte alla vuxna hundar är snälla mot valpar. Och din valp ska inte leka eller hälsa på alla ni möter under era promenader, utan välj ut några snälla hundkompisar som ni brukar träffa och låt valpen umgås med dom. Det är nu du har störst möjlighet att lägga grunden för de vanor du vill att din hund ska ha som vuxen.

Valpen blir tonåring

Tiden går fort och snart blir din lilla valp stor, och precis som barn har den en tonårsperiod.

Du har under en tid skapat en vana att leka och busa med din nya familjemedlem och det är lätt att glömma bort att valpen växer – inte bara fysiskt utan även i sitt sinne. När valpen kommer in i en, ofta mer turbulent period, unghundperioden, kommer du behöva träna andra saker.

Från cirka sex månaders ålder kan du utgå ifrån att hundens känsloliv påverkas av en ökad hormontillströmning samtidigt som nyfikenhet, självsäkerhet och kanske även lusten att jaga och vakta utvecklas.

Plötsligt står du där med en hund som inte längre kommer springande och tigger godis så snart du ropar, eller visar sig undergiven mot alla främmande hundar den möter. Det är en naturlig fas i hundens utveckling som kräver att du måste anstränga dig för att hindra sådana beteenden du inte vill  ska utvecklas.

En hund som är i ålder mellan sex månader och två år, beroende på individ, kan jämföras med en människa i tonåren. Könsmognaden inträffar och under den perioden behöver även en hund få känna sig duktig och uppskattad, samtidigt som den behöver vägledning i att uppföra sig rätt i olika situationer. Precis som ett mänskligt tonårsbarn.

Unga hundar blir sällan ”lugna och förståndiga” av sig själva. De måste genom träning få lära sig vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

Att gå på kurs med din hund är både nyttigt och roligt. Oavsett om din hund ska fungera som sällskapshund, jakthund, tävlingshund eller något helt annat är en valp- eller vardagslydnadskurs en bra investering. 

Svenska Brukshundklubben och många länsklubbar har ett stort utbud av kurser. Varför inte testa agility, rallylydnad, bruks eller nose work efter valp- eller vardagslydnadskursen? I alla träningsformer lär du känna din hund bättre och du bygger en ovärderlig relation till din hund.

”Sitt” brukar vara ordet alla hundar får lära sig redan i valpåldern. När hunden kan kommandot behöver du inte alltid använda godis som belöning, istället talar du om för hunden när den är duktig. Om du tränar ”sitt” i vardagssituationer, när du öppnar ytterdörren eller när du ska släppa ut hunden ur bilen, kommer du garanterat att uppleva nyttan med träningen. Sedan kan du praktisera kommandot i andra situationer när du vill att hunden ska sitta istället för att göra något annat som du inte vill att din hund ska ägna sig åt. Det är alltid lättare att säga till hunden vad den ska göra, istället för att säga till hunden vad den inte ska göra.


Den vuxna hunden

Nu fortsätter det ljuva livet och vuxenlivet är den längsta perioden i hundens liv. En hund blir vuxen allt från ca 12 månader- små hundar, upp till nästan 3 år för väldigt storväxta raser. Men det kan även skilja sig att vara fysiskt vuxen eller psykiskt vuxen. Och självklart skiljer det sig från individ till individ.

En vuxen hund vill fortsätta träna, vara med i olika sammanhang och få utmaningar. Ni har nu många år att utvecklas och göra roliga saker ihop. Och hundarna blir ofta klokare med åren och samhörigheten med sin ägare stärks genom åren. Många hundägare kan berätta om att deras hund nästan kan läsa deras tankar, man har växt ihop under många år och hunden blir verkligen ens bästa vän.


Den gamla hunden

Hundar åldras såklart och en äldre hund behöver visas särskild hänsyn och omsorg.

Många äldre hundar vill fortfarande ha en viss aktivering, även om den fysiska träningen minskas. Men olika nosövningar, matberikning och att få vara med i olika sociala sammanhang brukar uppskattas av den äldre hunden

Gamla hundar börjar kanske höra lite dåligt, se sämre och reagera långsammare. Näringsbehovet kan förändras och kanske växer hundens behov av rutiner och lugn och ro.

Olika raser, eller snarare olika stora hundar, åldras olika fort. Nedan tabell visar ett ungefärligt spann men hundar är alla olika individer och åldras i sin egen takt. Men generellt sett blir småväxta raser äldre än stora, och åldras också senare.

  • Små hundar (upp till 10 kg) åldras vid drygt 11 års ålder
  • Medelstora hundar (ca 10–25 kg) åldras i 10-årsåldern
  • Stora hundar (ca 25–40 kg) åldras i 9-årsåldern
  • Mycket stora hundar (över 40 kg) åldras i 7–8-årsåldern

Det kan vara oerhört svårt och ibland omöjligt att fatta beslutet att avliva sin hund, men du som djurägare är ansvarig att ta beslutet att se till att din hund inte utsätts för onödigt lidande. Så är hunden allvarligt sjuk och har mycket ont, ta hjälp av veterinären för att göra bedömningen.

Tänk på att det ibland kan gå fortare än man tänkt sig, var förberedd och ta reda på hur du vill att en eventuell avlivning ska gå till. Det vanligaste sättet att avliva en hund är genom ett veterinärt ingrepp, där hunden i princip får en överdos av sömnmedel och oftast somnar in helt lugnt och odramatiskt. Det finns även veterinärer som gör hembesök vid avlivning, vilket kan kännas bra för många då hunden får somna in i sin hemmiljö.