Webbinarium

Vi arrangerar regelbundet spännande och matnyttiga föreläsningar som följs av en frågestund där tittarna kan ställa frågor och få svar direkt. Årets webbinarier är nu i full gång och den som är intresserad kan även se många av de tidigare webbinarierna i efterhand.

Föreläsningsserien är ett samarbete mellan SKKs olika kommittéer och avdelningar på kansliet. Innehållet är främst riktat mot uppfödare men många av våra webbinarium är intressanta för alla som vill veta mer om hundar.

Schema för våren 2024

Med Maija-Leena Eloranta från SKKs avelskommitté

Datum: 6 februari

Se webbinariet i efterhand på Youtube.

Kynologen David Selin kommer under detta webbinarium gå igenom teorin bakom hundens naturliga beteenden och berikning samt kopplingen mellan oönskade beteenden och berikning.

Datum: 22 februari

Se webbinariet i efterhand på Youtube.

Vilka avtal måste du som uppfödare använda och varför? Svenska Kennelklubbens chefsjurist Agnet Lönn guidar dig som uppfödare genom alla våra avtal.

Datum: 6 mars

Se webbinariet i efterhand på Youtube.

Dermatologen/hudspecialisten Kerstin Bergvall från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pratar om olika mekanismer som leder till att den allergiska inflammationen i huden uppstår.

Datum: 20 mars

Se webbinariet i efterhand på Youtube.

Det här webbinariet med Katja Nilsson, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik SLU, handlar om vad vi vet om den genetiska bakgrunden till rädsla, hur ärftligt det är och hur vi kan hantera rädsla i praktiskt avelsarbete – exempel kommer tas från både hund och andra djurslag.

Datum: 4 april

Se webbinariet i efterhand på Youtube.

Vad händer i hundens kropp vid en kastrering? Är kastrering en lösning när en hund har beteendeproblem?

Svaren på dessa frågor och många fler får ni av Patric Ragnarson som är kvällens föreläsare. Patric är legitimerad djursjukvårdare med 34 år i branschen och har arbetat på både stora och små kliniker. Han föder upp hundar och katter och är även exteriördomare för ett 60-tal hundraser. 

Datum: 18 april

Vilken forskning finns på motion av unga hundar och vad har den visat? Vad vet vi om hur långa promenader man kan gå med en valp? Leder motion och träning av unga hundar till skador på lederna? Ta tillfället i akt och lär dig mer om rörelseapparatens utveckling, tillväxtsjukdomar, ledskador och motion av valpar. Veterinär Sara Molin föreläser och svarar på dina frågor.

Datum: 2 maj, 19.00

Datum: 14 maj, 19.00

Så här gör du för att delta

Det är gratis att delta och ingen föranmälan krävs, men vi har ett begränsat antal platser. Webbinarierna sker via verktyget Zoom. Till varje webbinarium kommer det att finnas en Zoom-länk. Du kan klicka dig in via länkarna från klockan 18.30 den aktuella dagen och säkra din plats, men webbinariet startar 19.00. Det fungerar bäst att delta via dator.

Se tidigare webbinarier i efterhand

Du kan se många av de webbinarier som sändes under hösten 2022 och våren 2023 i efterhand. Du hittar dem i en spellista på vår Youtube-kanal.

SKK Play för uppfödare

Vår webbsända programserie SKK Play för uppfödare, som arbetades fram av Svenska Kennelklubbens Utbildningskommitté, har numer övergått till att bli en del av våra webbinarium. Du som är intresserad kan fortfarande se alla tidigare avsnitt från SKK Play för uppfödare här nedanför.

Se tidigare avsnitt

Vilka kostnader kan man dra av för? Ska jag deklarera min hunduppfödning? Vad är hobbyverksamhet? Det är frågor som ni får svar på i denna upplaga av SKK Play för uppfödare.

Programmet vänder sig i första hand till uppfödare men kan säkert vara intressant även för andra målgrupper. Längden är ca 12 minuter.

I detta program av SKK Play för uppfödare tar vi upp de viktigaste sakerna att tänka på gällande ekonomi för uppfödare. Målgruppen är uppfödare som bedriver sin uppfödning som hobbyverksamhet men vi går även in på när man bör gå över från hobbyverksamhet till näringsverksamhet. Ekonomi är ett ämne som vi tror att många tycker är svårt och kanske också lite tråkigt. I programmet ger vi därför tydlig och bra information med värdefulla tips, presenterat på ett lättfattligt sätt. Vi hoppas att programmet kommer att kunna räta ut en del frågetecken och göra ekonomin enkel att hantera för er uppfödare.

Vad är ED? Varför ska jag röntga min hund? Hur bedöms röntgenbilder? Det är frågor du får svar på i 2018-års program i serien SKK Play för uppfödare.

Programmet handlar om ett ämne som hamnat lite i skymundan, nämligen armbågsledsdysplasi eller som det också kallas ED (elbow dysplasia). 

SKKs avdelning för avel och hälsa upplever att förståelsen för ED, och de kliniska problem det ofta ger upphov till, är mindre utbredd än för HD bland såväl uppfödare som avelsråd och vanliga hundägare. ED ger i många raser kliniska symptom hos den enskilda individen i större utsträckning än vad HD gör. Detta är något som SKK vill öka kunskapen om. I programmet kommer ni att få träffa SKKs avläsare, forskare, genetiker och veterinärer som uttalar sig i ämnet.

Programmet vänder sig i första hand till uppfödare men kan säkert vara intressant även för andra målgrupper. Längden är runt 30 minuter.

Tredje programmet i programserien SKK Play för uppfödare sändes 2017 och handlar om utfodring.

Programmet består av ett studiosamtal mellan experten Marie Sallander samt programledaren Katarina Sundberg som varvas med filmade inslag där vi bland annat besöker en uppfödare med valpar i olika åldrar och hör uppfödarens syn på utfordring under de olika stadierna. Fokus ligger på utfodring av den dräktiga och digivande tiken, utfodring runt valpning, avvänjning av tik och valpar även om generella frågor om hundfoder också tas upp.

Andra programmet i programserien SKK Play för uppfödare sändes 2016 och heter Uppfödaren och lagen.

Programmet Uppfödaren och lagen tar bland annat upp kennelkonsulenternas roll, vad uppfödaren bör tänka på i samband med valpköp, eventuell reklamation eller återköp. Vi fokuserar på konsumentköplagen och köplagen ur ett uppfödarperspektiv. Programmet består av filmade inslag samt ett studiesamtal mellan SKKs chefsjurist Agneta Lönn och programledaren Katarina Sundberg.

Första programmet i programserien SKK Play för uppfödare sändes 2015 och heter DNA-tester – värdefulla eller vilseledande.

Programmet består av dels filmade inslag där vi följer en hund och dess ägare genom processen att göra ett DNA-test. Dels ett studiesamtal mellan SKKs genetiskt sakkunniga Sofia Malm och programledaren Katarina Sundberg.

Klicka här för att komma till en sida där vanliga frågor och svar om DNA-tester finns samlade. En del av frågorna från sändningen kan ni hitta där.